Reklama

Reklama

Krajan

(studentský film)
  • angličtina The Compatriot (festivalový název)

Obsahy(1)

Během Silvestrovského večera roku 1944 se uprostřed sněhové vánice v chatě odstřihnuté od civilizace setkávají dva muži – vdovec Petr Bernát a důstojník SS Konrad Neumann. Jediné, co oba muže spojuje, je jejich sudetský původ. Zpočátku se jejich konverzace točí okolo všedních témat, ale s blížící se půlnocí začínají řešit palčivější otázky. Odkrývá se tragická minulost a je jasné, že pro Bernáta a Neumanna bude dnešní noc osudová. (sykyntosh)

(více)

Recenze (3)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Bolo mě to hodnotit. Na jednu stranu autor ví, o co mu jde a co chce říct, nejde na to zrovna špatně a emoce v tom taky jsou, jenže... jenže je to bez emocí, nic silnějšího to nechá a celé (forma i obsah) je to dost vykalkulované, spíš ukázka toho, co autor pobral o pravidlech kinematografie, než toho, co chce skutečně světu říct. Je to snaživé, objektivně dobré - ale subjektivně tomu chybí něco navíc a tohle mínus je více viditelné, než se může zdát. 3* ()

KojtusVojtus 

všechny recenze uživatele

Co se týče absolventských filmů z FAMO, tak Krajan patří k těm lepším. Jedná se o komorní druhoválečné drama, jehož atmosféra by se dala krájet, ať už je to dobře zpracovanými dialogy, hereckými výkony nebo precizní kamerou. Přesto to však není dokonalé, ale jako základ pro tvůrce do budoucna je to více než obdivuhodný snímek. Navíc to vyhrálo studentského Oscara, gratuluji! ()

Kaleidoskop 

všechny recenze uživatele

Z filmů, které letos písecká škola prezentovala na FAMOsféře (Alternaci do toho tahat nebudeme), byl tento rozhodně nejlepší. O tom že jsou písecká díla vizuálně krásná asi není potřeba se bavit, to už je tam takový standart a proto se ve svých recenzích zaměřím spíše na obsahovou stránku. Tady je velmi dobrý první bod obratu - zápletka, ten má velmi dobrý nápad, dobře rozdmýchává děj, ten druhý už byl ale o něco slabší a mám pocti, že konec se nepovedl vůbec. Jako ano, je tam snaha budouvat tu napínavou atmosféru, ale já myslím, že to moc nejde dohromady s tím, že celý ten děj je poměrně dost předvídatelný. A když divák od začátku tuší celou pointu, tak se dramatická situace potažmo dramatický oblouk buduje dost špatně... Od filmu, o kterém jeho autoři před projekcí prohlásili, že je inspirován Hanebnými pancharty, jsem čekal trochu napíněvější scénář ve stylu Tarantina s pro něj příznčným humorem. Bohužel mám pocit, že tento film se mu ale příblížil asi jen světelnou stylizací. Na závěr bych dodal, že to určitě není špatné dílo a z tech co jsem včera viděl, patří určitě k těm lepším, prostě jen autoři byli tááákhle blízko k tomu, aby dosáhli geniality ... ()

Reklama

Reklama