Tvrdá soutěž na exotickém ostrově, ve které trosečníci doslova bojují o přežití, vodu, jídlo a náčiní, které jim usnadní život. A v neposlední řadě o výhru v podobě milionu dolarů! (oficiální text distributora)
Pokusím se vyvarovat spoileru. Nevím, kolikátá je Panama v pořadí, a zjišťovat se mi to nechce. Zato vám povím, proč je tak povedená a pro mě osobně nepřínosnější. Protože se do ní přihlásil jistý šestačtyřicátník Terry, který vnesl do hry něco, co do té doby nikdo. Všem ukázal, že tuhle hru lze hrát férově. Že není potřeba lhát, podvádět, vymýšlet podfuky na druhé. Že není nutné potlačovat svou sílu, abyste pro ostatní byli za slabého a neškodného. Že jde zůstat sám sebou i ve hře o milion dolarů. Jeho mladší spolubojovníci neustále mleli něco o tom, jak je těch několik dnů na ostrově naučí být lepšími, silnějšími, a kdesi cosi. A příklad měli přitom přímo před svými zraky. Snad se dobře dívali. Souhlasím s tím, že Terry propásl několik možností, jak vývoj hry dostat pod ještě větší kontrolu. Ale cožpak jde oklamat člověka, od něhož byste později potřebovali hlas v boji o takový balík peněz? Sami jste dobře viděli (nebo uvidíte), jaký respekt a uznání si Terry svým počínáním u ostatních vydobyl. Tohoto intrikami a přelétavostí nikdy nedosáhnete. Terry je zkrátka inspirací, proto Panama vítězí. ()
SPOILER text obsahuje informace o vítězi: Tuhle řadu hodnotím velice kladně, protože je to v podstatě první řada, kterou jsem vidl v pokročilejším věku. Pamatuji se , že jsem na to koukal už jako malé dítě. Takže v podstatě moje premiéra, kdy jsem dokázal již odhadnout soutěžící i správný postup děje. Nejoblíbenější postavy: Cirie, Aras . Nejméně oblíbené: Shane, Terry, Cortney. Nechápu, jak to Shane mohl dotáhnout tak daleko jak to dotáhl. Přišel mi od začátku nepříjemný a arogantní. Možná chvílemi i nechutný. Nejvíce jsem vítzství přál Cirie. Bohužel mi ji vyřadili, což mě trochu udivilo, ikdyž to bylo v souboji s Danielle kdo z koho. Když jsme se pak přesunuli do finálové trojce, přál jsem si aby se do finále dostala danielle s Arasem a vítězství jsem přál Arasovi, aniž by mi byla Danielle nějakým způsobem nepsympatická. Naštěstí se mi poštstilo a za vítze jsem byl velmi šťastný a spokojený. Uvidíme co přinesou jiné řady, které se chystám shlédnout. ()
Nechápu jak si dovolili vyřadit Shanea, na něm celá série stála. Totálně nevyrovnaný magor. To jak pořád brečel kvůli synkovi. U mě je tenhle člověk frajer, ale někdy to fakt přeháněl. Výhrůžky byly sice moc ale dokážete si představit jaká by to byla nuda, kdyby ho v prvním díle Aras nepřemluvil? Terry a jeho vítězná šňůra. Bylo úžasné jak se kmen pomalu hroutil vlivem jediného člověka, neskutečně jsem mu fandil. Cirie tím vším dost dobře proplouvala, ta kovbojka byla vážně kráva a Aras ani Bruce si to nezasloužili. Hodně zábavná série. ()
POZOR SPOILERY TV/// Obsazení 9/10 Děj 9/10 Hudba 7/10 Prostředí 9/10/// +Nejoblíbenější postavy: Terry, Misty, Danielle. Koho bych napsal ve finále: Aras. Proč? Protože byl zdatným soupeřem pro Terryho, i když nejraději bych tam viděl právě jeho, aspoň že vyhrál auto. Koho jsem chtěl víc poznat: Misty. -Koho bych vyřadil: Cirie, Aras, Courtney, Shane, Tina./// Řekl bych že Panama je o něco lepší než Guatemala. Hodně tomu napomáhá mořské prostředí, tedy vodní soutěže, ale především výraznější soutěžící. A to i přesto, že je tu hodně nesympatických tváří se kterými bych opravdu na pustém ostrově ztroskotat nechtěl. Naštěstí je tu Terry, který se se svou bojovností dostane až mezi nejlepší tři, kde bohužel Danielle správně pochopila že by proti němu neměla šanci a tak zvolila větší naději v podobě Arase. Stejně nevyhrála a tak se nakonec dá o Arasovi říct, že hrál dobrou hru. Panamu si tedy budu docela dobře pamatovat./// Celkem 86%/// ()
SPOILER: Skvělá epizoda a zajímavý koncept rozdělení na mladší/starší muže a ženy, charaktery tady měli hodě různorodé parametry a v momentě kdy došlo ke sloučení se začali dít slušné věci. Přisprostlý Šejn s nonstop vyvalenou cíchou byl v pravdě příšerným vágusákem ale byla legrace pozorovat jeho ksychty, které házel téměř při každé příležitosti. Mrzí mě že nezničitelný Terry vypadl právě vinou mojí oblíbené Danielle, protože si myslím že s ním by finále vyhrála. Muselo na něj být namíchnuto spoustu lidí, už jen proto že vyžral všechny odměny a Imunity + parádní GMCčko v plné palbě. Závěrečná volba Arase do finálové dvojky se Danielle moc nepovedla a je to škoda, protože jsem jí to přál. Nejen protože byla elegantní, pěkná a odměřená, ale hlavně hrála takovou tichou vodu až do konce a kdyby dodržela slovo a vzala si Terryho sebou, určitě by měla mega v kapse. Pevně doufám že jí ještě uvidím v nových sezonách. Danielle je totiž na prvním místě v mé TOP5 survivors ()
Photo © Columbia Broadcasting System (CBS)
- Natáčelo se v Perlovém souostroví u pobřeží Panamy. (LEGACY)
- První a jedna ze dvou sérií, ve které jsou soutěžící rozděleni do 4 kmenů. Druhá série je Kdo přežije: Cookovy ostrovy (od r. 2006). (Zix.)
- V této sérii byl poprvé představen nový speciální prvek soutěže ostrov vyhnanství. (x_silver)