Reklama

Reklama

Mýty a realita: Pravá tvář SS

(seriál)
  • Česko Historie SS (více)

Obsahy(1)

Tento upřímný seriál nic neskrývá. Ukáže nám, jak posluhovali obyčejní lidé kruté ideologii, až se z nich stali tyrani a masoví vrahové. Každý díl rozebírá vždy samostatné téma a pátrá po souvislostech mezi hlavními událostmi, situacemi a dotčenými osobami. Seriál zpracovává historii SS od postupného rozkvětu až po „konečné řešení“, včetně náboru cizích státních příslušníků do jednotek a pozdějších pokusů zmizet před justičními orgány. Jednotlivé epizody jsou většinou založeny na archivních záznamech rozhovorů natočených s oběťmi a jejich potomky, respektive na záběrech či snímcích zobrazujících pachatele a jejich rodiny. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem třetí díl o troufám si tvrdit o málo známém vývoji kariéry ideologicky založeného Heidricha. Plat na dnešní peníze 110 tisíc eur měsíčně bez mimořádných odměn a ženy  mu padaly k nohám. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tento seriál rozhodně přinese málo známá fakta nejen o celé organizaci SS, ale i o jejích postavách a to včetně ucelených životopisů, z nichž mě mnohé osudy opravdu překvapily. Výjimkou samozřejmě nemohou být archivní záběry a fotografie či nahrávky. Mě ale dost překvapilo, kolik přestárlých nácků bylo ochotno mluvit do televize a snad se ještě s úsměvem chlubit, jak se jim v jejich práci dařilo a že šlo jen o příkazy velitelů. Neméně podstatný je i poslední díl, který nám připomíná, jak moc se (ne)chceme s minulostí vyrovnat a kolik bývalých příslušníků po válce uniklo spravedlnosti. Šokující je též zjištění, že naopak odsouzení většinou, až na úplné výjimky, dostávali nízké tresty. Tohle je ten moment, kdy věřím a doufám, že existuje vyšší spravedlnost nebo třeba peklo. Ta pozemská nakonec ani trestem smrti dostatečně nepřenese utrpení přeživších, počty mrtvých a žal pozůstalých. Také mě zaráží, kolik nacistů v Německu dál existuje, a jsou to mladí lidé, a jak s tím Němci vůbec nic nedělají. Klidně je nechávají hajlovat a pořádat festivaly, holt když svoboda, tak absolutní, aby se jim to někdy nevymstilo. Ale co už, Němci zkrátka to náckovství mají v historické krvi. Jedná se navíc o jeden z mála seriálů, který poukazuje na Ukrajinské nacisty bojující proti ruským separatistům. Za tuhle informaci se dneska v Česku stojí před soudem... ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Seriál má JINÝ název : Historie SS, ***1.díl : Teror. Velice dobrý dokument o počátcích SS ještě v době "výmarské republiky" : 5 * a 87 % . Je tam taky připomenuté opomíjené téma o získávání ekonomického zázemí. Nejen že vydělávali na bezplatné otrocké práci v K.T., ale získali např.porcelánku Allach, koupili cihelnu v Neuengamme/kde až později nechal H.Himmler postavit koncentrák ... . Na konci epizody byla taky připomenutá zrůdná Akce T 4 (vyvražďování psychicky nemocných pacientů). ***Díl je na webu Č.televize : ČT 2, středa 21.2.2024, 23.15 . ***3.díl : Heydrich. Objevné je, že naci-bestie R.Heydrich létal na východní frontě (tj.po 22.červnu1941) na německých stíhačkách Messerschmidt Me109. Pouze dodávám, že onen zámeček, kde žil v Protektorátu Čechy a Morava se svou rodinou je v Panenských Břežanech. Je to Dolní zámek, v P.Břežanech jsou totiž dva, Horní zámek a Dolní zámek, kde měl svou rezidenci už H.předchůdce, Konstantin svob.pán von Neurath.***Díl je na webu Č.televize : ČT 2, pátek 8.3.2024, 13 h. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama