Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do života lidí na Hodonínsku zasáhla přírodní katastrofa, kterou jsme na našem území nikdy nezažili. Sledovali jsme vyrovnávání se s tragédií, která zvedla nebývalou vlnu solidarity... Nejmasivnější a nejsmrtelnější meteorologická událost v Evropě roku 2021 a zároveň historicky nejsilnější evidované tornádo na českém území se prohnalo sedmi obcemi na jihu Moravy 24. června večer. Na trase 26 kilometrů dlouhé a půl kilometru široké usmrtilo šest lidí, poškodilo zhruba 1 600 objektů, poničilo na 100 tisíc stromů. Škody na majetku činí přibližně 15 miliard korun. Přírodní pohroma se nesmazatelně zapsala do kolektivní paměti obyvatel Hodonínska a Břeclavska. Dokument zachycuje, jakým způsobem jim zasáhla do života, poté, co jim zničila domovy a citelně a necitlivě změnila nejen jejich vnímání a pocit bezpečí, ale také okolí, které je obklopuje. Režisérka Jana Počtová sestavila z lidských příběhů mozaiku. Sledovala v ní, co lidé dělali těsně před tornádem, během něj a bezprostředně po něm. Kromě popisu reálných událostí se dokumentární film věnuje i tématu nebývalé lidské solidarity, která bezprostředně po katastrofě vzedmula. V zasažených obcích pomáhaly tisícovky dobrovolníků, další tisícovky lidí poslaly peníze na účty neziskových organizací. Celkem se vybralo kolem 1,4 miliardy korun. Snímek Tornádo, rok poté v této souvislosti mapuje také obnovu poničeného veřejného prostoru. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

deizolator 

všechny recenze uživatele

Je třeba odlišit hodnocení zajímavosti tématu a kvality dokumentárního filmu, kvality režie, fakt o kterých se informuje. Dokument mi přišel šablonovitý (osoba s tmavým pozadím jakože smutek), učebnicový (teď tam dejte smutnou neklidnou hudbu) a postrádající fakta (jak to bylo s pojistným plněním, jak se kompenzovaly dary, přístup pojišťoven, jaké jsou příčiny proč vlastně najednou máme Tornádo na Moravě). Chybělo tam nějaké poučení (planeta je v prdeli, dělejte něco), umělecký prvek (specifický styl, kamera, něco originálního). Za mě solidní reportáž nedosahující kvality dokumentárního filmu. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Když se všichni dokážeme spojit, abychom společně co nejrychleji a nejefektivněji zničili krásnou planetu, kterou obýváme, tak by bylo přinejmenším divné, kdybychom si navzájem neprojevili solidaritu, jakmile nám tu naši nehoráznou opovážlivost zemské živly maličko vrátí. Dokument Jany Počtové Tornádo - rok poté trochu zavání citovou vydíračkou. Přesto, nebo možná právě proto, jsem chvílemi neměla daleko k slzám. Nicméně čekala jsem komplexnější pohled na celou záležitost. (70%) ()

Reklama

KajlQ 

všechny recenze uživatele

Hrstka statečných a odvážných lidí. Sám jsem z Hodonínska a naštěstí se mi tornádo vyhlo, ale i přesto mě postihli kroupy a silné bouřky. Dokument dokáže být silný i bez té smutné hudby na pozadí, která vyloženě nutí k tomu a by vám bylo smutno. Zároveň jsem ale taky rád že náš národ vymletých a vymaštěných, pupkatých, alkoholických dementů je taky i národ, kde se najde pár děsně empatickejch a hodnejch lidí. Cca do 30 minut to bylo dobré, ale přiznejme si koho kurva zajímalo budování nějakého posraného parku ve zbylých 20 minutách. Dnes už se bojíme s každou bouřkou... šílenost. 80% ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Strašně smutné. Na konci tohoto dokumentu budete zaručeně brečet smutkem. A to se dělo kousek od nás. Hned mě to připomnělo tu situaci kdy mamka s tátou šli schovat mamčino auto a začly teď ty velké kroupy a oni byli schovaní pod pouhým přístřeškem v tom autě, ale všechno dobře u nás dopadlo. A tohle si mimo jiné zapamatuji. Neziskovky pomáhají a někteří naši zamindrákování češi jim říkají příživníci. Ono se jim to jednou vrátí a když ty v jejich očích příživníky budou potřebovat, tak jim nikdo nepomůže. Zrušení neziskovek? Nikdy! ()

KafuR 

všechny recenze uživatele

Na bilancování je sice rok po katastrofě ještě trochu brzy, ale na zachycení stále ještě živých dojmů před, během a po katastrofě je to doba ideální. Celé to stojí na několika pilířích: svědectví přímých svědků, autentické záběry katastrofy a atmosféra bezprostředních dnů po ní - a to všechno je dostatečně silný materiál pro vytvoření pomníku události, o kterou tam na jižní Moravě nikdo nikdy nestál. Dobrý dojem trochu kazí jenom to Komárkovo PR ke konci dokumentu. ()

Reklama

Reklama