Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Obsahy (42)

The Boxing Cats (Prof. Welton's)

The Boxing Cats (Prof. Welton's) (1894)

Pan profesor Welton zde pod taktovkou známého vynálezce Alvy Edisona předvádí boj svých koček v miniringu. Uvidíte dvě kočičky v navlečených miniaturních rukavičkách na předních tlapkách, jak do sebe boxují. V pozadí je vidět muž, jak si užívá podívanou.

Baignade en mer

Baignade en mer (1897)

Pan Lumier, známý režisér a vynálezce přelomu 19. a 20. století nám zde předvádí své další stvoření. Dokumentární film, kde se snažil zachytit radost skupiny chlapců, kteří skáčou z dřevěného můstku do mělkého moře. Nejprve běží poprvé, poté se vrátí na břeh. V druhém kole se jednomu z herců podaří bravurní skok přímo do vlny. Film trvá zhruba jednu minutu.

Den D

Den D (2008) (pořad)

Poměrně známý zahraniční pořad dorazil v době krize i k nám. Budete svědky snahy mnoha podnikatelů získat peníze na své originální projekty. Investory se tentokrát stali již finančně zabezpečení podnikatelé. Pan Tomio Okamura ještě před pár lety prodával popcorn a colu v Tokiu, nyní k nám vozí japonské zákazníky. Dalším příkladem je paní Dana Bérová, která se starala o majetek šlechtice Schwarzenberga. Každý se může přihlásit a pokusit se získat peníze na nové projekty, a televizní divák je svědkem, jak se bude žadatelům dařit.

Trained Cavalry Horses

Trained Cavalry Horses (1898)

Ve filmu uvidíte posádku na koních, kteří předvádějí své dovedné koně, jak dokáží zničehonic spadnout na zem a o chvíli později se znovu postavit i s jezdcem v sedle. Něco podobného můžete vidět v cirkuse.

Battle of Mafeking

Battle of Mafeking (1900)

Tento věhlasný snímek a rekonstrukci bitvy búrské války máme možnost vidět díky režisérovi Alvu Edisonovi. Válka probíhala na přelomu 19. a 20. století. Celá událost se odehrává na návrší. Na začátku proti sobě stojí dvě vojska v podobných úborech. Vojáci jsou seřazeni do šiků, kamera je statická. Postupně jsme svědky, jak se střetnou pěšáci a padají k zemi. Poté projede pár koní jízdy, až padne i vlajkonoš. Na konci jsme svědky člověka, který vypadá, že pomáhá zraněným.

Santa Claus

Santa Claus (1899)

V tomto snímku se postaral o režii pan George Albert Smith. Jde vůbec o prvního zfilmovaného Santa Clause na televizní obrazovce. Je to takřka 110 let. Děj začíná ukládáním dvou dětí do jedné postele služkou v domě. Poté se jakoby zatáhne opona a na ní vidíme pomocí filmového triku jak náš štědrý dárce chystá podarovat slezením skrz komín. Podíváme se na střechu, vidíme připravu vánočního stromečku. A pak najednou čarokrásně zmizí a děti se probudí. Těší se na zajímavé dárky.

Chcete být milionářem?

Chcete být milionářem? (2000) (pořad)

V roce 2000 získala televize Nova licenci na tuto televizní hru. V prvé řadě se vyřazovalo z řady lidí. Kdo byl rychlejší v seřazení odpovědí, dostal se až na křeslo k tak pověstnému ďáblovi panu Čechovi. Ten ho podrobil krátkému výslechu a pustili jsme se do hry. Otázky vydělávaly stále více a končily až na 10 milionech. Bohužel na takovou hranici se nikdo nedostal. Úspěch byl přes milion. Pořad se stal jednou z nejznámějších televizních her u nás a ani později nebyl překonán. Někteří písničkáři o něm i napsali píseň.

Princess Nicotine; or, The Smoke Fairy

Princess Nicotine; or, The Smoke Fairy (1909)

Mladý pán usne ve svém křesle. V tom vidíme, jak do jeho dýmky leze princezna Nikotine. Kuřák si zapálí nacpanou dýmku, aby si pak všiml, že ji kvůli ní musí vysypat. Poté se spolu vzájemně pošťuchují a provokují. Princezna Nicotine mu zapálí stůl a pak kuřák hasí, hasí, až si postříká vodou celý dům.

Pokropený kropič

Pokropený kropič (1895)

François Clerc se nám v tomto kratičkém, jednominutovém filmu ukáže jako zahradník, který kropí svoji zahrádku. Kluk Benoît Duval se do toho nachomítne a chce mu provést nějakou skopičinu. Šloupne zahradníkovi na hadici a když začne kontrolovat proč nejde, tak je zahradník postříkán vodou. Následuje hodička po zahradě a nakonec ani chlapec nezůstane suchý. Bratři Lumiérové zde natočili první gag ve světě filmu. Vznikla první groteska. Bylo to roku 1895. Film vyšel až o rok později. Poprvé byl uveden ve Finsku.

