Reklama

Reklama

Práce pro nepřítele

(seriál)
  • Česko Pracovat pro nepřítele (více)
Německo, 2023, 2 h 35 min (Minutáž: 51–52 min)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Zatímco přes 14 miliónů Němců odešlo na frontu, více než 13 milionů nuceně nasazených dělníků z celé Evropy udržovalo mezi roky 1938 a 1945 válečnou ekonomiku Třetí říše v chodu. Většina z těchto vykořisťovaných dělníků byla do Německa násilně přivlečena a internována. Poté, co se velkou mírou dlouhá léta podíleli na růstu německých podniků, často významných až dodnes, zůstalo po roce 1945 v již padlé říši více než šest milionů zahraničních dělníků. Přesto velmi rychle zmizeli z povědomí německé i mezinárodní veřejnosti. Všichni přitom věděli, kdo tito lidé byli a co dělali: v každém podniku, v každé vesnici, v každém hospodářství – vynucené pracovní nasazení bylo všudypřítomné... Třídílná dokumentární série s názvem Práce pro nepřítele odhaluje zapomenuté životní příběhy milionů lidí, kteří kvůli nucenému nasazení přišli o své domovy a životní sny, zpravidla čerstvě dospělí nebo ještě mladiství. Za pomoci deníků, fotografií a dopisů v této sérii přicházejí ke slovu účastníci nuceného nasazení a jejich potomci: během rozhovorů s dětmi a vnuky obětí i pachatelů série vypráví příběhy vyrovnávání se s křivdami tohoto zapomenutého válečného zločinu... Autorská dvojice oceněná Česko-německou novinářskou cenou, Matthias Schmidt a Vít Poláček, sleduje v třídílné sérii osudy obětí i jejich utiskovatelů. Svědectví vyprávěná napříč generacemi a z pohledu příslušníků mnoha evropských národů divákům ukazuje vrstevnatost celého tématu. Na pozadí vyvíjejících se potřeb válečné mašinérie sledujeme cesty českých dělníků do Norska, ukrajinských dělníků do Lipska a polských dělníků do Schwarzwaldu. V popředí však zůstávají osobní příběhy konkrétních lidí, které i po letech ovlivňují životy dalších generací a tím i diskuzi o vině a usmíření v současné Evropě. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Technická poznámka k podtitulku nahoře, je tam CHYBA. V závěrečných titulcích je rok 2022, nikoliv rok 2023... :-) . Holt někdy se chybička vloudí... . Co to "pupidup" mele za nesmysly? Russische=Rusové, Ukrainische=Ukrajinci a Weissrussische=Bělorusové byli pro nacisty untermeschen=podlidi !!! . To si to nemůžeš najít, anti-ukrajinské xenofobní hovado? Jsou to historická fakta, stejně jako např. fakt, že Přemyslovci vládli coby čeští králové+moravská markrabata našim zemím do zavraždění Václava III. v Olomouci v srpnu 1306 ... . Idiocie+kretenismus+debilita některých recenzentů je hlubší než Mariánský příkop v Pacifiku, což je Tichý oceán, pěkně prosím ... . Ani to neumí psát s interpunkcí, což jsou/pěkně prosím/písmenka s čárkami a háčky : č,š,ž,ř,é,ě,á,í,ý ....  . ()

pupidup 

všechny recenze uživatele

Co to je? Propaganda roku 2023? Muj deda byl na nucenych pracich v Risi. Kopal koleje. Ale o zadnych UA nemluvil. Najednou byli nasazeni UA.. Tohle je velmi podivny dokument, o tom jsem v zivote neslysela. Ja slysela, ze UA spolupracovali s Nemci a gestapem a ze byli mnohem horsi, nez naciste. Uz mam dojem, ze si z nas fakt nekdo dela srandu. Ale treba holt nevim o vsem.... takovy podivný mix... vcetne krvavé Madly. ()

luczi 

všechny recenze uživatele

Dokument založený na příbězích skutečných lidí z mnoha koutů Evropy popisující jejich různorodé osudy v rámci nucené práce pro Říši. Hodně se mi líbí ten přesah do dalších generací, které se musí nějakým způsobem s historií svých předků (ať už byli oběťmi či naopak pomocníky zla), vyrovnat. Bohužel, mnoho pamětníků již nežije, proto je dobré uchovávat jejich svědectví. Ani příběh z mé širší rodiny není nijak odlišný, otrocká práce podlidí, jejichž život měl pro Němce menší hodnotu než stroje, na kterých nedobrovolně pomáhali nacistické mašinérii likvidovat jejich vlastní země. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama