Reklama

Reklama

Tajemný Goya: spánek rozumu

  • Francie L'Ombre de Goya par Jean-Claude Carrière (více)
Francie / Španělsko / Portugalsko, 2022, 90 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Režisér José Luise López-Linares v osobně laděném filmu sleduje životní dráhu Franciska Goyi a proměny jeho díla. Dokument oživují výňatky z Goyovy korespondence. Tyto dopisy dnes umožňují aspoň trochu nahlédnout do Goyova nitra. (Česká televize)

Recenze (5)

Anianna 

všechny recenze uživatele

Goya, ačkoli byl už jako mladý malíř žádán a oceňován, prožil život plný utrpení. Historické události, úmrtí jeho dětí, zdravotní problémy atd., to vše se odráží v jeho díle. Je autentický, výrazově svobodný, tématy nadčasový, moderní. V dokumentu tohle vše autoři zmiňují, ukotvují Goyu v tíživém časoprostoru, představují jeho tvorbu malířskou i grafickou, kterou mám obzvlášť ráda. Po stránce vizuální velmi povedené, působivé a poučné. Hudební doprovod mi neseděl, chvílemi se mi jevil až nepatřičný, nesouladný s obrazem. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Často se mi to stává, říkám tomu koincidence: něčím se zabývám, a to se mi samo nabízí. Těsně předtím, než jsem si pustil televizi jsem četl knihu George Bataille "Érotovy slzy" (názvu chybí "a Thanatův smích"). A zorvna část, ve které Bataille porovnává Goyovi osudy se Sadovými: uvěznění (Sade byl ve vězení 30 let; Goya ve 46 úplně ohluchnul) a únik z něj prostřednictvím "obsesión por los sufrimientos excesivos" (nemám originál, jen překlad do španělštiny), tedy "posedosti nadměrným utrpením". A právě to jsem si myslel, že tento dokument pojedná. Bohužel se toho jen dotknul. Poprvé při porovnání dvou obrazů oslav před Madridem vytvořených po dvaceti letech, po druhé ve vztahu k Goyovým Caprichos a po třetí při diskusi o Goyových "pinturas negras - černých obrazech", které zdobily jeho dům (na rozdíl od jiných zdrojů zde byly považovány za 100% autentické). Nicméně není na závazu seznámit se s něčím, co člověk už zná. - Výše uvedená přednos (viz text ČT): oživení korespondencí, rovněž selhává, neboť představuje Goyu především jako poddaného a podnikatele, v čemž se mu dařilo lépe než při zvládání vlastního života. A ještě tip: přečtěte si, pod jakými názvy byl tento dokument uváděn v různých zemích ("Spánek rozumu" je sice chytlavý, ale nepřístojný). ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Průvodce Jean-Claude Carrière (89letý) kráčející o holi nás provází filmem a jeho prostředím a obrazy v pečlivém dokumentu zachycujícím Goyův život a dílo. Perfektní. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích filmu uvedeno: originální název Francisco de Goya. Le sommeil de la raison / Der Schlaf der Vernunft; režie José Luis López-Linares; rok výroby 2019. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama