Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kolonisté z neúrodných hornatých částí Jugoslávie se po 2. světové válce stěhují na sever do oblasti úrodné Baranje a Slavonie, kde dostávají pozemky zejména po odsunutých Němcích a Maďarech. Brzy nato však dochází ke kolektivizaci jugoslávského venkova, a kolonisté jsou nuceni vstupovat s nově nabytým majetkem do družstev. Film sleduje prostřednictvím výpovědí u soudu osudy rolníka Milišy Matiće – zarputilého odpůrce kolektivizace a předsedy družstva Markana Radišiće, který je za ni v okrese zodpovědný. Svědkové i obžalovaní vypovídají, co předcházelo zločinu... (dzira)

(více)

Recenze (2)

dzira 

všechny recenze uživatele

Nejen velkolepé bojové scény (viz. Bitka na Neretvi), ale i komorní drama se spoustou velmi dobře vykreslených postav dokáže zrežírovat Veljko Bulajić. V Zaslíbené zemi se vrací do doby po 2. světové válce, ve které probíhá kolektivizace jugoslávského venkova. Ta i zde, stejně jako u nás, přináší spoustu zlého..... 80. léta v jugoslávské kinematografii přinesla spoustu zajímavých žánrových filmů, ale také filmů, které se kriticky vracejí ke zlomovým okamžikům dějin socialistické Jugoslávie. Toto je jeden z nich. Pro mne osobně je tento film velmi příjemným překvapením a chvíli jsem zvažobval 5. hvězdu. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Scénář Vinko Brešan. Tematická změna v záběru mistra válečných témat Veljka Bulajiče. Opožděná reflexe poválečných let na jugoslávském venkově. Solidný výsledek. 70%. ()

Reklama

Reklama