Reklama

Reklama

Čejenský bojovník

(TV film)
  • USA Cheyenne Warrior (více)

Obsahy(1)

Mladý pár osadníků Matthew a Rebecca Carverovi se cestou do Oregonu zastavují v obchodní stanici, vedené zkušeným Barkleym. Po tragickém konfliktu s neurvalými lovci bizonů však zůstává těhotná Rebecca na stanici sama s těžce zraněným čejenským bojovníkem Sokolem, který jí zachránil život. Mladá vdova se rozhodne strávit nadcházející zimu na stanici a počkat na další skupinu vozů. Stará se o zraněného indiána, který jí na oplátku poskytne ochranu a pomáhá s vedením stanice, i když si vyslouží posměch vlastních soukmenovců. S jarem se objevují další nevítaní hosté - bojovně naladění indiáni z kmene Pónýů, kteří napadnou přicházející osadníky...
Poměrně netradiční western Čejenský bojovník (1994) je vlastně komorním příběhem mladé ženy, která přežívá v nehostinných podmínkách díky vlastní odvaze a neústupnosti a samozřejmě díky pomoci svého indiánského přítele. Jejich vztah po narození dítěte přechází téměř do romantické polohy, ale oba protagonisté si až příliš uvědomují vzájemné rozdíly. Snímek, natočený pro televizní stanici TNT, má dobré herecké obsazení. Roli Rebeccy hraje manželka Johna Travolty Kelly Prestonová a Sokola ztělesnil potomek andských indiánů z Bolívie Pato Hoffmann. V menších úlohách se objevují westernoví veteráni Dan Haggerty (Barkley) a Bo Hopkins (zvěd Jack Andrews). (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (16)

