Reklama

Reklama

Slunečná

(seriál)
  • Slovensko Slnečná
Komedie / Romantický / Rodinný
Česko, (2020–2022), 166 h 49 min (Minutáž: 55–69 min)

Hrají:

Eva Salvatore Burešová, Marek Lambora, Lukáš Langmajer, Barbora Jánová, Filip Tomsa, Eva Holubová, Iva Hüttnerová, Jan Šťastný, Filip Blažek, Lucie Benešová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(160)

Obsahy(1)

Statek na Slunečné je místo, kde rodina Popelkových dělá ten nejlepší kozí sýr a provozuje rodinný penzion a hospodu. Po nečekané smrti otce Popelky se mezi sestrami Týnou a Sylvou rozhoří boj rodinného dědictví. Navíc, louky okolo statku jsou ideální pro fotovoltaickou elektrárnu a to je další důvod navíc, statek prodat. Zatímco hodná Týna chce statek zachovat, vypočítavá Sylva by raději shrábla peníze a vrátila se zpátky do Prahy. Do toho všeho se na scéně objeví mladý investor Janek, kterému jde na prvním místě jen o peníze, ale statek mu změní život. Nejdřív kvůli sázce o Týnu si vymění roli se svým řidičem Vildou a hraje si na chuďase, kterým se ale brzy kvůli zradě, svého bratrance a společníka ve firmě Romana, stane. Janek se tak dostane do situace, kdy musí začít od nuly a podaří se mu přesvědčit Týnu, že ve dvou se to lépe táhne. S Týnou tak bojují o statek nejen kvůli sobě a odkazu otce, ale také kvůli jeho obyvatelům a zaměstnancům. Martin Popelka totiž statek poskytoval jako útočiště a zázemí pro ztroskotance a tím jim dal novou životní šanci. U starostů se odhaluje velké rodinné tajemství a Lídiny velké plány narušuje rozchod syna Štěpána s Týnou a přistěhování nesnesitelného tchána. Statek stojí ve vesnici Slunečná a název vesnice vyplývá z toho, že nad oblastí dochází k meteorologické anomálii, kdy statisticky méně prší a více svítí slunce. Na pastvinách, které většinu roku prohřívá slunce, rostou keře, květiny a bylinky, které spásají kozy a krávy a ty pak dojí mléko s jedinečnou chutí. Na statku se vyrábí sýry, které mají delikátní chuť, a proto jsou oblíbené i za hranicí kraje. Do toho na statku stojí studna se „zázračnou“ vodou. Pomocí vody hospodyně Alžběta pomáhá ženám otěhotnět. Všichni v okolí si myslí, že to jsou jen Alžbětiny čáry, vše se změní v okamžiku, kdy se udělají rozbory. Ukáže se, že voda má opravdu složení, které může léčit poruchy plodnosti a je jasné, že se objeví chytráci, kteří by vodu chtěli zpeněžit. Do malého penzionu, který je součástí statku jezdí různí hosté. Rodiny, milenci, záletníci, teambuldingové party. Všechny tyto příběhy seriál Slunečná sleduje. (TV Prima)

(více)

Recenze (75)

