Reklama

Reklama

Noc

Trailer
Francie / Belgie, 2023, 90 min

Obsahy(1)

Ti dva se potkali, zamilovali a pak nastal čas loučení... Paříž, přeplněné metro, večer jako každý jiný. Žena strčí do muže a pohádají se v metru všem na očích. Ve vlnách té zvláštní pařížské noci se hádají, milují, objevují a sdílejí... co vlastně všechno mají společné se divák dozvídá v průběhu té bouřlivé noci. Budou se muset rozloučit a dokáží to vůbec? Režisér a zároveň jeden z dvou hlavních protagonistů se pro svůj film inspiroval scénou v metru, kdy dva lidé na sebe křičeli a přesto byla mezi nimi zvláštní chemie... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Škoda, že jsem si tu nepřečet Enšpíglův komentář, protože bych si film asi nechal ujít. Ale já jsem to objevil na ivysílání ČT zrovna ve chvíli, kdy zbejvaly zhruba poslední 2 hodiny, po který byl film ještě k dispozici ke zhlédnutí, takže jsem nijak nepátral, co to je nebo o čem to je. A film je zhruba o tom, že jedna nepříliš sympatická dvojice spolu navštěvuje různý bizarní místa v Paříži a vedou u toho nekonečný rozhovory. Jako nemůžu říct, že by mi vyloženě vadilo na ten film koukat, ale celou dobu jsem si akorát řikal, o čem to vlastně celý je. Až úplně na konci přišlo aspoň nějaký vysvětlení, co jsou ty dva vlastně zač. Ale to vysvětlení mi přišlo dost přitažený za vlasy. Slabý 2 hvězdy. ()

IviDvo 

všechny recenze uživatele

Jsem obrovským fanouškem filmů Před úsvitem, Před soumrakem, Před půlnocí… a Une nuit, neboli Jednu noc, bych označila jako takovou francouzskou verzi prvního dílu výše zmíněné trilogie. Rozhodně ale není kopií. Vše zde začíná bouřlivou hádkou dvou cizích lidí v metru, která přeroste ve vzájemnou sympatii a společně strávenou noc plnou zajímavých dialogů a dobrodružství v noční Paříži. Doprovázené krásnou hudbou Vincenta Blancharda, některé scény vás rozesmějí, jiné zase dojmou… Obě postavy jsou autentické, sympatické... A myslím, že finále ve vás vzbudí chuť to celé vidět znovu. [Festival de Cannes 2023] ()

Reklama

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Tohle se podle mě vůbec nepovedlo. Nevím, čím přesně to bylo, ale tento film u mě nezabodoval, jestli v tom hrál roli dabing? Naopak mě moc potěšilo, že to nedabuje Jitka Ježková a Bohdan Tůma, jako asi všechno. Ale dát tomu znovu šanci za týden v původním znění na ČT1 odpoledne, to se mi těžce nechce. Celé mi to přišlo uhozené, nepravděpodobné a ničím, a to ani koncem, mě to nezasáhlo. Hodně jsem se sebou bojovala, abych to vůbec dokoukala. Tu ušmudlanou hvězdičku dávám za ten nápad, ale prostě tomu nevěřím. Nevěřím, že by se lidé takhle chovali, že by se museli odcizit, aby spolu mohli mluvit, že musí podnikat takové všelijaké akce, lézt do prapodivných míst. Mezi herci to navíc nejiskřilo, nefungovalo, i když se pořád diskutovalo o alchymii, o přitažlivosti, ta žena to pořád nechápala. Nic nechápala a ten muž jí to musel všechno vysvětlovat, a to i když byla o hodně starší než on, tudíž by už mohla být trochu moudřejší. Např. že mít za svůj typ hnědooké brunetky neznamená, že vás nikdy nebude přitahovat modrooká blondýna, že přitahovat vás může i někdo nehezký, hrubý, malý, s jizvami po akné, hranatý, s pleší, prostě proto, že vás přitahuje. Mně kupříkladu jeden čas přišel atraktivní Roman Prymula :), a vysvětlovat proč by byla ztráta času. Prostě to tak bylo. Absurdní mi třeba přišlo, jak hodinu seděli v restauraci a jedli, a najednou si vzpomněli, že vlastně nemají peníze, nebo mu v jedné scéně řekne, že má doma dva puberťáky a on se jí pak za pár hodin zeptá, zda má děti. Nebo spolu spí a pak si vykají? Řada situací mi přišla totálně mimo, a to i v kontextu se závěrem filmu, za který jediný, totiž za nápad, tento film nepošlu do odpadu. Ale měla jsem sto chutí to udělat, po celou dobu. Vydržela jsem, jen fakt nevím, co z toho. Hraje si to na Před soumrakem, plete se to s Listopadovou romancí, navrch s Titanicem a s Paříži, miluji Tě (tam jedna povídka je takový předvoj tohoto filmu). Viděli jste třeba Pornografický vztah? Ne? To si pustťe, to má hloubku, to má mnohem víc, a ani tam nemusí být přítomna tragédie. Nebo Okno naproti, již zmiňovaný Před úsvitem, Před soumrakem, před vším jiným, zkrátka pusťte si raději něco jiného, uděláte dobře. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

... se cení. Je všech a ničí. Má allenovskou moc. Moc času malé a velké, zastavit se ve tmě, vyplést se z copů každodenna, jak (ne)clonit pravé podstatě, identitě sebe, než zase vyjde deštivé slunce. Pod záštitou nebesky bdělých flotil. Nechat se (u)nést. Spustit konverzační neony, srovnat si interiérové kostičky soukromého zátiší. Oko nezamhouřit, když do něj celou, cele proudí, padne onen nabízející se (po)cit. ()

Anianna 

všechny recenze uživatele

...a tak zvolili noc, protože v noci si mohou myslet, že lze čas zastavit... Dva lidé středního věku, co se nehledali, cizí, a dokonce dost jiní. Sejdou se a prožijí spolu noc.  Snaha o útěk z všednosti s sebou nese rizika. Nejistotu, pochybnosti, modřiny. Hodně otázek, hodně odpovědí, hádek i dotyků. Co všechno se během jedné noci o sobě oba protagonisté dovědí? Chtějí to vědět? Pomůže jim to k restartu jejich životů, nebo je už pozdě? Výborně rozpracováno téma času a jeho naplnění, téma vzpomínek a paměti obecně, téma mužského a ženského prožívání. Chvílemi mi film připomínal knihu Roky (francouzská spisovatelka Ernauxová), a to pro ten výčet vzpomínek, jimiž se obě postavy obohacují, pro ty obrazy ze života, na něž se rozpomínají.  Myslím, že ten filozofický přesah, definování času v životě člověka, je pro evropskou kulturu už několik let nosným tématem. A mě to zajímá. Zvláště z pohledu ženy a z pohledu muže. Téma genderu, předsudků, identifikování se... s čím vlastně? Výborné dialogy, v nichž se leckdo najde, střídá komorní hudba. Výborná pointa (lehce předvídatelná). Výborné herecké výkony. Oba herci jsou zároveň autoři scénáře. Film není po každého. Řekla bych, že ho ocení divák 40+. Za mě 75%. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama