Reklama

Reklama

Mstitel s píšťalou

  • Severní Korea Hong Kil-Dong (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Čhun Som je milenkou ministra Chona a matkou jeho syna Hong Kil Tonga. Tuto někdejší služku Chonova zákonná manželka ponižuje a ráda by se půvabné dívky zbavila. Když ministr dostává příkaz, aby odjel do provincie Fenjan likvidovat bandu zločinců, Čhun Som je věrně připravena následovat ho i se synkem. Po cestě jí přepadnou bandité, objednaní Chonovou žárlivou ženou. V nerovném boji oba zachraňuje stařec jménem Mu On. Chlapec, kterého nadchlo starcovo bojové umění, prosí, aby se mohl stát jeho žákem. Dostane od dědy píšťalku (aby člověk zvládl umění osobního boje, musí být citlivý na sebetišší zvuky) a začíná namáhavé desetileté cvičení. Poté začíná samotný příběh Mstitele s píšťalou, který bohatým bral a chudým dával. (TO)

(více)

Recenze (78)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Typický produkt pro komunistické (severokorejské) prostředí, kdy jedinec z lidu "dostane" v rámci mnoholetého výcviku do vínku téměř nadpřirozené schopnosti a jako levicový Robin Hood se vydává bohatým brát a chudým dávat. Když se odhlédne od ideologického konceptu, tak tu máme vcelku vydařený akčně dobrodružný film s propracovanou choreografií soubojů. Podobně jako v čínském Úderu otevřenou dlaní i zde je zajímavé sledovat psychologický vývoj některých postav, např. proměnu jednoho z banditů. ()

Wendigo 

všechny recenze uživatele

Naprosto přesně si vzpomínám, kdy jsem ten film viděl. Bylo mi asi 7 let, dostal jsem od maminky pětikorunu na "kino" (promítání někde, možná dokonce jen pouštění videokazet na větší TV), ať jdu na Chipa a Dalea. Ovšem trošku jsem si spletl cestu a došel jsem na promítání tohoto díla. Zanechalo to na mně obrovský dojem a dlouho jsem se pak snažil skákat přes malé stromky:) ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

A takáto to bola legenda. Socialistické kiná boli v minulosti plné agitkami z východu, našli sa však aj kvalitné ´´komerčné´´ kopance, ktoré dali poznať zábavnú stránku svetovej kinematografie. Tento snímok nieje zlý z toho dôvodu, že pozdvihuje vtedajší režim, ale že je to fádne, rozťahané a zbytočne dlhé dobrodružstvo. ()

Ziggy Zagg 

všechny recenze uživatele

Jako děcko jsem to možná zbaštil, ale nyní z této slátaniny dostávám žlučníkový záchvat. Taková komunistická pohádka o umění taoismu, a víře v nápravu celého světa. Pokud to viděl Sergej Bubka, asi se začal bát o své rekordy ve skoku o tyči, které by hlavní postava zdolávala i bez sportovcova nářadí. ()

Molir 

všechny recenze uživatele

Pokud se nepletu (doufam ze ne), tak tento film byl u nas sveho casu uvaden jako "Mstitel s pistalou" (aspon tech par drobku, co jsem o nem nasel tu a tam po Inetu (http://www.asianfilms.org/korea/hongkildong.html), o tom svedci). Tech pet * je ciste nostalgicka zalezitost :-) protoze to byl snad prvni martial-arts film, co jsem kdy videl, ke vsemu jeste na velkem platne, a IMO rozhodne nebyl spatny... ()

Zajímavosti (2)

  • Akční režii měl na starost Sang-ok Shin. (Epistemolog)
  • Hong Gil-dong (洪吉同) je především skutečná postava korejské historie – film, i když jde v první řadě o akční podívanou, se v mnohém drží faktů. Narodil se kolem roku 1443 nebo 25. roku vlády krále Sejonga jako nemanželský syn aristokrata a vedl jednu z mnoha povstaleckých skupin bojujících proti tyranii Yeonsan-guna. V roce 1500 byl zajat za své loupeže. Údajně zemřel kolem roku 1510. (chamonix)

Reklama

Reklama