Reklama

Reklama

Příběh opravdového člověka

  • Sovětský svaz Povesť o nastojaščem čeloveke (více)

Obsahy(1)

O nevšedním životě, o povaze, vůli, odvaze a síle ducha legendárního stíhače Alexeje Petroviče Meresjeva vypráví silně humanistické dílo, které vstoupilo do dějin světové kinematografie. Koncem března 1942 byl sestřel stíhač Alexej Petrovič Meresjev a dopadl do centra fašisty ovládaného území v Děmjanském okruhu. Havaroval v neprostupném lese a při pádu se těžce zranil. Každý den uskutečnil za obrovských bolestí s rozdrcenými nárty a snětí v chodidlech 10 tisíc kroků, kterého ho nakonec po dlouhých 18 dnech dovedly až na svobodu. Svobodu, vykoupenou ztrátou obou končetin a obrovskou beznadějí. Opravdový Sovět Alexej Petrovič Meresjev se ale ani na okamžik nevzdal. Silou vůle překonal nástrahy osudu, aby nakonec opět usedl do kokpitu svého milovaného bojového letounu a dál bránil svou rodnou vlast. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, jde o propagandistický film, ale profesionálně natočený a skvěle zahraný Bondarčukem, který právě touhle rolí nastartoval velmi slušnou kariéru. Ve filmu se samozřejmě projevuje krátký odstup od válečných let, takže patos je pochopitelný, nicméně v kontextu doby je to nadstandardní snímek, který vypovídá o válce na východní frontě i době svého vzniku. Celkový dojem: 55 %. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Smutný příběh s dobrým koncem, nádherné téma, které bylo zfilmováno asi narychlo. Kdyby se tohoto skutečného příběhu ujali filmaři dnes, jistě by vznikl film mnohem poutavější. Hlášky o sovětském člověku mi nevadily – byla taková doba; moje hodnocení však srazilo příliš jednoduché zpracování. (neděle 29.11.2009) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající snímek, který nám ukazuje, co vše dokáže lidská vůle a vnitřní přesvědčení! Původně jsem očekával líčení strastiplné cesty Meresjeva, ovšem film se více zaměřuje na rehabilitaci a rekonvalescenci pilota a jeho následný návrat na oblohu, do kokpitu letadla. Velmi působivé dílo sovětské kinematografie, kterému rádi odpustíte i to stáří, které na tomto snímku je patrné (nejste-li ten typ člověka, co automaticky odsuzuje vše, co je sovětské). Já jsem byl jako divák spokojený, bylo zde možné vidět i tehdejší společenské poměry Sovětů... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Neustále vyzdvihovanie "ale ty si sovietsky človek" mi v detských rokoch, keď som videl film po prvýkrát, pripadalo prirodzene naliehavé zdôrazňovanie heroizmu sovietskych ľudí, ktorí sa nesklonili pred žiadnou prekážkou a vždy zvíťazili... Po mojej včerajšej repríze po mnohých rokoch mi toto zdôrazňovanie šlo riadne na nervy. Navzdory tomu, že mi je jasné, že ide o silno propagandistický film. Na druhej strane treba uznať nesporné filmárske kvality snímku, rozhodne patrí k tomu lepšiemu. 3+ ()

Zajímavosti (1)

  • Hrdina Příběhu opravdového člověka Alexej Maresjev (legendární sovětský letec sestřelený v roce 1942, ztratil obě nohy avšak znovu začal létat) zemřel na infarkt 16. května 2001, ve svých 85 letech. Za vojenských poct byl pohřben v Moskvě. (Rodriguez)

Reklama

Reklama