Reklama

Reklama

14 vrcholů: Nic není nemožné

  • USA 14 Peaks: Nothing Is Impossible (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nebojácný nepálský horolezec Nimsdai Purja stojí před výzvou, kterou na první pohled nejde zvládnout. Za sedm měsíců chce zdolat všech 14 světových osmitisícovek. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Obsahuje spoilery! Nims má pravdu: dokázat to, co on se svými přáteli, běloch, tak je z něj globální hvězda první velikosti. Ale o Nepálci Nimsovi jsem nikdy nic nečetl, nikdy jsem o něm nic neslyšel a nebýt tohoto filmu, tak nevím, že vůbec NĚKDO TAKOVEJ existuje. Film, kterej se o to zasloužil, podle mě není dostatečně důstojnej. Působilo to na mě jaksi zběsile, udýchaně, freneticky, moc se v tom odrážela povaha projektu, o kterým 14 vrcholů pojednává, chyběl tomu nadhled, čas na nadechnutí (už bez kyslíku, ideálně). Bez výhrad bych to možná přijímal jako horolezec, ale jako laik, pouhej filmovej divák, jsem z toho podle mě nedostal šanci plně pochopit, jak neskutečná věc se tady zdárně odehrála. Přesto dávám plnej počet, protože lidi by měli vědět, kdo je Nimsdai Purja. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Klady: krásné záběry velehor; výjimečný sportovní výkon, zajímavý pohled na propojení Nepálu s UK (protagonista slouží v britské jednotce zvláštního nasazení); sympatická náhodná role české borky na K2; dokument ukazuje (částečně úmyslně, částečně nechtěně) nesmyslnost masového lezení v Himalájích a částečně i nesmyslnost lezení na čas.   Zápory: generické korporátní motivační pindy, rodinné scény ve stylu reality TV (přeskakoval jsem). ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce zdokumentovaný fantastický výstup nepálského vojáka a horolezce na 14 osmitisícovek v době za 7 měsíců. Hory leží ve třech státech, což znamená dvě víza (kromě Nepálu leží i v Pakistánu a v Tibetu). Hodně záběrů kriticky nebezpečných horských úseků, něco málo o táboření a přátelení/nepřátelení s jinými horolezci. Film určitě stojí za to vidět. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

14 vrcholů je docela zajímavým dokumentem o stěží uvěřitelném lidském výkonu a odhodlání něco dokázat. Je škoda, že se tohoto tématu ujal zrovna Netflix, protože jeho styl mi jako obyčejně moc nesedí. Dokument měl být zpracován o parník lépe, protože takto za fenomenálním výkonem nepálských horolezců strašně zaostává a svým způsobem ho vlastně i dehonestuje. Ke stopáži mám výhrady jako obyčejně, ale tentokráte v přesně opačném duchu, protože zde měla být buď mnohem delší anebo na místo dokumentu měl vzniknout mnohodílný seriál. 74% ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Parádní, chvílemi jsem ani nedýchal. Spíše ze začátku je akce skvělá. Bohužel je to strašně rychlé, možná by tomu více slušela nějaká minisérie. Krásné záběry a neuvěřitelný sportovní výkon. Přesně jak tam padlo - kdyby to udělal někdo ze západu, tak by z toho byl 10x větší poprask. Naštěstí to poprvé dokázali Nepálci, jejichž šerpové konečně získají celosvětový respekt. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Dokument byl sestaven ze 100 hodin záznamu pořízeného Purjou a nepálským horolezeckým týmem. (Čiban)
  • Když Purja 23. dubna 2019 zdolal první vrchol, Annapurnu I, měl zajištěno pouze 15 % potřebných finančních prostředků a většinu z nich získal z hypotéky na vlastní dům ve Velké Británii. (Čiban)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama