Reklama

Reklama

Nepolapitelní mstitelé

  • Sovětský svaz Něulovimyje mstitěli (více)

Obsahy(1)

Bývalý student Valerka, veselý divoký cikán Yashka (Vasiliy Vasilev), osamocený Danka (Viktor Kosykh) a jeho sestra Ksanka (Valentina Kurdyukova) přísahali infiltrovat oddělení náčelníka policie Burnashe (Yefim Kopelyan) a pomstít ho za smrt otce Danka a Ksanky. (sator)

Zajímavosti (6)

  • Když Daňka Šus v převleku za atamanského synka brzdí splašené koně, kteří se ženou ulicí na hrající se děti, vše dobře dopadlo a kočár zastavil. Při filmování (naprostou většinu filmu všichni čtyři mstitelé odehráli bez dublu) jednou ale vše nevyšlo takhle dobře, Viťa Kosych upadl a spřežení i s kočárem přes něj přejelo. Naštěstí bez jakýchkoli následků a točilo se dál. (chamonix)
  • I v tomto filmu úřadovala cenzura. Původně scénář počítal s tím, že Ksaňka na začátku vystupuje jako kluk a že se převlek provalí, když ji Jaška omylem zahlédne při koupání v řece. I když to měla být jen rozmazaná silueta nahé dívky, která se objeví na plátně, bylo to na sovětská 60. léta příliš mnoho erotiky. (chamonix)
  • Když hledali představitelku Ksaňky na hereckých školách, nebyli úspěšní a nakonec to byl neherec – Valentina Kurďukova – kdo režiséra uchvátila. Valja byla vícebojařka v atletickém oddíle Lokomotivu Moskva. Pozval ji do studií Mosfilmu a tam se jí před prvními kamerovými zkouškami zeptal, jestli se umí i prát a ona jen velmi zdrženlivě, že ano. Nevěřil jí a někoho na place poslal, aby ji opatrně napadl. A už byl na zemi. Zkusil to ještě jednou a zametla s ním i podruhé. Teprve tehdy se dozvěděl, že před atletikou dělala i džudo a v tu chvíli definitivně upustil od jakýchkoli zkoušek a přijal ji. (chamonix)
  • Původní název měl být buď „Nepolapitelní z Guljaj-Pole“ („Неуловимые из Гуляй-Поля“) nebo „Mstitelé z Guljaj-Pole“ („Мстителя из Гуляй-Поля“), a tak dlouho si filmaři nedokázali vybrat, až představitelé Valerky a Daňky navrhli jejich sloučení a vznikl dnešní název. (chamonix)
  • Na natočení tohoto filmu – prvního sovětského „westernu“ – má obrovskou zásluhu úspěch filmu Sedm statečných (1960) v sovětských kinech. Když se rozhodlo, že základem bude příběh románu Pavla Bljachina, odkoupili od vdovy po spisovateli práva za 1 000 rublů a nabídli natočení filmu nejprve režiséru Alexandru Mittovi, ale ten odmítl kvůli práci na jiném filmu. Teprve poté se o režírování sám hlásil Keosajan. (chamonix)
  • Film byl natočen podle románu Pavla Bljachina „Красные дьяволята“ („Rudí ďáblíci“). Je to už druhá adaptace knihy, první film byl podle ní natočen hned po skončení občanské války. V obou filmech byl oproti předloze zaměněn čtvrtý bojovník. Knižní Číňan Ju-ju se v r. 1923 proměnil v černouška Toma Jacksona a v r. 1966 se čtvrtý nepolapitelný změnil z Číňana na cikánského chlapce Jašku. (chamonix)

Reklama

Reklama