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Prostě televizní seriál. Slabota s pár drobnými zábavnými momenty, možná jich je víc, ale sledoval jsem jenom občas. Je to prostě další z nekonečné řady Dallasu, které se produkují po celém světě. Nadávat na to, nebo dokonce vykřikovat že to není žádné umění je jenom ukázkou stupidity toho, kdo to napíše. Však ony ty umělecké počiny a la třeba Nabarvené ptáče jsou možná ještě mnohem horší. V seriálu mně vtipná přišla ona ženská úderka vedená Danou Batulkovou nebo místní flákači v hospodě. Jistě, třeba takový Okresní přebor je zábavnější a přitom je někde úplně jinde, ale tak to prostě je. Potěšila mě Zuzana Kajnarová, byla tady za dámu a ne za komisařku věčně v bundě a kalhotách, ať si kdo chce, co chce říká - Eva Burešová je krásná zpěvačka, momentálně nejhezčí a co se týká jejího herecekého projevu, herečka to sice až zas tak úplně není, ale je o parník dál než teta a neteř Vondráčkovy nebo třeba již zesnulá Zagorka. Jediné, co mě vysloveně připadalo trapné byl onen tvrďácký podnikatel "john" v provedení slovenského neherce Maroše Kramára, který se sice pořád pohybuje na půdě českých televizí, ale dodnes se na rozdíl od slovenských hereček typu Antalové, sester Norisových nebo Dany Šinkorové nenaučil česky. Jeho přízvuk je příšerný a musí mít dobrého agenta, když si vezmeme, kam se všude přimotá. Tady bylo jeho obsazení buď záměrným vtipem, nebo prostě nikdo příhodnější nebyl k dispozici. I v takovémhle seriálu působí jako karikatura sebe sama. O Evě Holubové, dodnes žijící z jediné povedenější vedlejší role v Pelíškách ani nemluvě. Nicméně ti místní tydýti, co se rozhořčují nad kvalitními herci v takové sračce jsou možná daleko horší paraziti, než kdokoliv jiný. Z jejich řad se rekrutují ti nejhorší "aktivisté" a "dobroseři", kteří nám ostatním normální lidem jenom trvale a čím dál tím víc zhoršují život. A to bez jakékoliv "guilty pleasure"... ()

Big Bear odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slunečná je prostě jen Ulice ze statku, co má zatím o pár dílů méně. Z hlediska nějakého artu je to věc zavrženíhodná, bohužel plná schopných herců, které jsem v tom opravdu viděl nerad. To ale neznamená, že si to nenajde dost diváků na to aby team scénáristek a scénáristů děj neustále lepil, nastavoval a šrouboval aby alespoň částečně držel pohromadě. Ale na stranu druhou oceňuji následující: není to další seriál ze špitálu, není to další Kriminálka Slunečná, babičky a některé maminy ba dokonce i leckteré drahé polovičky zase mají tu svoji pravidelnou dávku romantiky. Ti ze šťastnějších, kteří nebyli u toho nuceni slzet s nimi či s napětím zatínat palce zda Janek nakonec Týnu k tomu sexu ukecá pak díky seroši záskali pravidelné okénko volna pro sebe a to se přeci také počítá. Za sebe ale dávám - ODPAD. ()

