Reklama

Reklama

Ukradené jméno

Trailer

Nélie se podaří vymanit z nuzných podmínek tím, že v roce 1914 nastoupí na frontu jako zdravotní sestra. Jednoho dne se rozhodne převzít identitu Rose, mladé ženy z dobré rodiny, která jí zemře před očima. V domě bohaté paní de Lengwil se představí pod novým jménem, což má překvapivé následky. (Cinemax)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Historická dráma s dobrým začiatkom, potom sa to ustáli v jednej rovine. Špinavé ulice plné prostitúcie a keď nechceš prostituovať, choď sa starať o kriplov, aj taký bol rok 1914 v ženskej perspektíve. V istej spoločenskej triede a o tom film je, je o sociálnom statuse a postavení. Pýta sa tiež, ako ďaleko sa môžete dostať, keď dostanete nahor klamstvom, ako dlho dokážete takéto klamstvo udržať a čo to s vami urobí, keď stratíte svoju vlastnú identitu. V roku 1914 šlo samozrejme ešte o klasickú identitu podľa papierov, nie o choré výplody deviantov. Film nepríde s prekvapením, neobsahuje záhadu, všetko je jasné a divák len háda, ako sa hlavná postava rozhodne, pretože sa nachádza čoraz viac v úzkych. ()

Binne 

všechny recenze uživatele

Snímek je poměrně výjimečný tím, že se v něm nenachází žádný antagonista ani protagonista. Nélii lze označit jako hlavní hrdinku, nicméně pouze počtem minut, kdy se objevila na scéně, nikoli charakterem a jeho barvitostí. Ocitáme se na počátku první světové války, Nélie je hospodyně, která je závislá na přízni majitelů domácnosti, ve které slouží. Hned na začátku filmu zjišťujeme, že si je schopna vydělat peníze i amorálnějším způsobem, což je způsobeno jejím pohnutým dětstvím a nuznými poměry. Nélie má ale dobré srdce, v touze za přežitím je schopna ublížit pouze sama sobě, nikoli druhým. Nastupuje jako zdravotní sestra a odjíždí na frontu, kde se setká s mladou uprchlicí před válkou. Nélie zjišťuje, že mladá Rose je z vyšší třídy a má se stát schovankou zámožné dámy. Záhy na to jí zasáhne střepina a Nélie v domnění, že je Rose po smrti, odcizí její identitu a odjíždí na cestu za novým domovem. Dále se příběh odehrává velmi předvídatelným směrem. Důležité jsou otázky, které se divákovy nabízí v jednotlivých pasážích filmu: Dostal bych se do podobné situace? Zachoval bych se takto? Myslím, že i proto je důležité, že je hlavní hrdinka poměrně nevýrazná, dává nám tím výsadu vžít se do její kůže. Činí amorální rozhodnutí ale vždy jen protože cítí, že musí. Ze snímku není cítit žádná snaha šokovat, držet diváka v napětí nebo zbytečně zacházet do slepých uliček. Je to čistá, příjemná a srdečná práce. ()

Reklama

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

na film jsem se těšila ,protože Francie historii umí.Ale tohle zpracování mě nijak neoslovilo.Pokud mě ani jedna postava v příběhu neosloví tak,abych jí fandila ,tak to není nic pro mě! ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Taká klasika o ukradnutej identite, ktorú kanada točí jak na bežiacom páse. Tu je výhoda len to, že je to dobové. Inak je to dlhá predlhá nuda, kde sa nič nedeje. 2 z 5 ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Po prečítaní popisu je asi každému jasné, o čo tu pôjde, a vyznieva to zrejme dosť neoriginálne, ale napokon to bolo pre mňa veľmi milé prekvapenie. Výborné herecké obsadenie, atmosféra zázemia prvej svetovej vojny, vydarený dejový rámec a v neposlednom rade neustále dilemy Nélie alias Eléonore. Mňa osobne najviac bavil nielen samotný dej, ale aj ten psychologicko-etický rozmer, v ktorom sa zmietala hlavná postava. Za mňa teda celkom vydarené, hodné 4* ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Původní zasazení filmu mělo být do současnosti. Tvůrcům se ale nelíbila představa, že by současná adaptace dobového románu byla ovlivněna sociálními sítěmi a masovými médii. Krádež identity skrze tato média by pak nevyzněla tak silně. (groz122)
  • Film bol natočený v Senones (Francúzsko). (Arsenal83)
  • Závěrečnou scénu filmu nenajdeme v původní knize „The New Magdalen“. Autoři přistoupili na tuto změnu za účelem romantičtějšího a více šokujícího vyvrcholení. (groz122)

Reklama

Reklama