Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (405)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Tak jsme doma, inženýre !!" ;) Jsme doma, přátelé, i když se to z dnešního pohledu zdá jako utopie, že podobný skvost vznikl v té české kotlině, zvlášť v tak nelehkých časech !! Další Zemanův majstrštyk, další filmové zpracování Verneova románu, zase století páry a průmyslově vědecká revoluce.. A jeden se může směle naparovat, protože tohle dílo nestrpí výhrad.. Karel Zeman za pár grejcarů na koleně tvořil snímky, které i po půl století otvírají divákům huby dokořán, snímky nadčasové, do detailu vypiplané, vizuálně dokonalé a dechberoucí, s poselstvími, které i dnes, či právě dnes, mají velký smysl.. To režisér Karel Zeman byl největší z géniů, většího frajera ani v jeho filmech nenajdete !! A kdyby Jules ještě žil, tleskal by vestoje, úplně stejně jako já.. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Mravenčia práca pána Zemana priniesla českému publiku v náročnom desaťročí aspoň akú takú náplasť za to, čo tu komunisti navyvádzali. Efekty sú obdivuhodné, priam až neolangovské. Myslím, že aj Jules Verne by bol spokojný. Lenže keď sa na to lepšie zadívam, k postavám sa človek nedostane. Celý priebeh sleduje z diaľky, z komfortu a nezainteresovane. Tým nechcem nijakým spôsobom hanobiť čo i len jeden prvok vedenia postáv, avšak na hlbšiu zaangažovanosť mi taká tá prioritne orientovaná pozornosť na svet čara a fantázie odďaľuje akýsi epický rozmer. Vďaka tvorcom aj reštaurátorom za znovuuvedenie v digitálnej úprave, bezpochyby si to toto dielo zaslúži. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Krásný film pro děti, mládež, ale samozřejmě i dospělé. Námět klasický - Julius Verne - . Film má napětí, má "technické zázraky" (na tu dobu) a myslím, že je skvěle natočen. Pan Tokoš svým zvláštním charismatickým hlasem jenom dodával tomuto filmu nezapomenutelný zážitek. Vřele mladé generaci doporučuji. Nebojte se 50 letého stáří filmu. Určitě budete příjemně překvapeni. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

K Verneovkám mám velmi zvláštní vztah. Dalo by se říct, že kolem nich chodím téměř po špičkách, protože že si jejich autora nesmírně vážím, za to co dokázal stvořit. Vždyť dalekosáhle předčil svou dobu. Tenhle film je nesmrtelnou klasikou mezi českými sci-fi filmy a je ve svém žánru naprosto vyjímečným počinem. Pan Karel Zeman je skutečně mistrem ve svém oboru. Mě nezbývá nic jiného než mu za jeho tvorbu poděkovat a smeknout před ním. On si to zaslouží. Atmosféra filmu je neopakovatelná a vreje se člověku přímo hluboko pod kůži. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* i když starý film, tak tentokrát hodnotím bez nostalgie, protože jsem před chvílí viděl remasterovanou verzi. Stylově jde opravdu o úžasný kousek a je na něm vidět ta kupa práce a směle se může srovnávat s takovými světovými výpravnými skvosty jako třeba Metropolis. Natočený je s velkým zápalem a vysoké hodnocení si rozhodně zaslouží. Čas mu ublížil hlavně na jednoduše vyprávěném příběhu, i když s fantazií a dětskou naivitou, lze přehlédnout tyto chybičky na kráse a naplno si ho užít. Za sebe trošku původní známku upravím, ale věřím že tím nesnížím jeho vysokou pozice v místní TOPce. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (29)

Zajímavosti (26)

  • V čase 01:09:07 sedí Šimon Hart (Cate Blanchett) nepozorován na lustru a sleduje dění v sále. Nedopatřením z lustru shodí těžkou lampu, ta spadne na zem. Osazenstvo ssálu to nijak nevyruší. Po chvíli je záběr na celý sál, ale po spadené lampě není ani památky. (blondak16)
  • Vynález zkázy sa stal najpredávanejším československým filmom natočeným po II. svetovej vojne. Bol predaný do 79 krajín. (Peter-1307)
  • Väčšina záberov je kombinovaná, to znamenalo presne vykrojiť masku, ktorá zakrývala tú časť obrazu, kde je umiestnený napríklad pohybujúci sa herec, a na milimeter presne dokresliť jeho pozadie tak, aby presne nadväzovalo na grafické pozadie záberu s bábkou či kreslenou fázou. Kombinovaný záber musel mať dostatočnú ostrosť do hĺbky a pritom mal pôsobiť dojmom plošnej ilustrácie. Všetko zjednocovalo do jednotného výtvarného výrazu obdobné šrafovanie, ktoré je také typické práve pre drevoryt pôvodných ilustrátorov. Karel Zeman v čase skúšok prezradil: „Najväčší problém máme s tým, aby sme dodržali jednotné šrafovanie." (Raccoon.city)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama