Reklama

Reklama

XXIV. zimní olympijské hry Peking 2022: Slavnostní zahájení

(pořad)
  • Čína Beijing 2022 Olympic Opening Ceremony (více)
všechny plakáty
Sportovní / Dokumentární
Čína, 2022, 120 min

Recenze (4)

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Ak o otvorení letných olympijských hier v roku 2008 možno hovoriť ako o pravdepodobne najgrandióznejšom a najpompéznejšom otváracom ceremoniáli hier vôbec, zahájenie zimnej olympiády o štrnásť rokov neskôr sa nieslo v oveľa skromnejšom duchu. Čínski organizátori, ktorí ho mali na starosti, si totiž pre obmedzený počet divákov v pekinskom "Vtáčom hniezde" a milióny pri televíznych obrazovkách nepripravili veľké množstvo vystúpení. Skôr než na kvantitu vsádzali na kvalitu, pričom ohúriť chceli najmä vizuálnou stránkou celého programu. A v tomto smere určite nesklamali. Najzaujímavejšími prvkami, ktoré otvorenie XXIV. zimnej olympiády ponúklo, boli šikovne vymyslené ohňostroje, vytvorenie symbolu snehovej vločky z tabuliek názvov jednotlivých účastníckych krajín, ale takisto aj použitie veľkej LED obrazovky, predstavujúcej hlavnú plochu, na ktorej sa celý ceremoniál odohral. Beijing 2022 Olympic Opening Ceremony okrem toho doplnili aj tradičný nástup športovcov a ďalšie ceremónie, ktoré k zahájeniu hier pod piatimi kruhmi patria. Hoci o ňom nemožno hovoriť ako o veľkolepom či pamätnom, svoj účel splnil - otvoril hry zimnej olympiády. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Spíše podprůměr podprůměrovič. Blbá doba, nějaké efekty a roušky na hubě v zemi, kde to vymysleli. 57%. ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

S potěšením jsem se podívala na zahajovací ceremoniál. Čekala jsem, jak se Čína vypořádá s mimořádnou přetrvávající epidemiologickou situací, kdy počty diváků i účinkujících jsou na stadionech v zájmu bezpečnosti regulované zdravotními omezeními. Nutné bylo obejít se bez publika, ale s využitím virtuálních technických možností, které současná doba přináší, jsme o zážitek nepřišli. Zahájení bylo pěkné, jen ten oheň mohl být méně ekologický. K diskuzi, že nebylo správné, aby se země porušující lidská práva takovou akcí mohla prezentovat bylo v úvodu přenosu řečeno, že některá města ucházející se o možnost uspořádat tento sportovní svátek to odřekla a zůstala jen Čína a Alma Ata v Kazachstánu. Olympijský výbor čtyřmi hlasy pro Čínu navíc nakonec rozhodl, jak rozhodl. Víte, kolik je zemí, kde se porušují lidská práva a nikoho to nezajímá, protože jsou chudé?  Pokud bude oteplování pokračovat, bude se stále míň zemí ucházet o ZOH, protože si netroufnou zaručit potřebné sněhové podmínky a umělé zasněžování je náročné na vodu a na finance. Buďme rádi, že se soutěží. Nebylo by fér, kdyby sportovci, pro které je to vrchol kariéry, na který se čtyři roky připravují, o tuto soutěž přišli. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tak nám začaly další zimní olympijské hry a ono ejhle, ony jsou v mnohými neoblíbené komunistické Číně – sakra tak to přeci musíme bojkotovat. Řada zemí se ztrapnila sama o sobě a totálně pohřbily původní myšlenku her. Jasně z politického - lidského hlediska se v Číně pošlapávají lidská práva – ty vole kde se tak ale neděje, navíc se to tam děje už od pradávna…Já si tuhle další barevnou show užil, mrkl se na většinu reprezentací jednotlivých zemí – a hurá může se jít na to. Doufám, že i letos alespoň pár našich sportovců přiveze nějakou tu medaili. Přál bych jim to a Číňanům díky za pěknou podívanou. Škoda, že tam nemohlo být mnohem víc diváků… ()

Zajímavosti (5)

  • Vlajkonosičmi českej olympijskej výpravy boli krasokorčuliar Michal Březina a hokejistka Alena Mills-Polenská. (GTS_PUNK)
  • Peking sa stal historicky prvým mestom, ktoré hostilo letné aj zimné olympijské hry. (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama