Reklama

Reklama

Pražský Maigret

(TV film)

Obsahy(1)

I pražská kriminálka 50. a 60. let měla svého Maigreta. Dokument o významném policejním vyšetřovateli Karlu Kalivodovi, a jeho legendárních objasněných zločinech... Plukovník Karel Kalivoda se podílel na vyšetřování největších kriminálních případů od 50. do půlky 70. let. Byl náčelníkem celostátní a posléze pražské kriminální služby. Přátelil se s filmaři a autorsky spolupracoval na dnes již klasických detektivkách, některé z nich osobně inspiroval. Byl autorem mnoha odborných i beletristických prací. Dnešní policie o něm neví, nemluví a dělá jako by nebyl. Plk. Karel Kalivoda byl jeden z těch lidí, kteří svoji profesi posouvaly dál, a to v mezinárodním měřítku. Přesto, nebo možná právě proto, sváděl celoživotní boj s StB o zachování autonomie kriminální služby. Tento boj nemohl vyhrát a trestem bylo zapomenutí. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je fajn vědět, že i my máme nějaké legendy v kriminalistice, které si věděly za každé situace rady a dokázaly objasnit těžké případy. Určitě je škoda, že svou kariéru končil tak neslavně, kdy ho StB doslova vyštvala od policie. Možná by si tento člověk zasloužil i svůj film. Nakonec on sám vytvořil skvělé kriminálky a detektivky, na které se dodnes rádi díváme. Major Kalaš a Rudolf Hrušínský dodnes patří k tomu nejlepšímu, co bylo v naší historii v tomto žánru natočeno. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument. A pozoruhodný i tím, že vyvrací nesymslnosti zvané 30 případů majora Zemana. Přitom díl Kavdratura ženy je natočený do detailů podle skutečnosti, pouze tam asi nevysedávali soudruzi z StB (Willig - pplk. Kalina). V tomhle dokumentu je jednoznačně předvedeno (včetně smutného závěru), jak se normální policisté - tedy kriminalisté měli "rádi" se Statní bezpečností, která se je snažila od začátku ovládat. ona kauza s rozřezáním ženy navíc ukazuje, že ačkoliv byl Kalivoda komunista a přišel i díky tomu ke kriminálce, neměl problém spolupracovat s "buržoazními" odborníky (u "kvadratury ženy" to byli dva předváleční policisté a ne žádný tejskal nebo dokonce estébáci. Protože byl nesporně inteligentní a schopný. Běžná trestná činnost je špatná a nemorální za všech režimů. JInak o vztahu pracovníků kriminálky a Státní bezpečností leccos vypovídá i třeba onen dokument o vyhledání a zajištění třetí nejcennější historické hmotné památky - relikviáře sv. Maura, při jejímž zajištění musel kriminalista pplk Maryška rovněž vyvinout značné úsilí, aby tuhle "věc" zrovna soudruzi od Stb ve spolupráci s pracovníky PZO nezašmelili za pár (sto tisíc dolarů) šupů na západ. Samozřejmě by si kapsu namastili hlavně oni. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Česká televize bývá i právem zatracována a sílí hlasy požadující její zrušení. Jednostranné zrušení této veřejné služby by ovšem značně ztížilo, ne-li zcela znemožnilo práce právě na takových dokumentech. Při vší úctě k Davidu Slabému a jeho svrchované profesionalitě je nutné vyzvednout Kalivodova příbuzného historika Martina Kučeru, bez jehož knihy a mravenčí píle by tento film nemohl vzniknout. Záběr do vnitrokomunistického prostředí a střetů VB a StB jen ukazuje, jak škodí schematismus a profesionální neschopnost, tyto bohužel nadčasové neduhy, věci veřejné. Kvalita tohoto svébytného druhu terciéru má zásadní význam pro občanskou jistotu a ta je zase v demokratické společnosti zpětnou vazbou a současně indikátorem její kvality. Vícerozměrovost Kalivodovy osobnosti i její mezinárodní dobová proslulost zahrnující i hraný film jsou výrazným obohacením odkazu i komunistické éry. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument i pro lidi, co se krimi žánru a krimi zprávám spíše vyhýbají. Kriminalista Kalivoda je někdo, o kom slyším prvně a tak je ho poznávám skrze vyprávění historiků, dalšího kriminalisty a ředitele policejního muzea, kteří v dokumentu vystupují. Ti v něm vidí člověka, který je pro českou policii, vyšetřování sériových vražd a dalšího příkladný a nedoceněný. Je-li to tak, je tedy dobře, že se Kalivodovu odkazu dostává prostoru. Komentáře zúčastněných se dobře poslouchají, bývalý šéf kriminální policie je líčen jako příkladný člověk oddaný práci, přátelský k podřízeným, profesionální a slušný i k vyšetřovaným. Člověk dodržující pravidla schopný dosáhnout cíle, jež je jeho posláním více než osobní ambicí. Hůře se poslouchá o tom, jak skoro celý profesní život čelil mocenskému soupeření s StB. Dokument mi přináší ale další zajímavá byť drobná poznání - kameloti v 60. letech vykřikují na ulici ohavně znějící titulky za účelem zvýšení prodeje. Dnes, o 60 let později, kameloti nevyvolávají, ale skoro všechny televizní stanice bezostyšně přeruší film, aby nás přilákali na zprávy podávané senzačním způsobem, po němž prý člověk tolik baží. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • V závěrečných titulcích zazní melodie z písně „It's April Again“, jenž je také známá jako „The Song from Moulin Rouge“ či „Wher Is Your Heart“. Populární píseň se poprvé objevila ve filmu z roku 1952 Moulin Rouge. Hudbu napsal Georges Auric, originální francouzský text napsal Jacques Larue. V Československu byla nazpívána pod názvem „Čím víc tě mám rád“ Rudolfem Cortésem s českým textem Vladimíra Dvořáka. (sator)
  • Za námětem dokumentu stál autor stejnojmenné knihy Martin Kučera (*1958). (sator)

Reklama

Reklama