Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době zlaté horečky se tulák Charlie, stejně jako tisíce dalších mužů, vydává na Aljašku k cestě za zbohatnutím. Ve sněhové vánici narazí na dřevěnou boudu, kde se rozhodne ukrýt. Uvnitř se shledá krom psa také s podivným chlapíkem, který jej s puškou v ruce odmítá přijmout a hladového zlatokopa Big Jima. Zanedlouho se jejich cesty rozdělí. Charlie příchází do města, kde potká místní tanečnici Georgii, do níž se na první pohled zamiluje... (Prince)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (154)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Hodnotenie Chaplinových diel závisí od toho, či ich považujete buďto za grotesky, alebo viac za sociálne komentáre doby v žánrovom komediálnom balení. Opojenie nie je žiadna extra vtipná gagová záležitosť, podstatnejší je v nej dej, ktorý je občas prekvapivo drsný, dokonca sme svedkami vraždy. Od niektorých scénok som očakával lepšie vypointovanie, niektoré, ako napríklad tanečné číslo s pečivom, patria ku klenotom svetovej kinematografie. U mňa o stupienok nižšie ako Svetlá veľkomesta. 70%. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

No zadna pecka, ale verim ze soucasnemu/minulemu cloveku obzvlaste ceskemu cloveku musi byt sympaticke, jak americky hloupy liny Honza ke stesti prisel. Vsechno je jenom nahoda ;]] a kdyz je Chaplin uz ta celebrita, co na tom, ze je to docela skaredy devkar nejvetsiho kalibru a ma/mel priznanych nejakych 45 deti. Uricite udelal i lepsi veci nez toto. Hodina sest minut je na grotesku zoufale moc... ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Konečne som videl Chaplina na Aljaške. Čakal som trošku viac, ale celkovo som spokojný. Nie je to vtipné za každú cenu, dokonca sa tu riešia i vážne veci, ale vždy to končí pointou a srandou. Vyzdvihnúť musím hlavne fakt, že ide o ucelený film, ktorý má úvod, pokračovanie i záver a nejde len o nejaký zlepenec vtipných scén na tému "ryžovanie zlata na Aljaške". Očakával som scénu, kde bude Chaplin v nejakej rieke premývať kamene v tanieri, ale nestalo sa. Inak skvelé. 80%. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jedna ze 140 nejlepších komedií - 140 Greatest Comedy Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Překrásný snímek a na rok vzniku 1925 neuvěřitelně dobře natočený. Všechny ty zimní scény, boj s vichřicí v chajdě, setkání na stezce s medvědem, kuchání a pojídání boty, balancování v chatrči nad propastí, nebo třeba Charlieho kuře, to byl vrchol filmového umu i dlouho po dvacátých létech. A tulák Charlie to zvládnul s elegancí a záviděníhodným humorem. Ukázka: http://www.criterion.com/films/27565-the-gold-rush ()

anais 

všechny recenze uživatele

Jedná se o jeden z nejslavnějších Chaplinových filmů a v podstatě všechno funguje jak má. Všiml jsem si však, že některé jeho filmy, včetně ZO trpí určitým neduhem, a to je rozpad na jakési dvě část, z nichž jedna je třeskutě vtipná a spíš v duchu raných grotesek, přičemž ta druhá je ve stylu emotivnější Chaplinovi tvorby. Je sice taky dobrá, ale po divokém rozjezdu plném přerostlých kuřat a vychytralých padouchů působí o dost rozvláčněji. Charlie sice i v tomto případě dokáže dojmout, ale k dokonalé vyváženosti dojemné a legrační složky takového Diktátora má Zlaté opojení ještě daleko. Přijde mi že Chaplinův komentář z roku 1941 je trochu zbytečný. Doslovnost je v kontrastu se sympatickým tulákovým obličejem, který sám dokáže vykouzlit všechny emoce, spíš na škodu. Přesto se mistrovi daří i do komentáře zařadit pár hezkých vtípků, takže stejně nezbývá než smeknout buřinku. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (28)

  • Jediná němá komedie Charlese Chaplina, kdy měl při začátku natáčení kompletně vypracovaný příběh. (džanik)
  • Během filmování se Charlie Chaplin velmi intimně sblížil s Georgií Hale – jejich závěrečný polibek byl natolik dlouhý, že scénu Chaplin raději natočil ještě jednou a do filmu dal onu kratší verzi. (Kulmon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno