Reklama

Reklama

Denzel Washington - americký vzor

(TV film)
  • Francie Denzel Washington - Un modèle américain (více)
Francie, 2022, 52 min

Režie:

Sonia Dauger

Hrají:

Denzel Washington (a.z.), Spike Lee

Obsahy(1)

Hollywoodská hvězda, nenápadný aktivista, mecenáš... Denzel Washington, který byl v roce 2021 zvolen deníkem New York Times nejlepším hercem 21. století, ztělesňuje Ameriku ve všech jejích protikladech, neboť mezi jeho významné role patří černošský voják bojující za svobodu, homofobní právník či policista, napravující křivdy. Jeho věrohodné a strhující výkony jej dostaly na samý vrchol světové kinematografie a přinesly celou řadu ocenění. Pro afroamerickou komunitu je však také vzorem v neúnavném boji za spravedlnost. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

andrii 

všechny recenze uživatele

(Se) Jménem geografické polohy. Zvládá být. Na vizitce mít. Švarný, lákavý, bez fraktur X faktoru, kávově šik. Výškový totem, vážící si tváří, momentů mement. Předpisový, důležitý šev, uzel společenství. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Spíš než obrázek Denzelovy kariéry a života je to spíš film o rasismu a problémech s ním spojenými. Denzelova kariéra tu je jen tak letem světem, o rodině tu není ani slovo. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Ano, politiky a problematiky okolo barvy pleti je tu docela dost, ale jinak projedeme Denzelovu skvostnou kariéru, která měla vlastně solidně raketový rozjezd. Pár televizních příležitostí a hned bojovník proti apartheidu ve Volání divočiny (nominace na Oscara), rebelující voják ve válce Severu proti Jihu v Glory (Oscar za vedlejší roli) či černošský vůdce Malcolm X (další nominace na Oscara). Start jeho kariéry tak byl vyšlapaný černošskými tématy, nicméně v průběhu 90. let střídal žánry i ambice, a postupně se vypracoval v herce, který sám spolehlivě utáhne film. Zároveň „chytnul“ dobu, kdy se Spojené státy v uměleckých kruzích otevíraly Afroameričanům. A sám si v zemi stále zachvácené rasismem vydobyl neobyčejný status. I taková Akademie filmového umění a věd byla k černým umělcům při udílení Oscarů notoricky skoupá, výrazný zlom přišel v roce 2002, když už jen při oznámení nominací afroamerická herecká komunita jásala. Ať už si bílý Hollywood vykupoval své svědomí či nikoliv, touhle další z nejednoznačných rolí si Denzel ovace ve stoje zasloužil. V první dekádě nového tisíciletí pak už nemusel nikomu nic dokazovat, přibylo akčních rolí, nebál se právě antihrdinů (u bratrů Scottových, či coby velezkušený kapitán v Letu, který ví, že chlast je svině) a postupně i zkoušel režii (bylo o něm známé, že často mluvil také do scénářů), u které zatím dosáhl pomyslného vrcholu dramatem Ploty. Táhne mu na sedmdesát, za mě výborný herec a nenápadný aktivista, který se odmítl smířit s postavením černochů ve filmové branži... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama