Reklama

Reklama

Venus a Serena – sestry, které změnily tvář tenisu

(TV film)
  • Francie Venus & Serena : Ces icônes que l’Amérique ne voulait pas voir (více)
Francie, 2023, 52 min

Režie:

Sonia Dauger

Hrají:

Serena Williams (a.z.), Venus Williams (a.z.)

Obsahy(1)

Sestry Williamsovy se naučily hrát tenis na zapadlém kurtu v jednom z nejnebezpečnějších amerických ghett. Důležitou roli v jejich životě sehrál Richard Williams – otec, trenér a manažer v jedné osobě. Staly se ikonami nejen sportu... „Nebyla by žádná Serena, kdyby nebylo Venus. Bez ní by žádné sestry Williamsovy nebyly.“ Tato dojemná slova pronesla Serena při loučení se sportovní kariérou. Sestry Venus a Serena vystoupaly nejen na tenisový vrchol, ale došly mnohem dál. Změnily navždy tvář tenisu, ale i společenský diskurz. Staly se ikonami popkultury, módy, ale i bojovnicemi za rovnoprávnost. Inspirují nejen mladé sportovce. Slavné sestry a tenisové legendy trénovaly pod přísným dohledem jejich otce. Ve filmu se objeví i archivní záběry z jejich sportovních začátků. Zářná kariéra sester Williamsových začala na jednom zapadlém tenisovém kurtu na losangeleském předměstí. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Likan7 

všechny recenze uživatele

Průměrný dokument, který někomu, kdo alespoň okrajově sestry v dobách jejich největší slávy sledoval, nic moc zajímavého neřekne. 50 minut je ale pro celistvější dokument dvou tenisových legend zoufale málo. Minisérie by byla mnohem lepší. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

V tomto dokumentu na České televizi je mnoho témat k přemýšlení. V době vrcholu Sereny jako neporazitelné světové jedničky, kdy jí jen těsně uniklo vítězství na všech čtyřech grandslamech roku, jsem měl stejné pocity jako Maria Šarapovová s přezdívkou Siréna ze Sibiře pro své hlasité hekání při úderech, která řekl "cítila jsem se vedle ní jako malá holčička". Maskulinita u žen není nic pěkného. Celotělní kombinéza její sestry je už pořádný úlet. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Bohužel se člověk po shlédnutí dokumentu nemůže ubránit dojmu, že autoři nebyli zcela spravedliví a objektivní. Jasně, překvapilo mě, že američtí diváci pískají na domácí finalistku, ale nevím proč by to mělo hned souviset s rasismem. U nás svého času nebyl populární Rosol. Stejně tak zákaz celotělového oblečení měl nějaký význam z pohledu pořadatele a nikdo nemluvil o zadku Sereny. Tenisové úspěchy a fakt, že se stala legendou a jednou z nejlepších hráček všech dob jí nikdo upřít nemůže ať vypadá, jak vypadá. Mě se taky fyzicky nelíbí, ale kvůli tomu na kurtu nebyla. Jenže na druhé straně figurovaly její záchvaty vzteku, napadala rozhodčí a Naomi Osak degradovala finále. Proč jí řada lidí neměla ráda? Chovala se arogantně, povýšeně a namyšleně. Nemůžu dávat ruku do ohně za všechny, ale u mě to souvislost s barvou pleti rozhodně nemělo. A je trochu povrchní všechno ihned házet na rasismus, ačkoli je nutné si přiznat, že roky otroctví zanechaly na USA jisté známky. Rasismus tam prostě zakořeněný je.... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama