Reklama

Reklama

Matka všech lží

(festivalový název)
  • Maroko Kadib Abyad (více)
Trailer
Maroko / Egypt / Saúdská Arábie / Katar, 2023, 96 min

Obsahy(1)

„Proč nemám z dětství ani jednu fotografii?“ Tato otázka stojí na počátku pátrání po tajemstvích rodiny marocké režisérky Asmae El Moudir, jež získala na festivalu v Cannes cenu za režii v soutěži Un Certain Regard. Rodinnou historii rekonstruuje režisérka s pomocí všech jejích členů. Otec pro potřeby snímku postavil s neobyčejným smyslem pro detail miniaturu sousedství, kde rodina žila, matka ušila šaty pro figurky, které reprezentují je samé, přátele i sousedy. Všichni jsou tak najednou konfrontováni s pohledem na svá mladší já. Na minulost, kterou chtěli skrýt za lži, jež se ani tisícerým opakováním nestaly pravdou. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Dokument pracuje se zajímavým konceptem, v němž režisérka nahnala do jedné místnosti své příbuzné i bývalé sousedy, aby vzpomínali na minulost svých rodin a své ulice, a to zejména v kontextu masakru civilních obyvatel na počátku 80. let v Maroku, jenž následoval jako reakce na tehdejší demonstrace proti zvyšujícím se cenám chleba. Silné osobní výpovědi pak doprovází ilustrační záběry pořízené v detailním kartonovém modelu oné ulice a blízkého okolí se všemi domy a tehdejšími rezidenty, z nichž každý má v modelu svou hliněnou figurku. Pátrání po pravdě otevírá dávné rány, avšak vzájemná konfrontace obyvatel jednoho domu (především ve vztahu k přísné despotické babičce, jejímž pravidlům se všichni museli podřizovat), patrně nevedlo během natáčení k tolika třecím plochám, v kolik režisérka možná doufala. Vzpomínání na minulost je tak prokládáno i všednějšími záběry oslavy narozenin nebo zpěvu režisérčiny matky. Úvodní příslib nahlédnutí pod roušku lží, které nekompromisní a všemi obávaná matriarcha během let vybudovala, tak nedojde naplnění, jelikož není ani zřejmé, v čem by ty její lži měly spočívat. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Cením artové pojetí a koncept, ale je to nudné. Nebýt role diktátorské babičky, která to táhla, tak odejdu asi z filmu. 5/10 ()

Reklama

Galerie (11)

Reklama

Reklama