Reklama

Reklama

Pyramidy

(TV film)
  • Velká Británie Pyramid
Velká Británie / Německo, 2002, 58 min

Obsahy(1)

Píše se rok 2480 před Kristem a v této části Sahary nespatříte nic než přesýpající se písek. Ale to vše se má brzy změnit. Až sem na lodích připlují tisíce mužů ze všech provincií starověkého Egypta, až nalámou miliony tun kamene a dovlečou ho na pouštní pláň, aby dokázali zázrak a postavili podle tajného plánu hrobku svému králi Chufewovi (dříve užívaný přepis jména: Cheopsovi). Více než 4000 let považovali lidé tento nejstarší a současně jediný dochovaný ze Sedmi divů světa za jedno z největších mystérií naší planety. Nyní před vámi sejmeme roušku tohoto tajemství. Výsledky nejnovějšího historického výzkumu a nejmodernější vizuální technologie umožní vrátit se zpět v čase a podívat se na Velkou pyramidu v Gíze očima mužů, kteří ji vybudovali. Vybrali jsme si proto jednoho z nich. Není to skutečná historická postava, nicméně události v tomto příběhu Velké pyramidy vycházejí z dochovaných záznamů. Počínaje jeho cestou na místo stavby, přes oblečení, které nosil, až po nezměrné množství práce, která mu byla uložena. Jmenuje se Nakht a toto je příběh jeho života a Velké pyramidy... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Ako veľkému fanúšikovi akýchkoľvek filmov o tejto tematike, mi je ľúto, že sa musím uchýliť k takému "nízkemu" hodnoteniu, ale naozaj ide o priemerne spracovaný dokument o starovekom Egypte. Či už z hľadiska poskytnutia nových informácií alebo zaujímavostí (divák, ktorý má o Egypte už aspoň základné informácie sa tu veľa nových vecí teda nozaj nedozvie), no taktiež ma trošku zaskočilo technické (rozumej grafické) spracovanie. Ja viem, rok 2002 nebol ani zďaleka na tak vysokej úrovni v kvalite informačných technológií ako je tomu dnes, ale predsa, mohlo to byť lepšie. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Nádherný zdramatizovaný dokument o stavbe Cheopsovej pyramídy, ktorému je máločo vyčítať. BBC zase raz odviedlo skvelú prácu. Myslím, že aj pánovi Zamarovskému by sa páčil, aj keď samozrejme nejde príliš do hĺbky. No pre starovekého Egypta neznalých je to ten správny kokteil spopularizovanej histórie. ()

Reklama

vaja 

všechny recenze uživatele

I když je pravda, že hraný (populárně - naučný) dokument je přístupnější širším masám lidí, já upřednostňuji fakta. Příjde mi totiž zbytečné vynakládat takové "úsilí" na jedinou historickou epizodu a přitom nebýt seznámen s ostatními událostmi daného období... Navíc, pro zainteresované publikum takto pojaté dílo nepřinese žádné nové informace, jelikož se podřizuje většinovému nevědění, a tudíž podává jen to nejnutnější. Nicméně uznávám, že BBC si s Pyramid vyhrálo. Ať už se jedná o počítačové zpracování, kostýmy či prostředí. Pro egyptologické začátečníky výborný matroš. ()

HappyDeath 

všechny recenze uživatele

Nehodlám se hrabat v tom, jestli si BBC zvolila dobrou nebo špatnou teorii pyramid. Každopádně myslím, že ten dokument, je skvěle udělán. Je to přímo takový politický tah...aneb jak to udělat zajímavé pro lidi, kteří o daném tématu nic neví a u dokumetů s normálně nudí. Prolínání příběhu s vyprávěním, přímo luxus! ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Byl to určitě zajímavý nápad, přiblížit současnému obyvatelstvu stavbu monumentu, který i po tak dlouhé době ohromuje svou velikostí a svou monumentální pompézností a magickou fascinací vyvolává tolik dohadů, domněnek, teorií i vášní. Samotný příběh tohoto hraného dokumentu není nejsilnější, ale úspěšně přibližuje život tak vzdálený a přesto podobný. Když jsou neomezené lidské i finanční zdroje, tak je možné všechno. I tento megalomanský památník vlastní velikosti. Možná by to chtělo živý plot. Mrkající a nervózně přešlapující ve spalující výhni faraónského sluníčka. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama