Reklama

Reklama

StB: Přísně tajné!


Punk a StB (E18)

(epizoda)
  • Slovensko Punk is not ŠTB
Slovensko, 2022, 26 min

Režie:

Braňo Špaček

Obsahy(1)

Během normalizace je členství v obnoveném Socialistickém svazu mládeže „dobrovolně povinné“, ale část zejména učňovské a dělnické mládeže toto nepsané pravidlo ignorovala. Velká sociální skupina se ocitá mimo přímou kontrolu, a proto jí normalizační režim začne věnovat zvláštní pozornost. V jazyce StB získají označení „volná mládež“ a tato problematika se v ideologickém a bezpečnostním aparátu postupně přepracuje mezi priority. V letech 1988 a 1989 obdrží informace o plánech činnosti na úseku volné mládeže ve struktuře hlášení některých náčelníků krajských správ StB občas přednost před hlášeními o činnosti disidentských skupin. Punkáči, ekologové, trampové, metalisté, depešáci, lennonisté a mnohá další neformální seskupení navazují na tradici kulturní opozice vytvářené od začátku 70. let zejména v pražském prostředí, ale zároveň si vytvářejí svůj vlastní svět. Nezávislé kulturní prostředí 80. let je větší, strukturovanější, ale také více fragmentované než byl svět „mániček“ 70. let. Obecně dochází k mnohem intenzivnějšímu zapojení Státní bezpečnosti, která v nezávislém prostředí mládeže zakládá agenturní síť. Cílem už nemusí být nutně totální eliminace, ale kontrola v systému oboustranně vyjednaných výhod. Typickým příkladem je příběh jednoho ze zakladatelů hnutí punk v Československu Petra Růžičky, zakladatele kapely F.P.B. a manažera punkových koncertů působícího v severních Čechách, kam tento nový hudební žánr i životní styl pocházející z Anglie importuje již od konce 70. let. Dnes je jedním z hrstky z více než 25 tisíc tajných spolupracovníků evidovaných Státní bezpečností v roce 1989, kteří jsou ochotni o své činnosti agenta pro StB otevřeně mluvit. Epizoda přinese jeho unikátní svědectví. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Fifer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když si přečtete několik zdejších recenzí ve stylu "však ty feťáci si to stejně zasloužili", tak zjistíte, jak důležité jsou tyhle dokumenty. A jak je potřeba do připomínání této historie investovat peníze na vědu a výzkum.  - Mimochodem: Poslechněte si výpověď Stbáka a agenta Koníka. Je úžasné, jak se člověku změní dikce, když ví, že musí přiznat, že udával/nutil udávat. Je to tuna slovní vaty, za kterou křičí jediná věta "POSRAL JSEM TO A VÍM TO!" ()

Reklama

dyfur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

...........underground , punk  etc tie ksichty čo nám tu ukazovali.... vďaka ,že to bolo tlmené....a ono keď už to bolo povolené....tak žiadny extra úspech ani po r.1989 nemali iba minoritka do pidiklubu....hmmm....inak: samí punkeri žijúci v neslobode -perzekuovaní a.....čo vystupovali všetci (skoro)  špicli  śtb.......to už ten bývalý štb-ák na záver mal lepšie gule. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zaujímavá časť, ale feťáka a celoživotného zlodeja autorádií Korbela netrebalo ukazovať ako obeť. Dnes veľký antifák a spolupracovník Benčíka, s ktorým ochotne udáva. Nech sa netvári, ako tí komouši boli zlí, keď on robí to isté. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V tomto dile jde o moralni dilema, kdy punkovy muzikant ve vezeni podepsal spokupraci, ale dle jeho slov nikomu neskodil a "vybudoval punkove hnuti u nas". Nihilisticka subkultura mladeze punk ma skutecne nihilisticke heslo "zadna budoucnost". Hudba je to jednoducha prima s trema akordy. Ale podeziram spise ctyrakordove rapery, ze vic akordu neumi. Subkultury mladeze opusti clenove vetsinou ve 25 letech. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama