Reklama

Reklama

Čtyřlístek má rodiče

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Malí i velcí po generace čtou a s chutí prožívají příběhy, jejichž autorem je Jaroslav Němeček. Jaká byla jeho životní cesta a co nakonec vedlo k nadčasovému úspěchu Čtyřlístku? ... 20. února 2024 uplyne 80 let od narození výtvarníka a autora Čtyřlístku Jaroslava Němečka. Dokument v důvěrných rozhovorech přibližuje Jaroslava Němečka i jeho manželku Lucii. Dozvídáme se o vrcholech, pádech, krizích i vítězstvích, spojených s tvorbou našeho nejznámějšího komiksu pro děti a detailech života toho, kdo ho vytvořil. Protagonistou dokumentu je i syn Jaroslava a Lucie Němečkových Vítek, který rodinný podnik převzal. Hovoří v něm i dlouholetá spolupracovnice Jaroslava Němečka, textařka Ljuba Štíplová a na ni navazující scenáristka Hana Lamková. Film je nejen barvitou a vtipnou rekapitulací životní a tvůrčí dráhy Jaroslava Němečka, ale i obecnějším a hlubším zamyšlením nad smysluplnou prací a naplněným životem všech, kteří Čtyřlístku vdechli život. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

otík 

všechny recenze uživatele

Milý, ale bohužel krátký dokument o Jaroslavu Němečkovi, který maluje téměř celý umělecký život časopisový seriál Čtyřlístek a stál také u vzniku nepovedeného filmového seriálu Čtyřlístek z roku 1990-1991, ale také u povedených dvou filmů Čtyřlístek ve službách krále (2013) a Velké dobrodružství Čtyřlístku (2019). Pan Němeček je velkým darem pro děti mnoha generací a tento dokument to láskyplně ukazuje. ()

redfoxik 

všechny recenze uživatele

Nijak nevynálezavě zpracovaný dokument o autorovi, který opustil kvalitu kresby a řemeslnou poctivost a dal se plně na vlnu zisku. Škoda, že nebylo řečeno, kolik dalších výtvarníků se dnes podílí na tvorbě komiksu Čtyřlístek, jehož výtvarná forma hodně poklesla (až na obálky samotného časopisu, které opravdu Němeček většinou stále kreslí). ()

mokki5 

všechny recenze uživatele

Pan Němeček je skvělý pán. Dodnes mám velkou knihu Čtyřlístku, kam se mi osobně jako malému chlapci podepsal a k tomu mi namaloval Bobíka :)) mohlo mi být asi sedm, když jsem byl u něj v ateliéru a dodnes na to velice rád vzpomínám. Takže ve zkratce: přeji mu, ať mu ten elán do práce ještě mnoho let vydrží a jsem rád, že na Čtyřlístku vyrůstala moje maminka, já a teď i můj syn. Je to fenomén a srdeční záležitost. ()

Reklama

Reklama