Reklama

Reklama

Zrada a pomsta

  • Čína Tian guo en chou (více)

Vůbec první kung-fu film, který byl uveden v českých kinech v říjnu 1987. Odehrává se v Číně v sedmdesátých letech devatenáctého století, krátce po zániku „Nebeské říše velké rovnosti“. Hlavním hrdinou je potomek Opičího krále Jü-lung, odhodlaný pomstít smrt svého otce a znovu pozdvihnout prapor povstání. Léty usilovného tréninku však získá něco, co jeho protivníci postrádají – morální sílu, která v rozhodujících chvílích znásobí jeho fyzickou zdatnost a houževnatost. (NFA)

(více)

Recenze (55)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Dnes je tento snímek pro mnohé nostalgicky hlavně vzpomínkou na dětství, neboť se jedná o první kung-fu film, který se dostal do československých kin a to dokonce ještě v dobách totalitní moci. Pamatuji se, jak ho také pomlouvali v Televizních novinách tehdejší československé televize. Bylo to něco, co do té doby ještě nikdo, nikdy, nikde neviděl a tak na to každý koukal jak na zjevení. Film je to kvalitní nejen úžasnou přehlídkou bojového umění, ale hlavně je výjimečný svým silným příběhem. To nebývá zase až tak často. O čem je děj již napovídá samotný název, což je motto téměř všech dalších. Příběh plyne zcela přirozeně a srozumitelně, což je velké plus. Určitého kýče se tvůrci nevyhnuli, ale těžko říci, jestli to nebylo úmyslně. Jedná se o jeden z mnoha výborných asijský počinů a je veliká škoda, že je u nás pořád opomíjen. Vydání alespoň na DVD by mnohým udělalo radost. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

celý film je akousi oslavnou poémou bojovému štýlu Kung fu. Na čo si prídu určite milovníci takýchto filmov. S históriou to nemá nič spoločné. Osobne pochybujem aj o historičnosti kung fu. Pokladám to len za akýsi módny výstrelok co sa objavil ku koncu v ázijských (rozumej skôr Čína a Japonsko) filmoch. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Zřejmě můj první historický kung-fu film (určitě první, na kterém jsem byl v kině) a pořád (i po těch nějakých 18-20-ti letech) jeden z těch nejlepších. Když jsem teď do toho po těch mnoha letech šel, trochu jsem se obával, jestli mé dospění a stáří filmu neudělají své. Neudělaly, i po těch letech to má pořád koule. Skvělá výprava, parádní lokace, zajímavé postavy a hlavně - skvěle natočené souboje. A taky si dodnes pamatuju, že strýček se čínsky řekne šušu!!!! ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Vidět tento snímek 30 let poté, co byl natočen, znamená silně vnímat amatérské pokusy a nevěrohodné rány umocněné posléze doplněnými hlasitými kopanci. Příběh by mi asi přišel zmatený už tehdy (kdo je kdo a kde se tady vzal?) a v hercích vidím především kung-fu bojovníky, co se semtam podívají do kamery, jejich umění ale získalo dějovou linií a silné poselství, jež pro mě bohužel nakonec zůstává ponejvíce ztělesněna žlutou vlajkou s klikyháky... ()

Tsukikage 

všechny recenze uživatele

Moct to nechápu. Čínské filmy mám docela dost rád, ale tenhle mi přišel jako kdyby ho natočili šašci a cirkusáci. Na mě přemíra pathosu, ječení a nelogiky. Zabili jsme je, co s jejich koňma nechme je tu kdo by se s nima tahal. Máme hłídat aby se na popravu nedostali zrádci, ale tuhle holku co umí perfektně kung-fu pustíme, protože umí hezky zpívat. V popisku píší: "opírajíci se o dobře zorganizovaný policejní aparát" to asi mislí tu bandu k ničemu s tím chlapíkem s šavlí. No Paj mi nepřipadal jako "všemocný vladař", brzy totiž pochopil že se dvěma tucty vojáků nic proti čínskému lidu nezmůže. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Akční režii měli na starost Li Kai-Ming a Lu Yong-Bin. (Epistemolog)

Reklama

Reklama