Bourání zdi

Bourání zdi (1896)

Pravděpodobně jeden z nejjednodušších filmů, jaké kdy uvidíte. Skupina mužů bortí poslední zeď. Donesou velké klády, do kterých se opřou. Poté co zeď spadne v oblacích prachu na zem a dozorčí musí odskočit ji rozeberou krumpáčema.

Partie de cartes

Partie de cartes (1897)

Zde se opět setkáváme s natáčením bratří Lumiérů. Tentokrát nám přinášejí karetní hru třech důstojných postarších pánů. Jeden rozdává, zatímco číšnice donese na tácku víno se třemi skleničkami. Jeden z hráčů se ujme rozlévat. Po doplnění číší servírka začne radostí tleskat a do té všeobecné srandy si ještě pánově popřejí známé cheers.

The Burning Stable

The Burning Stable (1896)

V této kratičké epizodě, kterou nechal natáčet pan Edison uvidíte sérii odvážných činů, při zachraňování koní ze stáje. Kůlna je v plamenech a koníčci se nemohou dostat ven. Do stodoly naběhne parta kluků, která je ať po dvou, či po jednom hbitě vyvede ven, než se to vše stačí zřítit. Nakonec vyjede i vůz a jeden chlapec nám ukáže svoje hbité tělo při sjíždění z půdy po žebříku.

Carmaux, défournage du coke

Carmaux, défournage du coke (1896)

Zde si pan režisér Lumier pohrál s kamerou a ponechal ji natáčet práci v důlních skladech. Vidíme jak z pece vyjíždí koks a pánové herci ho kropí vodou. Koks se následně rozpadne a vršek padá k zemi v oblacích prachu. Kamera je statická.

Mounted Police Charge

Mounted Police Charge (1896)

V dalším z mnoha snímků Alvy Edisona uvidíte poprvé v historii filmu natočenou skupinu policistů, která jede na koni přímo proti kameře. Jedou po široké cestě a tak se tam všichni mohou vejít. Napravo cesty si můžete všimnout většího kočáru. Na konci filmu policisté zastaví přímo před kamerou, aby ji nezničili a my jsme si mohli prohlédnout tento snímek.

Les Forgerons

Les Forgerons (1895)

V následujícím filmu pana Lumiera uvidíte dva statné a práci odevzdané kováře, kteří nám předvedou, jak že se to jejich řemeslo vůbec dělá. Nejprve uvidíme topiče, jak rozdmýchává oheň, aby jsme měli teplé železo a mohli ho opracovat. Poté ho podává svému pracovitějšímu kolegovi, který do něj mlátí kladivem o sto šest. Poté když je spokojen, ponoří ho do vody a my jsme svědky pravděpodobně první natočené páry nad vanou. Po zchlazení přichází finální dopracování. Celou dobu můžeme vidět topiče, jak točí s klikou a vhání vzduch do ohně.

Place des Cordeliers à Lyon

Place des Cordeliers à Lyon (1895)

V tomto filmu jsme uvrženi do města jihofrancouzkého města Lyon. Uvidíte záběry statické kamery na minutový koloběh ve městě. Spatříme dopravu lidí pomocí koněspřežky, dále několik větších a podezřelých vozů. Jeden dokonce vypadá na majetek policie, nebo věznice. V dálce si všimněte vozů a pokrytí vozovky. Jsou to dlažební kostky.

Le Saut à la couverture

Le Saut à la couverture (1895)

Skupina asi šesti mužů drží záchranou plachtu, do které skáče mladý a odvážný velké salto. Všichni jsou nakonec spokojeni s úsměvem ve tváři.

L'éclipse du soleil en pleine lune

L'éclipse du soleil en pleine lune (1907)

V tomto filmu uvidíme jak ukazuje Melies oblohu svým žákům na tabuli. Později se jdou dívat na nebe, každý pomocí svého dalekohledu. Uvidíme zatmění slunce, hvězdy na obloze, každá z nich okupovaná nějakým člověkem. Příběh postupuje, až vypadne mistr z okna a skončí dole v sudu pod okny.

Barbe Bleue

Barbe Bleue (1901)

Jsme svědky velké pohádky. Velký princ si bere svoji osmou ženu a bere ji na svůj hrad. Musí odjet a tak jí dovolí chodit téměř všude, kromě zakázané věže. Jeho manželka tam ale vstoupí a uvidí 7 zavražděných žen. Když se pán vrací, zjistí to a chce s ní skoncovat jako s těmi posledními. Princezna je ale mazaná, zavolá pomoc a pan Melies v roli kavalíra je zapíchnut.

Enfant et chien

Enfant et chien (1897)

Stojí vedle sebe dva kočárky a v každém je dítě. Nalevo je větší rošťák a začne svému malému kamarádovi ubližovat a něco mu sebere. Jemu se to nelíbí a velmi se rozbrečí. Když to vidí záškodník, snaží se ho zpátky uklidnit.

Reklama