Reklama

Reklama

Tajemní denisovci

(TV film)
  • Francie Le Mystère de l'Homme de Denisova (více)
Francie, 2022, 52 min

Režie:

Guy Beauché

Obsahy(1)

Když archeologové roku 2008 v chladném klimatu sibiřské Denisovy jeskyně objevili drobný úlomek kosti z lidského prstu, nenasvědčovalo nic tomu, že by neměl patřit příslušníku druhu Homo sapiens či neandrtálci, jejichž ostatky již byly v lokalitě nalezeny dříve. Přesný původ a stáří nálezu však bylo možné potvrdit teprve po převozu do Ústavu Maxe Plancka pro evoluční antropologii v Lipsku. Zdejší tým dokáže jako jediný provádět analýzy DNA vzorků starých desítky tisíc let. O čtyři roky dříve tu z podobně starého materiálu rozluštili genetický kód neandertálců. Dva dlouhé roky trvalo porovnávání DNA z prstní kůstky s genomem moderního člověka a neandertálce. Po zveřejnění výsledků vyšlo najevo, že DNA z kosti nalezené v sibiřské jeskyni neodpovídá žádnému známému profilu. Svět objevil existenci nového lidského druhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zase se jednou ukázalo, jak málo toho o historii naší Země víme. A jak já říkám, stejně jsou všechny výzkumy jen nikdy nepotvrzenými fakty a domněnkami, protože pro tu skutečnou pravdu bychom znali pouze, kdybychom se uměli přenést v čase. I tak je ale objev nového druhu zajímavý a nabízí se tak otázka, zda nás v budoucích letech nečekají další překvapení a objevy. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Vědci každým dnem odhalují nové skutečnosti, za které by vás ještě pár set let zpátky církev upálila. Díky bohu:), že žiji v době, kdy vědecké výzkumy mají své právoplatné místo a pohádka o stvoření země za 7 dní odchází do hlubin náboženského fanatismu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Současní lidé mají asi 400 genů Denisovců, pravěkého druhu homo. Souvisí hlavně s imunitou a metabolismem. Například schopnost přežít na bezmasé dietě. Vesničky současných Denisovců na Papui v původním roviném či horském pralese vypadají jako ráj. A je to snad jediný dokument tohoto typu, který nezmiňuje destrukci a rabování přírody či změnu klimatu. Ke shlédnutí na  https://www.ceskatelevize.cz/porady/14491509368-tajemni-denisovci/ ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama