Nejsledovanější žánry / typy / původy

• Dokumentární
  • Akční

Recenze (1 523)

Utéct (2021)

Pohnutý příběh jedné afghánské rodiny založený na skutečných událostech zpracoval ve svém snímku Utéct dánský režisér Jonas Poher Rasmussen velmi sofistikovaně a poměrně originálním způsobem, přičemž umně zkombinoval citlivě pojatou animaci s dobovými dokumentárními záběry. Když k tomu připočtu povedený soundtrack, tak k dokonalosti už moc nechybí... Třebaže jde o hodně dojemnou záležitost, hezky se na to kouká. Ale zároveň si člověk uvědomí, co je v životě opravdu důležité. Mít svůj domov a rodinu, smířit se s minulostí i sám se sebou - tohle všechno si asi přeje mnoho z nás, nejen Amin Nawabi. (90%)

Mluv se mnou (2022)

Předně musím uznat, že to byla velmi dobrá volba obsadit do hlavní role neokoukanou tvář nadějné herečky Sophie Wilde. Právě ona v podstatě táhne celý film nahoru. Přes pomalejší začátek se děj slušně rozjíždí, ale někde za půlkou začíná přibývat nelogičností a finále nemá tu správnou gradaci napětí. Škoda promarněného potenciálu, z toho námětu se dalo vyždímat mnohem víc. (65%)

plakát

30 dní ve Skandinávii (2022)

S přítelem jsme před několika lety podnikli dobrodružnou cestu pick-upem po Norsku a Švédsku. Měli jsme na to pouze 14 dní, ale viděli jsme podstatně víc z té krásné, nedotčené přírody než tahle rodinka hrající si na cestovatele. Vůbec nechápu, proč navštívili největší a nejznámější města obou zemí (o Dánsku se raději ani zmiňovat nebudu), když se chtěli vyhnout komerčním místům, kde obvykle dochází k velké koncentraci lidí... Koukat po většinu času na namachrovaného týpka a poslouchat, jak v jednom kuse žvaní o tom, že je tohle i tamto „fakt epický”, to mě opravdu nebaví. Vypravěč by měl mít bohatou slovní zásobu, pokud chce svůj zážitek co nejvěrněji popsat ostatním. (45%)

Minuta věčnosti (2021)

Mystická atmosféra drsné krajiny Islandu určitě patří mezi největší lákadla, kvůli kterým stojí za to tenhle film vidět. V souvislosti s tím bych chtěla vyzdvihnout velmi kvalitní práci s kamerou a hudbu. Zdá se mi však, že scénář mohl být poněkud dotaženější. Dialogy mezi otcem a dcerou probíhají vlastně pořád dokola o tom samém, psychologický podtext příběhu se v nich pak trochu ztrácí. Také po herecké stránce je to krapet nevyvážené. Zatímco Jiří Langmajer hraje stárnoucího kardiochirurga Petra až překvapivě dobře, Martina Babišová působí v roli jeho nemocné dcery nejistým dojmem, dalo by se říct, že podává amatérský výkon. (60%)

Aquaman (2018)

Nezajímavé postavy, upozaděný příběh a k tomu spousta digitálního vizuálního bordelu. Podobné kýčovité pohádky mě opravdu neberou. Tohle může bavit snad jenom děti. Zívala jsem nudou v podstatě od chvíle, kdy zmizela ze scény Nicole Kidman, k čemuž došlo fakt brzy. Její závěrečný návrat kupodivu ničemu moc neprospěl, spíš naopak. (40%)

plakát

Temné srdce (2022) (seriál)

Hluboké severské lesy a temná dusivá atmosféra, která se jimi šíří jako mor. Do těchto drsných podmínek zasazený příběh zhoubné lásky, zrady a nenávisti nezadržitelně spěje k lidské tragédii, nad níž zůstává rozum stát. Pocit odporu až hnusu musí zaplavit snad každého normálního člověka. Obzvlášť pokud si uvědomíte, že k něčemu takovému skutečně došlo. Seriál mě osobně hodně zaujal zejména z hlediska skvělého vykreslení psychologie postav. (80%)

Jabloňový květ (2023)

Jde o celkem milý romantický film, jehož námět by si zasloužil poněkud lepší zpracování. Některé pasáže z minulosti mohly být více rozvinuté, popřípadě dramatičtější. Také bych asi uvítala trochu emotivnější pojetí. Na herce se sice hezky koukalo, ale že bych z jejich výkonů byla nadšená, říct opravdu nemůžu. Připadalo mi to takové bezkrevné. Nevím, jak to lépe vyjádřit. Ovšem líbil se mi různorodý soundtrack. (60%)

Nicholas Nickleby (2002)

Film amerického režiséra Douglase McGratha bezesporu vyniká věrným zobrazením dobových reálií a velmi kvalitním obsazením. Herci si přitom své role evidentně užívají. Podle mě jde o krásně staromilsky podaný klasický příběh, který se vší tou tragičností, komičností i romantikou musí potěšit každého milovníka románů anglického spisovatele Charlese Dickense. (80%)

Výheň (2020)

Když mě ve filmu zaujmou v podstatě jen úvodní a závěrečné historické informace podané během titulků nebo lokace, ve kterých se děj odehrává, tak je asi něco špatně. Nemůžu si pomoct, ale hrozně jsem se u toho nudila, a to mám docela v oblibě snímky vyznačující se pomalým tempem vyprávění. (45%)

plakát

Eliška a Damián - Epizoda 2 (2023) (epizoda)

Zaznamenala jsem nepatrné zlepšení, co se týče humoru. Takže za ten vtípek s urnou si dovolím tenhle díl vytáhnout z odpadu, ale jestli brzy nepřestanou s tou trapnou detektivní zápletkou a nezmizí pro děj zcela zbytečný vypravěč, mám velké pochybnosti, jestli se budu dívat dál. (10%)