Reklama

Reklama

Nekonečný optimista z Goralie

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2023, 27 min

Obsahy(1)

Jan Siwý byl lékař. Přestože je mu už přes devadesát, stále pomáhá, když někoho sužuje bolest. Je váženou osobností, kterou znají nejen v Bystřici na Jablunkovsku, kde trvale žije, ale je oblíbený po celé Goralii, jak se někdy česko-slovensko-polskému pomezí říká. Jak sám říká, je Goral a ti mají tuhý kořínek. Odbornou praxi zde vedl plné půlstoletí, a tak není divu, že jej místní stále považují za „svého pana doktora“. Je považován za důvěryhodného a moudrého člověka, s žádostí o radu za ním přicházejí nejen jeho blízcí a dobří známí. Vlídnými slovy nešetří. Srší dobrou náladou, prohání se kopcovitou krajinou na kole, platí za zábavného společníka. Zdá se, že odkryl také jedno cenné tajemství: zná recept na radostný a šťastný život. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Jak na malém prostoru předat životní náhled člověka? A vyhnout se přitom poučování, filozofování, naopak, předat to hezky jednoduše, současně hluboce a o to působivěji? Myslím, že je to těžké, určitě tomu napomohla osobnost doktora, jeho pohled na svět budiž inspirací, a ocenění za svůj um zaslouží i režisérka, myslím, že dostála svého cíle. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Má se to tak někdo, když se narodí s úsměvem, pozitivním nadhledem za každou cenu a nekonečnou dávkou optimismu. A když je k tomu navíc i doktorem, tak byly splněny všechny podmínky pro dokonalost. Jan Siwý tak jezdí na kole, je čilý, nemoci se mu evidentně vyhýbají a ještě i ve svých více než 90 radí lidem. To musí být geny nebo dar od Boha. Své jistě dělá i způsob stravování, tedy místních zdravých produktů nebo okolí a čisté prostředí. ()

Reklama

Reklama