Reklama

Reklama

Příběhy starých hospod

(seriál)
všechny plakáty
TV spot
Česko, (2023–2024), 7 h 3 min (Minutáž: 24–30 min)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

V osmidílném seriálu poodkryje herec Josef Polášek minulost a jedinečnou atmosféru starých hospod napříč Českem, ať už na vesnicích, horských hřebenech, či ve městech. Bude naslouchat povídáním pamětníků, štamgastů, místních usedlíků a historiků. S nadšením si vychutná vše, co k danému místu náleží v gastronomickém i kulturně-historickém kontextu. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (9)

  • V průběhu cyklu se objevuje slovo štamgast, jenž pochází z německého „stammgast“, které se dá doslovně přeložit jako kmenový host. U nás tedy označuje stálého, pravidelného návštěvníka pohostinského zařízení. (sator)
  • Melodie připomínající orchestrion v úvodu každého dílu je skladba s názvem „Hospoda“. Jedná se o část filmové hudby k filmu Růžové sny (1976). Nachází se na CD výběru filmové hudby skladatele Petra Hapky „V obrazech - hudby z filmů 1-3 / komplet“. (sator)

Příběhy starých hospod - Karlovarsko (2024) (epizoda) (S02E02)

  • Slovo „špeluňka“, které v epizodě zazní, se identifikuje s latinským slovem „spelunca“. Tento název byl přejat národy gallskými pro místa vyvýšená s nějakým úkrytem — ať už to byly sruby pro strážce cesty, nebo že šlo o hospody. Slovo špeluňka se stalo časem označením hospody nevalné pověsti a úrovně. (sator)

Příběhy starých hospod - Ostravsko (2023) (epizoda) (S01E03)

  • V epizodě zazní slovo „ograbule“, tedy ženy pracující v třídírně uhlí. Běžně se jim říkalo ohrabule (vých. ograbule), ohrabovačky a tento název ukazuje na věcnou i hláskovou souvislost se slovesem hrabati, přehrabovati. Poprvé však bylo slovo použito u žen, které paběrkovali uhlí na hořících haldách. Jednalo se o sociální třídu těch nejchudších z nejchudších. (sator)

Příběhy starých hospod - Brno (2023) (epizoda) (S01E07)

  • V díle lze zahlédnou žluté zmrzlinářské vozítko, z jakých se zmrzlina tradičně prodávala již před moha lety. Jedná se o značku Piaggio Ape, původně VespaCar nebo TriVespa – tříkolové lehké užitkové vozidlo, vyráběné a uváděné na trh společností Piaggio jako adaptace firemního skútru Vespa. Vyrábí se nepřetržitě od svého uvedení v roce 1948 a nabízí se v mnoha konfiguracích karoserie, které slouží řadě funkcí. (sator)

Příběhy starých hospod - Praha (2023) (epizoda) (S01E08)

  • V díle lze zahlédnout stařičký pražský omnibus. V letech 1829–1830 jezdil jako první omnibus Jakuba Chocenského ze Staroměstského náměstí přes Karlův most k Zemskému domu do Sněmovní ulice na Malé Straně v půlhodinovém intervalu. Omnibus v této epizodě byl značky Aries. Ariès je bývalá francouzská firma na výrobu automobilů a nákladních automobilů působící v letech 1903 až 1938. (sator)

Reklama

Reklama