Reklama

asdfasdf 

všechny recenze uživatele

No, po shlédnutí pár prvních dílů jsem byl docela překvapen, jelikož seriál vykazoval známky pohnutí českých seriálů ku předu. Řekl jsem si: ,,Když je to tak dobré, pojedu dál!´´ Oj, to jsem se teda pěkně spálil! Za pár dalších desítek dílů to šlo totálně do kopru, prostě se to vrátilo k takové klasice jako je Ulice, Sestřičky atd. Mění se z rázu charaktery některých postav a hlavně se začínají se řešit totální kraviny, od kterých se začátek seriálu odprostil a to jej pro mě dělalo alespoň trošku atraktivním. Pak jsem už ani raději (nebo jsem možná spíš měl) díly nehodnotil, už jsem na to neměl ani dostatek sil. Zajímavé je, že na začátku se snaží Týnu zobrazovat jako takovou řádnou babu z dědiny, ale za pár dílů se začne totálně měnit jako po stránce duševní, tak i z hlediska oblékání. Co jsem ale již od začátku nechápal, je styl oblékání postav, které mají pracovat se zvířaty a dělat další ,,špinavé´´ práce. To doopravdy nikdo ze štábu (teda alespoň někdo, kdo si může dovolit do toho mluvit) nebyl nikdy na statku, nedělal podobné práce? Položme si otázku, je normální jít někde ke kozám kydat hnůj s nalakovanými nehty, s totálně viditelným líčením, s uměle roztrhanými gatěma (vhodné akorát na to, aby se právě onou dírou při zakleknutí trefilo přímo do ,,kozince´´) a po velmi úmorné špinavé práci mít jen pár šmouh?? Po shlédnutí těch několika desítek dílů nakonec hodnocení vyšlo (dle výpočtu z jednotlivých epizod), jak je asi vidno, na 3 hvězdy. Nebudu toto hodnocení už nijak upravovat, ale předpokládám, že kdyby se díval ještě dále, tak by hodnocení kleslo dost možná i k pouze jedné hvězdě.  (původní k 1.7.2021) EDIT: k 16.1.2022: tak jo, fajn, zklamal jsem. Sice jsem si říkal, že už se na tento ,,skvost“ už ani nepodívám a tedy nebudu také upravovat hodnocení, ale co se dá dělat. Prostě to na mě nějak přišlo a z původního pro mě domnělého konce při S02E09 jsem se od začátku letních prázdnin minulého roku dodíval až S03E09 (samozřejmě postupně, protože jinak bych to asi psychicky nedával). Musím říct, že se seriál od svého začátku extrémně změnil a už se z něj stává, ač oblíbená (nevím moc kým?), tak pořád nicotná fraška. Co jiného by taky ze seriálu mohlo vzniknout, když se vysílají 2 prémiové díly týdně? Kolik peněž tímto stylem může stát jedna epizoda? Kolik času dostanou scénáristé na jednu epizodu? Jak dlouho se tedy jedna epizoda připravuje, natáčí, věnuje se jí pozornost? Na začátku jsem si říkal, že se seriál alespoň něčím odlišuje od jiných českých seriálů (ač se tam objevovala pro mě spousta nelogických detailů, tak to bylo pořád lepší, než jiné podobné seriály), ale nyní je to už spadlo do, řekl bych, až naivně specifického ,,českého seriálového stylu“, který se snaží akorát co nejvíce vydělat, ale kulturní zážitek pro diváky je tentam. (pozn. po ohodnocení zbylých epizod /nyní už fakt se na další nepodívám/ se samozřejmě hodnocení z původních 3 hvězd upravilo) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Lambora má také úzke pery, že ich nezmeria ani šublera. Pomaly to vyzerá, ako by mu ich zvnútra ťahal kompresný vysávač. No a tento človek s permanentým kŕčom má byť v seriáli Slunečná tým lídrom, princom, partnerom Burešovej, len škoda, že chémia medzi nimi je ako medzi meňavkou a zavareninou. Herecké výkony sú na takej úrovni, že v podstate natočte na mobil svoje klebetiace susedy a dostanete rovnaký level, ale na rozdiel od Slunečnej sa aj niečo možno užitočného dozviete. Napríklad, že susedka má práve krámy alebo že v pivnici vám pravidelne súloží syn (tak ako sa kedysi dozvedel môj otec 😔) ()

anli 

všechny recenze uživatele

Další ze seriálů TV Prima typu "nová telenovela v akci". Jedná se o celkem zábavný a romantický seriál pro celou rodinu ze statku ,který je plných svérazných postaviček a příběhů o nich. Hlavní duo- ona spolumajitelka statku v podání Evy Burešové a on-bohatý synek velké firmy ,ve které sám pracuje v podání Marka Lambory si mnoho dílů hledají cestu k sobě a spousta lidí jim pomáhá a někteří se jim to snaží překazit.Prostě ona klasika se spoustou klišé ,ale celkem zábavně napsaná se spoustou skvělých herců a dobře a uvěřitelně zahraných postav ,což není na seriál úplně málo.Samozřejmě početný seriálový tým a poměrně velký počet dílů znamená  ,že časem scénáristé neví kudy kam a seriál upadá do nudy a stereotypu.Tady se většina dílů drží mírně nad průměrem a to zejména díky skvělým hercům a prostředí.Dávám čistých 50% , no a skočím se projet na nějakém koníkovi. ()

Galerie (1 094)

Zajímavosti (59)

  • Při uvedení druhé epizody dokázal seriál vůbec poprvé v přímém souboji sledovanosti porazit Ordinaci v růžové zahradě (od r. 2005), tedy dlouhodobě nejsledovanější pořad v úterním hlavním vysílacím čase. [Zdroj: Lupa.cz] (me116)
  • Ačkoliv je důležitou zápletkou seriálu záměna Janka Linharta (Marek Lambora) a Viléma (Lukáš Langmajer), které věří celá Slunečná, Dolejš (Leoš Noha) ví již od prvního dílu, kdy Janek přijel pozdě na závod na kolech, který z nich je Linhart. Dalšími jsou policista Vetrák a jeho kolega, kterým Linhart dával kontakt na něj u místa nehody, a pravděpodobně i Satrapa, který byl též u místa nehody. (Vazzy)

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Reklama

Reklama