Reklama

Reklama

Červený balónek

  • Francie Le Ballon rouge (více)
Krátkometrážní / Rodinný / Fantasy
Francie, 1956, 34 min

Obsahy(1)

Francouzský středometrážní barevný film. který filmová kritika nazvala „čistě filmovou, pohybovou, rytmickou a barevnou básní". Je to lyrický příběh o přátelství mezi malým pařížským chlapcem Pascalem a jeho červeným nafukovacím balónkem. Od chvíle, kdy se ti dva sejdou, sleduje divák jejich osudy s nesmírným zaujetím. Usmívá se jako ti chodci, pod jejichž deštníky schovává malý Pascal svůj balónek před deštěm, má radost, když balónek pronásleduje a zesměšní přísného ředitele školy, chápe sympatie červeného balónku k modrému, napjatě prožívá s Pascalem pronásledování tlupou uličníků a společně s ním se mu chce zaplakat ve chvíli, kdy hladký povrch červeného balónku je proražen ostrým kamenem, a kdy balónek před jeho očima stárne, vrás-kovatí, splaskává a konečně pomalu a tiše umírá. To je nesporně jedna z nejsilnějších a při tom nejlyričtějších scén filmu, vytvořeného velkým umělcem režisérem Albertem Lamorissem, jehož srdce je vrchovatě naplněno láskou k dětem a smyslem pro filmovou poesii. (Filmový přehled)

(více)

Diskuze

.4c3

.4c3 (hodnocení, recenze)

Snad nejpoetictejsi film s jakym jsem se setkal, nezklamal ani francouzsky soundtrack ktery se proste musi vryt do pameti... Skoda jen, ze ve ctvrti Menilmontant (Pariz) v ktere byl film natacen se uz jen tezko spatri puvodni mista kterymi chlapec prochazel...

Škvrnda

Škvrnda (hodnocení, recenze)

V ranném dětství jsem měl obrázkovou knížku, která se jmenovala "Červený balónek". Byla plná fotografií z tohohle filmu. Žádnou jinou takovou knížku jsem neměl, takže jsem si jí prohlížel pořád dokolečka. Tenkrát jsem ještě neuměl číst - četla mi z ní máma. Ty barevné fotografie a vůbec celý příběh Pascala a jeho červeného balónku ve mě zůstali hodně hluboko. Vzpomínám si, jak mě na konci knížky bylo vždycky Pascala hrozně líto, když o balónek přišel (nejednou jsem kvůli tomu brečel) a jaký to byl strašně zvláštní pocit, když se k němu pak slétly balónky z celé Paříže, aby ho vynesly do nebe - přál jsem si vždycky zažít něco podobného. Ta kniha ve mě tenkrát formovala pohled na svět. Na obyčejný balónek jsem se díval jako na něco, co má duši, jako na živou bytost. Když jsem měl teď možnost shlédnout celý film, všechny ty pocity se mi zase vrátily a já měl dojem, že sleduji sen svého dětství. Všechno to, co jsem měl v sobě hluboko zakódované jako stokrát prohlédnuté statické obrázky, se tu najednou hýbe. A já vidim Pascala, jak leze na pouliční lampu, aby odvázal balónek, jak ho s balónkem nechtějí pustit do tramvaje, jak schovává balónek u cizích lidí pod deštník, aby mu po cestě domů nezmokl, jak ho balónek druhý den následuje, jak potkává holčičku s modrým balónkem, jak ho zlý kluci pronásledují, jak o balónek přichází, jak se k Pascalovi slétají balónky různých barev, jak Pascal vzlétá do nebes... Nádherné, po těch pětadvacetiletech mě to znovu dostalo.

Související novinky

Zlín Film Festival s vůní  Francie

Zlín Film Festival s vůní Francie

04.05.2016

Filmové cestování po Evropě pokračuje letos výletem do provoněné Francie a Zlín Film Festival odtud přiveze návštěvníkům více než 40 archivních i nejnovějších filmových počinů. Sekce Dny francouzské… (více)

Reklama

Reklama