Reklama

Reklama

Pomsta je zábava, když se jí ujme dvojnásobný držitel ceny Akademie(R)* Mel Gibson v roli drsného Portera. Odplata je svižná a vtipná směs akce a filmu noir. Snímek režíroval držitel Oscara za L. A. Přísně tajné Brian Helgeland a podílel se také na scénáři, jež je adaptací románu Donalda E. Westlakea. Ten už posloužil jako předloha pro klasiku Point Blank, která vznikla ve spolupráci Jon Boorman/Lee Marvin. Když Portera podrazí vlastní kumpáni, ukradnou jeho podíl v hodnotě 70 tisíc dolarů a nechají ho napospas smrti, zbývá jen jeden způsob, jak věc vyřešit: Porterův způsob. Jeho vendeta postaví spoustu podrazáků před hlaveň pistole. Zkorumpovaní policajti. Pouliční gangy. Bezpáteřní křiváci. Šéfové podsvětí. Všichni, kdo stojí mezi Porterem a jeho sedmdesáti tisíci, brzy zjistí, že se Porter vrátil... a chce se mstít. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (692)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Lidi neblbněte. 85%? Za co? Čím je film výjimečný? Vážně to chcete vědět? Není výjimečný vůbec ničím. Je to vlastně naprosto trapná blbost s debilním příběhem, kde jsou asi 2 až 3 koukatelné scénky, které dohromady netrvají déle než 5 minut. Zkrátka nic moc. Spíše nic než moc. Valnou většinu stopáže okupuje nuda. 1* bude tak akorát. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Odplata je v podstatě žánrově naprosto nezačlenitelný film. Nemá klasickou zápletku, nerozlišuje dobro a zlo a rovněž nijak nemapuje jednání hlavních hrdinů. Gibson je člověk morálních zásad a tím to hasne. Nedá se nezvat ani "hodným" ani "padouchem". Možná právě to je fakt, díky kterému je Odplata natolik stylová jízda. Neodmyslitelně zde figuruje rovněž vybroušená formální stránka (filtry, kulisy, kamera) a několik perliček (sado maso, přehlídka bossů, zkorumpovaní poldové apod.), které jednoduše nejdou přehlédnout a chytnou za smysly ať už si o nich myslíme cokoliv. Děj je v podstatě banální, ale vše klape jako dobře promazaný stroj. Helgeland si je sakra vědom chatrnosti dané látky a nedá divákovi po celou dobu šanci si tento fakt uvědomit, přičemž do něj bombí jeden stylizovaný záběr za druhým s hlavními hrdiny tak zajímavými, až se tomu věřit nechce. ()

Reklama

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Moderní verze noir filmu bez soukromého očka, s padouchem v hlavní roli, řadou úžasně tvrďáckých hlášek a bezkonkurenčním Melem Gibsonem. Během sledování jsem měl pocit, že si někdo nádherně hrál a vznikl z toho film, který nemá poselství, nemá skrytou myšlenku, ale číší z něho onen zápal a zábava. A to mi při sledování bohatě stačilo. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Jen málokterý film má osobitý styl, jen málokterý hrdina si dokáže získat diváka, i když nemá zrovna dvakrát kladný charakter (na obojí viz geniální Poslední skaut). Odplata nejenže má styl, ale hlavní hrdina, v podání skvělého Mela Gibsona, je nezapomenutelným charakterem (což lze ostatně napsat i o ostatních - výrazná je především Lucy Liu... nutno podotknout, že jí černá sluší.:) Skvělý film se správnou dávkou černého humoru, který si zaslouží stát se kultovním... to je Odplata... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Čajznout drobný rádoby mrzákovi se slovy vyléčil jsem tě je jenom úvod do tohohle stylovýho filmu. Pak se dají taky čajznout prachy ťamanům, ale chce to nemít sadistickýho parťáka a podrazáckou manželku, ale Mel to nebalí. Nechce nic než svých 70 táců a půjde pro ně přes hodně mrtvol. Parádní nahláškovanej kousek.80% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (18)

  • Když Porter (Mel Gibson) začne střílet ze šestiranného revolveru a Beretty do dodávky čínské triády, vypálí jen ze samotného revolveru kolem 13 ran bez přebíjení. (Furi)
  • Když si jde Porter (Mel Gibson) pro peníze, srazí ho auto. Při srážce se rozbije přední sklo. V dalším záběru je však přední sklo auta neporušené. (Terva)

Související novinky

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

26.04.2011

Slavný autor noirových kriminálek Donald Westlake napsal celkem 24 románů, v nichž vystupuje profesionální zločinec Parker (žádné křestní jméno). Je to jakýsi novodobý Robin Hood, který zásadně bere… (více)

Posily pro Hulka a Mumii

Posily pro Hulka a Mumii

17.05.2007

Letní natáčení největších trháků příštího roku se hopem blíží a castingoví agenti se činí, až se jim kouří od mobilů. Známe už hlavní představitele třetí Mumie (vrátí se Brendan Fraser, jeho syna si… (více)

Reklama

Reklama