Reklama

Reklama

Lesní žal

(TV film)
  • angličtina The Grief of the Forest (festivalový název)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2023, 26 min

Obsahy(1)

Dětem na Vysočině chybí lesy, které vzala klimatická změna a kůrovcová kalamita. Jak se s touto ztrátou vyrovnávají a v čem pomáhá projekt Školního lesa? ... Děti z Vysočiny teskní po lese. Ještě nedávno husté, svěží lesy na Vysočině se mění ve vyprahlé paseky zbrázděné kolejemi po těžkých strojích. I malé děti tu ještě mají v paměti, jak si chodily hrát do lesa, větší vzpomínají na lesní tábory a další na to, jak s rodiči jezdili do lesa na výlety. Jak prožívají odlesňování krajiny ve svém bezprostředním okolí? Jak vidí budoucnost lesů, ale i svou a svých vlastních dětí? Budou mít ještě někdy šanci trávit čas v lese? V čem spatřují příčinu devastace krajiny a jak se s ní vyrovnávají? A vidí nějaký způsob, jak by samy mohly lesům pomoci? Na tyto a mnohé další otázky hledala odpověď environmentalistka Barbora Klocová v rámci studie ve spolupráci se vzdělávacím centrem Chaloupky a s environmentálním psychologem Janem Krajhanzlem z Masarykovy univerzity. Na kameru natočila celkem 31 osobních rozhovorů s dětmi a dospívajícími z Vysočiny ve věku 8 až 18 let. Z rozhovorů vyplývá, že masový ústup lesů děti citelně poznamenává. Skoro u všech dětí, které pocházely ze základních škol v Kamenici, Moravských Budějovicích, Brtnici a z gymnázia Jihlava, se autorka setkala se smutkem a steskem, u některých až s pocitem bezmoci nebo beznaděje... Způsoby, jimiž se děti a dospívající vyrovnávají s tímto lesním žalem, se různí. Někteří se snaží takové myšlenky vytěsnit, utíkají do virtuálního světa počítačů a her. Jiní nacházejí útěchu v pomoci přírodě. Stav lesů chtějí aktivně zlepšit sázením a setím stromků. A právě to jim umožňuje projekt ekocentra Chaloupky Školní les. Kousek pozemku, o který se jeho majitel nestíhá starat, je věnován škole. Děti se v něm učí o přírodních procesech, biologii lesa, pozorují, jakými cestami se příroda vyrovnává s kůrovcovou kalamitou, a v neposlední řadě je zde právě proto, aby se s celou situací mohly děti vyrovnat a neztrácely naději. V dokumentu vystupuje i pár dospělých, mezi kterými je například ředitel Chaloupek Martin Kříž. Vypráví, jak celý nápad školního lesa vznikl, jaké možnosti do výuky přináší, a proč je důležité vyvézt žáky z lavic ven do světa. Dokumentární film, který z těchto rozhovorů vznikl, umožní divákům nahlédnout do zdevastované krajiny a do duší místních dětí a poodhalit jejich názory na to, co se u nás s lesy děje. Hlavně ale nabízí naději, že ještě není pozdě na záchranu. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Děti mohou oprávněně říct  "zničili jste nám planetu". Nedávno vydanou knížku Jana Krajhanla jsem si koupil a četl i jeho jiné práce.  https://www.ceskatelevize.cz/porady/14818643265-lesni-zal/ ()

Vabr 

všechny recenze uživatele

Byl jsem na předpremiéře u nás ve školní knihovně kdysi minulý rok s paní Taláčkovou, která dokument uvedla a sdělila záměr, s jakým byl natočen. Bál jsem se, že se bude jednat o další z mnoha eko-kravin, které jsou k vidění snad všude a jen člověka otravují a odrazují. Na promítání jsem se ocitl čirou náhodou, kdy jsem čekal na bráchu na lavičce před knihovnou a potkala mě paní Taláčková, takže jsem byl do celého dění tak trochu spontánně vhozen (ale v dobrém slova smyslu). Posadil jsem se tedy na židli, uchopil do ruky neslazený čaj, který jsme dostali, a strávil takto dobu promítání. Na konci jsme o dokumentu všichni zúčastnění nějakou dobu debatovali, a já mohl s klidem říct, že to byl za mě vskutku zdařilý dokument, u něhož jsem rád, že i poputuje do České televize. Taky jsem pochválil stavbu celého vyprávění od Přišel kůrovec, les je zničen přes Jdeme to napravit až po Člověče, pouč se. Samozřejmě jsem pochválil rovněž kameru, výpovědi dětí atd... A nyní po roce hodnotím dokument i zde, na ČSFD, kdy je hodnocení odemčené, a všem - ekologům, neekologům - vřele doporučuju. Vyhodnocení: Letošní podzim jsem dokonce dělal k upoutávce Lesního žalu ve škole tousty a zasloužil si tímto svým počinem přezdívku Tousťák, kterou na mě děcka z osmiletka volaj na chodbě nebo celkově, kde mě potkaj😂 ()

Reklama

Narciska 

všechny recenze uživatele

Skvělý počin. Tleskám. Komentářům dětí a mladých, jsou chytří, mají pravdu. Tomu, že se někdo rozhodl natočit tenhle dokument. A tomu, že z něčeho ničivého může se zrodit naděje a možný směr. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama