Reklama

Reklama

Jackie Chan - humor, sláva a kung-fu

(TV film)
  • Francie Jackie Chan - Humour, gloire et kung-fu (více)
Francie, 2021, 53 min

Režie:

Antoine Coursat

Hrají:

Jackie Chan (a.z.)

Obsahy(1)

Portrét světoznámého čínského filmového herce, režiséra a producenta... Hongkongská filmová hvězda. Mistr kung-fu. Nemotorný, hloupý antihrdina. Vynikající kaskadér. Geniální choreograf. Ale také zpěvák, producent, režisér, scénárista, módní návrhář, majitel několika řetězců kin, restaurací, tělocvičen, a dokonce i hrdina videoher… Jackie Chan se během své netypické kariéry stal velkou ikonou s obrovskou komunitou fanoušků po celém světě. Dokázal proměnit kung-fu filmy ve velké rodinné komedie a posunul hranice akční kinematografie, smířil fanoušky žánrových filmů s hollywoodskými velkofilmy a zároveň sblížil asijskou a západní kinematografii. Mezinárodní úspěch jeho filmů mu umožnil radikálně změnit obraz Číny a Asiatů u západního publika. Jackie Chan tak otevřel dveře masivnímu nástupu asijských postav do americké kinematografie. Tato bezprecedentní „moc“ filmového umělce, který se stal symbolem nejlidnatější země světa, s sebou však nevyhnutelně nese i stinnou stránku: Jackie Chan, který je na obrovském čínském trhu závislý jak kvůli svým filmům, tak pro své nejrůznější aktivity, má s režimem v Pekingu dlouhodobě více než nejednoznačné vztahy. Neváhá nabídnout svůj obraz nebo projevit svou podporu, aby ochránil její zájmy… I o této kontroverzi je dnešní dokument. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Nic moc obejvného a některé ty kecy jsou dost na hraně - Jackie se rozbrečel v jedné scéně jednoho podprůměrného a dneska už zapomenutého filmu a celý svět ho od té doby bere jako charakterního herce? Asi ne Romane. Jinak ale jako shrnutí Jackieho životní dráhy je to dokument zajímavý, od otřesného dětství přes obtížné dospívání, neuvěřitelnou pracovitost až po absolutní narcismus až papalášství, Jackie se spojil snad s každým, jen aby prorazil a byl vidět, fušuje snad do všeho. V každém případě je to zajímavý člověk a neuvěřitelný akční herec (určitého přesného typu rolí). Ve filmu se mluví o dvou nesmiřitelných skupinách fanoušků - těch co mají rádi jeho asijské a těch co mají rádi jeho americké filmy. Je to pravda, já patřím k těm prvním a Jackieho americká tvorba mi příjde hrozná. ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

Viděno na ČT Art. Dokument o kariéře a životě Jackieho Chana. Neodhaluje nic nového, ani šokujícího, víceméně jen datuje umělcův kariérní vzrůst, zásadní momenty, přehmaty a tak dále. Do jeho osobního života zasahuje jen trochu. Občas poukazuje na Chanovo kontroverzi a to v rámci sympatizování s čínským režimem po navrácení HK Číně. Nikterak ho ale neuráží a ani neodsuzuje a diváka to tak nechává chladným. Ať si každý udělá názor sám. Dokument sem tam není úplně přesný ( Will Smith nerežíroval Karate Kid, Pán Draků nebyl Jackieho první režijní debut ), jinak se na něj ale moc hezky kouká a každému fanouškovi tohoto čínského mistra musí udělat radost. ()

Reklama

subic 

všechny recenze uživatele

Noo oni se tu tak nějak snaží očernit mého hrdinu. Nevěděl jsem, že ve 20i byl milionář, protože hrál od 17i hlavně jako kaskadér ve filmech legendy Bruce Lee. Nevěděl jsem, ve v osmdesátkách pak měl od 30i hvězdné manýry a rozhazoval miliony za zábavu. A je mi to jedno. Mě zajímal vždy jako herec a režisér svých vlastních akčních scén. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Také jsem viděl na Čt Artu a souhlasím, že jde víceméně jen o umělcův profesní život (na začátku mě vyděsila informace, že natočil okolo 150 filmů, jestli se nebudou všechny citovat) s výjimkou dojemné historky o otcovi na děkovačce při předávání Oscara. Nic hlubokého se o Chanovi nedozvíte, ani žádní nové informace o jeho 45 let dlouhé kariéře. Překvapilo mě, že měl jeden den roztočené čtyři filmy a netušil, o čem film, v němž hraje je. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

"Schwarzenegger bude navždy Terminátorom a Jackie Chan bude navždy Jackie Chanom." Veľká pravda, chlapec hrá celý život v podstate seba a veľmi úspešne. Mal to šťastie, že sa narodil v Hongkongu a nie v pevninskej Číne, to by dnes možno makal dvanástky vo fabrike. Urobil pre svoju kariéru ale veľa, neváhal riskovať zranenia, ktoré aj prichádzali, takže je tu veľká obeť. Dokument mi ale neprišiel obzvlášť obohacujúci. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama