Reklama

Reklama

Životní styl první republiky


Volný čas (E01)

(epizoda)
Česko, 2022, 53 min

Režie:

Aleš Kisil

Scénář:

Aleš Kisil

Hrají:

Jan Jiráň (průvodce)

Obsahy(1)

První díl cyklu se věnuje volnému času, nápady a návody jak si ho užívat, a co z toho vzešlo... (Česká televize)

Recenze (4)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Letadlo kterým Češi létali do Chorvatska byl Saunders-Roe A-19 Cloud.  Tento unikátní obojživelný letoun byl zkonstruován firmou Saunders Roe na přelomu 20. a 30. let.  Tento konkrétní letoun s imatrikulací OK-BAK, sloužil až do konce roku 1938.  Po válce byl zakoupen pro soukromé využití a upraven jako obytná loď. Později byl objeven a odkoupen pracovníky muzea a rekonstruovaný jej lze jej vidět v historickém vojenském ústavu v Praze. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Extrémně středněproudé, až je to nepříjemné. Informace povšechné, někdy navíc zavádějící (tvůrci vydávají pokrok v postavení žen i jinde za něco, co jako by souviselo se vznikem samostatné republiky; jako bychom asi žili v nějakém nukleárním akváriu, nikoliv v Evropě ;) ). Spíš je to taková limonáda pro paninky u punče. Žádný rozbor dobových zájmů, nulová oscilace napříč sociálními skupinami, záměrné vyhýbání se konkrétním faktům a číslům, záběr pouze na města, fakticky pouze na Prahu. Povrchní, přínos celkově malý, jen ty dobové snímky tu ovšem mají svou hodnotu. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Volný čas jako jeden z fenoménů první republiky byl zpracován dobře. Jen je škoda, že se tu neobjevily kořeny, které sahají hluboce do 19. století a stačil by na ně minutový exkurz. ()

rivah 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Film ukazuje bouřlivý rozvoj užávání volného času za první republiky, koupáním na řece ve městech počínaje a lázněmi a koupáním v moři konče. Je tu zachycena i kultura, zábava, prostě vše. ()

Zajímavosti (1)

  • Letadlo, kterým Češi létali do Chorvatska, bylo Saunders-Roe A-19 Cloud. Tento unikátní obojživelný letoun byl zkonstruován firmou Saunders Roe na přelomu 20. a 30. let. Tento konkrétní letoun s imatrikulací OK-BAK sloužil až do konce roku 1938. Po válce byl zakoupen pro soukromé využití a upraven jako obytná loď. Později byl objeven a odkoupen pracovníky muzea a rekonstruovaný jej lze jej vidět v historickém vojenském ústavu v Praze. (sator)

Reklama

Reklama