foto

František Řehák

  • nar. 4.10.1923
    Nový Bydžov, Československo
  • zem. 28.6.2017 (93 let)
    Olomouc, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 4. října 1923 v Novém Bydžově. Jeho začátky jsou spojené s divadlem v Mladé Boleslavi, kde začínal v roce 1945. Jeho další divadelní štací se stal Zlín (Gottwaldov) a poté Olomouc. Velmi často hostoval v Praze, zejména v Krejčově legendárním souboru Divadla Za branou.

Jeho první větší filmová role byla ve filmu Jiřího Menzela ROZMARNÉ LÉTO, kde stvárnil postavu abbého. Od té doby se ve filmu vyskytoval, ať už v menších nebo větších rolích. Zahrál si například ve filmech SKŘIVÁNCI NA NITI, kde hrál postavu Drobečka, NEVĚSTA, NA SAMOTĚ U LESA, kde si zahrál malou, ale výraznou roli Lorence. Jiří Menzel ho obsadil i do filmu POSTŘIŽINY, kde hrál Vejvodu, ve filmu SLAVNOSTi SNĚŽENEK si zahrál cestáře. Následovalo ještě spousta známých i méně známých filmů.

Po sametové revoluci se František Řehák ukazoval spíše v televizních filmech (DĚDICTVÍ SLEČNY INNOCENIE) či hrách (O TŘECH OSPALÝCH PRINCEZNÁCH). Jeho poslední rolí byla postava Bielera v Menzelově filmu OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE.

Martin "Noviik" Novák

Herecká filmografie

Filmy

2009 Láska rohatá (TV film)
2008 Setkání v Praze, s vraždou (TV film)
2007 Boží duha (TV film)
2006 Obsluhoval jsem anglického krále
2004 Vaterland - Lovecký deník
2003 Dědictví slečny Innocencie (TV film)
O Ječmínkovi (TV film)
2000 Početí mého mladšího bratra
Tata (divadelní záznam)
1998 Císař a tambor
O třech ospalých princeznách (TV film)
1997 Jasnovidka (TV film)
O Držgrešlovi a Drždukátovi (TV film)
1996 Konto separato
Nejsem líná, jsem chudokrevná (TV film)
1995 Cesta peklem
Zlatník Ondra (TV film)
1994 O Nesytovi (TV film)
1993 Racek (TV film)
1991 Digitální čas (TV film)
Nález (TV film)
Případy pana Janíka (TV film)
Tankový prapor
1990 Freonový duch
Maestro (TV film)
Nemocný bílý slon
Ten můj tam má spolužáka (TV film)
Věčný tulák (TV film)
1989 Jak překročit Rubikon (TV film)
Konec starých časů
Pozvánka na výlet aneb Napoleon
Vážení přátelé, ano
Člověk proti zkáze
1988 Experiment profesora Rousse (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV film)
Mimořádný případ (TV film)
Prokletí domu Hajnů
Píšťaličko, otloukej se (TV film)
Smrt guvernéra (TV film)
Vzestup po šikmé ploše (TV film)
Zkušební doba (TV film)
Štek
1987 Dámská jízda (TV film)
Figurky ze šmantů
Nepostradatelný (TV film)
Start do protisměru (TV film)
Svět nic neví
Ticho v soudní síni (TV film)
To se ti povedlo, tatínku (TV film)
Za svědka půjde počítač (TV film)
1986 Antonyho šance
I tobě se to může stát (TV film)
Lev s bílou hřívou
Není sirotek jako sirotek
Tichá domácnost (TV film)
1985 Do zubů a do srdíčka
Dobré světlo
Jako jed
Otec (TV film)
Skalpel, prosím
Výjimečná situace
1984 Džínsy (TV film)
Hele, on letí!
Kufr (TV film)
Prodavač humoru
Všechno nebo nic
1983 Balkon (TV film)
Chladna zrána (TV film)
Hrom do kapelníka (TV film)
Navždy do dálek Tichomoří (TV film)
Plamen a dým aneb Tajné lásky a veřejné omyly poštovního úředníka v. v. (TV film)
Radostné události (TV film)
Restaurace (TV film)
Slavnosti sněženek
Stříbrný smrček (TV film)
Únosy bez výkupného (TV film)
Čepice (TV film)
1982 Má láska s Jakubem
Plaché příběhy
1981 Dneska přišel nový kluk
Matěji, proč tě holky nechtějí?
Pohádka svatojánské noci
1980 Postřižiny
Trnové pole
Útěky domů
1979 Božská Ema
Jak rodí chlap
Křehké vztahy
Modrá planeta
1978 Sólo pro starou dámu
Čistá řeka
1977 Kufr plný nadějí (TV film)
Podivný výlet
1976 Na samotě u lesa
Noc klavíristy
1975 Město nic neví
1974 Kdo hledá zlaté dno
1973 Maturita za školou
1972 Dvě věci pro život
1970 Nevěsta
1969 Pasiáns (TV film)
Skřivánci na niti
1968 Zločin v šantánu
1967 Rozmarné léto
Soud pana Havleny (TV film)
1958 Vynález zkázy

TV seriály

2006 Náves (TV seriál)
2004 Černí baroni (TV seriál)
Loučení (E07)
Spiknutí (E06)
Vdova po hrdinovi (E05)
další epizody (6)
2003 Strážce duší (TV seriál)
2001 Stříbrná paruka (TV seriál)
Koncese (E05)
1999 Hotel Herbich (TV seriál)
1998 Motel Anathema (TV seriál)
1997 Arrowsmith (TV seriál)
Četnické humoresky (TV seriál)
Narodil se Kristus Pán (S01E13)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
Manželská tonutí (TV seriál)
Nejsem líná, jsem chudokrevná (E03)
Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
Krutá daň omylu (E11)
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
Špatné zprávy (E11)
Revize (E07)
Papoušek (E05)
1992 Přítelkyně z domu smutku (TV seriál)
Andy (E02)
Dům smutku (E01)
1990 U nás doma (TV seriál)
Černá stavba (E07)
Nález (E06)
1989 U nás doma (TV seriál)
Na vlastní riziko (E05)
Ženich hraje na lesní roh (E04)
Kronikář (E03)
1988 Advokát ex offo (TV seriál)
Druhý dech (TV seriál)
Buď a nebo (E13)
Boby a bobky (E11)
Teskně hučí Niagára (E09)
další epizody (10)
1987 Počkej si na bílé štěstí (TV seriál)
Pavel (E04)
Yveta (E03)
Klára (E02)
další epizody (4)
1986 Gottwald (TV seriál)
Únor (E05)
Za většinu národa (E04)
Za svobodu! (E03)
další epizody (4)
Ostrov jistoty (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Stellis vinctus (E03)
Anatomia Pragensis (E02)
Stavy rachotí (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)

Dokumentární

2010 Film o filmu: Skřivánci na niti (TV film)
Neobyčejné životy (TV seriál)
František Řehák (S02E19)
2009 Městské divadlo Mladá Boleslav (TV film)

TV pořady

2005 Veselé vánoční (pří)hody (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1976 Dostaveníčko (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace