Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době zlaté horečky se tulák Charlie, stejně jako tisíce dalších mužů, vydává na Aljašku k cestě za zbohatnutím. Ve sněhové vánici narazí na dřevěnou boudu, kde se rozhodne ukrýt. Uvnitř se shledá krom psa také s podivným chlapíkem, který jej s puškou v ruce odmítá přijmout a hladového zlatokopa Big Jima. Zanedlouho se jejich cesty rozdělí. Charlie příchází do města, kde potká místní tanečnici Georgii, do níž se na první pohled zamiluje... (Prince)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (154)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5...Čo možno povedať o človeku, ktorý má na svedomí film, ktorý je svieži aj po 80. rokoch po jeho vzniku, hoci technológie, divácky vkus a celkovo svet sú niekde úplne inde?! Charlie bol géniom a Gold Rush aj teraz dokáže pobaviť, prekvapiť, potešiť...Nadčasové dielko, ktoré nezapadne prachom. Btw odporúčam pozrieť si geniálny chaplinovský výkon Johnnyho Deppa vo filme Benny&Joon, ktorý odkazuje aj na Gold Rush:) ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlépe natočených Chaplinových filmů. Děj je jasná tragikomedie, nezapomenutelné scénky s kuřetem, padajicí chatou a kalhoty. [8/10] (Charles Chaplin) (Němý, čb. /// Produkce: Charles Chaplin /// Scénář: Charles Chaplin /// Kamera: Roland Totheroh /// Hudba: Max Terr (verze z roku 1942)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem nezkrácenou hodinu a půl trvající verzi s hudebním doprovodem. Dle dnešních měřítek příběh samozřejmě nic moc, ale tehdejší divák byl v této oblasti skromný. On pravda nevyžadoval moc ani po hercích, takže o to více překvapí výkon Chaplina. To nejsou jen gagy z grotesky, to je i kvalitní mim (naprosto bravurní etuda jedení boty, nebo slepice před níž by Čejka bledl závistí) a především herec s propracovaným výrazem. Chaplin hodně předběhl svoji dobu. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Zlaté opojení byl první Chaplinův celovečerní film, který jsem před lety viděl. Do té doby to byly jen krátké filmy, které jsem měl rád, a najednou tu byl přes hodinu dlouhý film, což pro mě bylo jako zjevení a já jen s úžasem koukal, jak skvělým herecem a režisérem Chaplin byl. Všechno ve filmu perfektně funguje - gagy, smutek, sentiment, uličnictví. Jen ta verze, kterou jsem viděl tehdy pouze s mezititulky byla lepší, protože verze s Chaplinovým komentářem docela ruší tu krásnou pohodu, kterou divák zažívá při sledování němých filmů. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Věčný tulák Charlie Chaplin se opět chopil režisérských otěží a střihl si další tragikomickou postavu ve filmu plném úžasných gagů, hořkosti života a nádherné hudby, z níž mě nejvíce zaujal Flight of the Bumblebee, který v jistých dvou scénách dokonale vystihoval danou situaci:) "Světlo jejího půvabu odejde s ní. On bude znovu ponechaný své prázdnotě, ponuré a osamocené existenci..." ()

Galerie (62)

Zajímavosti (28)

  • K hlavnímu natáčení se štáb přesunul do studia, kde byla z trámů, drátěného pletiva, pytloviny, sádry, soli a mouky vyrobena zmenšenina horského hřebene. (Hans.)
  • Boty, které Charlie Chaplin jí, byly vyrobeny z lékořice firmou American Licorice Company v pobočce v San Francisku, otevřené roku 1925. Společnost byla založena v roce 1914 v Chicagu a v obou lokalitách dosud produkuje. (džanik)
  • Kromě Kalifornie se natáčelo rovněž v Coloradu a v Truckee v Sierra Nevadě. (džanik)

Reklama

Reklama