  • Scenáristu Michaela B. Druxmana našel před mnoha lety hollywoodský producent právě tohoto filmu Roger Corman. Díky němu pracoval scenárista pro Hollywood i dvacet let po uvedení filmu. (Lynette)
  • V připravovaném pokračování scenáristy Michaela B. Druxmana už není hlavní ženská postava Rebeccy (Kelly Preston), ale jen hlavní indiánská mužská postava čejena Sokola (Pato Hoffman). (Lynette)
  • Ač byl tento film určený rovnou do videopůjčoven a pro kabelová televizní vysílání, byl mezi lidmi tak populární, že si žádali jeho pokračování. A tak scenárista Michael B. Druxman vzal svůj skript nazvaný "Sarah Golden Hair" s obdobným příběhem, ve kterém mírně přepracoval děj a přepsal i některé postavy, a předal jej hollywoodským tvůrcům jako další pokračování tohoto filmu, avšak ti tento scénář zamítli. O pár let déle mu zavolal producent Roger Corman s požadavkem na sepsání nového scénáře na další pokračování Čejenského bojovníka. Michael B. Druxman napsal tedy dvě různé verze scénáře k dalšímu pokračování tohoto filmu, dokonce vydané knižně počátkem roku 2012 pod názvy "Hawk" a "Soars Life a Hawk". Další díl Čejenského bojovníka se měl natáčet v Kanadě jako velkorozpočtový snímek, avšak přišly problémy s kanadským financováním. (Lynette)
  • Natáčelo se v kalifornském Simi Valley v USA asi kilometr od místa, kde je Reaganova prezidentská knihovna. Filmový příběh se odehrával sice na odlehlém místě, kde nebyl přístup k civilizaci, ve skutečnosti však filmaři natáčeli hned nedaleko města, a tak museli stavět kamery tak, aby nebyly vidět telefonní sloupy. (Lynette)
  • Scénárista Michael B. Druxman nechal znovu přetočit scénu, kde Rebecca (Kelly Preston) jí venku před obchodní stanicí na velkých pláních s ostatními Čejeny. Režisér totiž scénu původně nesprávně pojal jako vánoční hody, v průběhu kterých se zmiňoval i Ježíš Kristus, což se velmi nelíbilo scenáristovi, kterému tato situace přišla naprosto absurdní i vzhledem k prostředí, ve kterém se film natáčel. (Lynette)
  • V původním scénáři neexistují žádné náznaky sexuálního vztahu mezi Rebeccou (Kelly Preston) a čejenským bojovníkem Sokolem (Pato Hoffmann). Ve skriptu spolu tyto dvě postavy nešli spát. Režisér Mark Griffiths však řekl: "Musíme mít sex," ale scenárista Michael B. Druxman ostře nesouhlasil a podotkl, že k daným okolnostem tyto dvě postavy mohou mít mezi sebou max. platonický nebo přátelský vztah k vzhledem ke krátké době, kterou se znají, a k okolnostem, které prožili. (Lynette)
  • Herec Dan Haggerty, ve filmu Barkley, prý řekl v žertu po přečtení scénáře scenáristovi Michaelu B. Druxmanovi památnou větu: "Ty hajzle, to je jediný film, ve kterém jsem byl kdy zabit!". (Lynette)
  • Herec Dan Haggerty, ve filmu Barkley, prý řekl v žertu po přečtení scénáře scenáristovi Michaelu B. Druxmanovi památnou větu: "Ty hajzle, to je jediný film, ve kterém jsem byl kdy zabit!". (Lynette)
  • Kelly Preston, ve filmu Rebecca Carver, si málem zahrála se svým skutečným manželem Johnem Travoltou, kterému byla nabídnuta role jejího manžela, která čítala cca čtyři natáčecí dny, jenomže v té době Travoltova sláva prudce stoupala a čekalo se navíc na premiéru filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994), v němž Travolta zazářil, a tak jeho agent požadoval pro jeho osobu velmi vysoký honorář, který činil 100 000 amerických dolarů za jeden natáčecí den a top účtování. To ale nebylo možné, neboť tento film byl nízkorozpočtový a producenti měli k dispozici pouhých třičtvrtěmilionu amerických dolarů na realizaci celého filmu. Nakonec roli po Johnu Travoltovi převzal herec Charles Edwin Powell. Stejný problém měli s obsazením role ovdovělého pana Barkleyho. Původně si ho měl zahrát herec Robert Duvall, ale protože chtěl příliš mnoho peněz, jeho roli si nakonec zahrál herec Dan Haggerty. (Lynette)
  • Výkonný producent Roger Corman specializující se především na nízkorozpočtové filmy původně nechtěl, aby hlavní postava v tomto příběhu byla žena (ve filmech, které produkoval, byly hlavními postavami vždy mladí muži). Nakonec ho však scenárista Michael B. Druxman přemluvil, jelikož v jeho scénáři byla hlavní postavou žena. (Lynette)
  • Scenárista filmu Michael B. Druxman nosil v hlavě koncepci tohoto příběhu již 17 dlouhých let před jeho samotným vznikem. Jenomže v té době už nebyly populární westerny, a tak se sepsáním scénáře otálel. To se změnilo až po velkém celosvětovém úspěchu filmu Tanec s vlky  (1990), díky kterému začal být o westerny v Hollywoodu opět zájem. Teprve pak se rozhodl napsat scénář k tomuto filmu. (Lynette)
  • Autor scénáře Michael B. Druxman napsal po velkém úspěchu tohoto filmu další dva scénáře, volná pokračování tohoto příběhu s názvy “Cheyenne Warrior II.: Hawk“ a “Soars Life a Hawk“. Ty však nikdy nebyly převedeny na filmové plátno. (Lynette)
  • Scenáristu a autora tohoto příběhu z divokého západu uchvátil herecký výkon indiánského herce Pata Hoffmanna coby bojovníka Sokola natolik, že roku 2001 napsal Michael B. Druxman filmový scénář opět s tématikou divokého západu a velké love story s názvem “Sarah Golden Hair”, kde koncipoval jednu z hlavních a klíčových mužských postav čejenského válečníka jménem Brave Wolf jako roli pro Pata Hoffmanna. Bohužel, scénář u hollywoodských producentů i přes několik úprav a přepracování neprošel, ale v lednu roku 2012 byl alespoň vydán knižně pod stejným názvem jako originální filmový scénář. (Lynette)
  • Postava indiánského čejenského bojovníka Sokola je nejslavnější rolí Pata Hoffmanna. Paradoxně však roli neměl rád už během natáčení a dodnes o ní nerad hovoří. (Lynette)

Reklama

Reklama