Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (275)

plakát

Lancaster (2022) 

Tvůrci dokumentu Spitfire (2018) nám nyní představují jeden z ikonických bombardéru druhé světové války - Avro Lancaster. Po faktografické stránce nepřináší pro informované diváky nic zásadního, ale nabízí vzpomínky posledních žijících pamětníků (od pozemního personálu po piloty) a úžasné letecké záběry na letoun samotný. K problematice strategie plošného bombardování doporučuji knihu Obklopeni mrtvými městy od A. C. Graylinga.

plakát

Julek (1979) 

Vyměnit julkovo jméno za jakékoliv anonymní a vystřihnout úvodní i závěrečné slovo vypravěče, okamžitě by tento film přestal budit apriorní odsudky. Dětský film, v některých momentech i poměrně poetický, se zdařilou výpravou a mnoha zajímavými záběry na tehdejší každodennost. A navíc, opravdu překvapivě, propagandy prostý.

plakát

Otravný víkend (1989) (TV film) 

"Prosim Vás, ten chlapec pořád zvrací. Ja se bojím, že už to nevydrží! Ale vydrží! Všichni jsou stejní! Opíjí se, řadí a pak takle skončí! Ne né, je mu moc špatně. Aby ne! Víte, kolik toho ti mladí dneska v sobě mají? A nejen alkohol, taky drogy!"

plakát

Písnička za groš (1952) 

Další budovatelská vzpruha z dob, kdy "u nás jaro přeci nekončilo". Kamera občas zabere i úderná hesla typu: "Ve sportu přeborník, v práci úderník".

plakát

Rozhodnutie (1974) (TV film) 

Neideologické, s kvalitní hudbou i scénářem. Zas jen ty sedmdesátkové účesy a kotlety (i u německých zajatců) zbytečně kazí celkový dojem.

plakát

Kronika (1974) (TV film) 

"Čudné. Vždy keď ma prekvapí nečakaný výstrel, zablůdim v mysli do dní..." začíná vyprávět myslivec-partyzán v podání Ivana Rajniaka, který vypadá po válce stejně jako během ní. I uniformu má totožnou. Televizní výprava sedmdesátých let je příliš zřetelná a rušivá, včetně účesů všech zůčastněných. Němci a partyzáni klasicky jednorozměrní, lehké pozitivum je nepřílišné ideologické vyhranění. Válečné scény za zmínku nestojí, co je však nadprůměrné je hudba od Svetozára Stračiny.

plakát

Veselý souboj (1950) 

Jako komedie slabší, ale zajímavé záběry z kobyliské vozovny a dalších míst Prahy (a parníkového výletu do Mělníka). Plus pěkná sbírka kořistní německé batožiny během pochodového cvičení.

plakát

Až se vrátíš... (1947) 

Bohužel, výsledný dojem o dost sráží konec filmu, který se převrátí až do grotesky (různé naháněčky a schovávačky po pavlači, psychologická plochost postav). Alespoň že ten úplně poslední záběr nás vrátí do poetičtější roviny. Pokud film stojí opravdu za něco vidět, tak je to krásná kamera.

plakát

Dravci (1947) 

Lokace: poválečný Krumlov. Potěší srovnání, že se ve vnitřním městě skoro nezměnil. V několika záběrech spatříme i okolí, tehdy ještě bez prstence komunistických bytovek. Ač film vznikal v roce 1947, svazácký elán už z něj sálá naplno. I Plachta má radši partyzánky a nabízené Lucky Strike odmítá. A budovaný most, kvůli kterému musí jít z cesty i milovaná zahrada inženýrovi vyvolené? Ten "povede k zahradám daleko krásnějším a ty budou patřit všem lidem! Všem!"