Reklama

Reklama

Když tvůj život není tvůj

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2024, 26 min

Obsahy(1)

Otevřené svědectví o životě v sektě, o nástrahách a manipulaci, a také o tom, kudy může vést cesta ven ke svobodě... Spisovatel, výtvarník a fotograf Dušan Štraus si připadal prázdný. Nenaplňovala ho rodina, necítil hloubku své tvorby, potřeboval změnu. Že nastane tak radikální, ale nikdo nečekal. Postupně opustil zaměstnání, rodinu, přátele a všechnu svoji energii vrhl do centra Sri Chinmoy. Manželka doufala, že je to jen chvilkové, ale on sektě propadl zcela. Svět pro něho přestal existovat. Vypracoval se až na šéfa celého Slovenska, rozvedl se. Musel dodržovat tvrdá pravidla. Ztratil nejen svobodu, ale také sebe sama. I když si to uvědomil, strávil nakonec v sektě 23 let. Odchod nebyl jednoduchý, provázely ho výčitky, vztahy s lidmi mimo sektu byly přerušené, musel hledat byt i práci. Navíc si vzpomněl na slova gurua o tom, že když ho žák opustí, onemocní těžkou chorobou a zemře. Dokument je otevřeným svědectvím Dušana i dalších bývalých členů sekty o jejich volbě, životě a jeho smyslu, o tom, jak důležitá je svoboda i vyšlapání vlastní, ne cizí cesty. Co dělat a jak rozumět zákoutím lidské psychiky a situacím, do nichž se někteří z nás dostávají, hovoří psychiatr Radkin Honzák, psycholožka Alex Hrouzková či religionista Zdeněk Vojtíšek. Dokument má za cíl nejen téma otevřít, ukázat příčiny, ale také naznačit cestu ven. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Užitečný návod, jak se dostat ze sekty skre udržení si vztahu. Partner sektaře neodsuzuje, ptá se na jeho pocity a ten když se rozhodne ze sekty odejít má nitku. Souhlasím, že autorita by měla být tak moudrá, že vede žáka aby se postavil na vlastní nohy a měl kritické myšlení. Sekta Srí Chimnoy u nás hodně působila  a všude jste mohli vidět její plakáty. Dokument je ke shlédnutí https://www.ceskatelevize.cz/porady/15865684043-kdyz-tvuj-zivot-neni-tvuj/ ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Tohle je něco, co nikdy nepochopím. Jak se může inteligentní člověk dostat pod vliv nějaké sekty a nechat se zcela ovládat. Když jsem viděla ty záběry poslušných oveček, jejich zblblé tváře, tu hroznou manipulaci, ani mi jich nebylo líto. Některým lidem asi chybí samostatné myšlení. Člověk v životě hledá, jakou cestou se vydat, aby jeho život měl smysl. To chápu. Ale vydat se tímto směrem? Muž, který opustí kvůli sektě svou ženu a dítě, je podle mě slaboch. Po více než dvaceti letech se mu podařilo sektu opustit. I když je to chvályhodné, trvalo mu přece jen příliš dlouho, než prozřel.  Pořad jsem chtěla vidět hlavně kvůli Zdeňku Vojtíškovi, na jehož přednášky o sektách jsem před lety (jako výchovná poradkyně) chodila. V dokumentu bych uvítala více prostoru pro rady psychologů, naopak tam mohlo být méně  současné partnerky pana Štrause. Nevím, proč se oba chovali jak malé děti. Vina režie? Takhle to vypadalo, že se pan Štraus sice osvobodil od sekty, ale je tentokrát pod vlivem své partnerky. ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

Duše, které se chtějí ztratit v sektě, jsou lidé, kteří sami sebe nepotřebují. Jejich pasáci- guruové jsou nízké, hovadské, lakotné, narcisistní osobnosti. Lidé mají spirituální potřeby, to jim nikdo nebere, ale nelze řešit svoji existenci za pomoci kreténismu. Řekněte "Ómmm". A chci vás všechny příští pátek vidět v kulturním domě Ládví na mém kurzu glosolálií. Karimatky, kreditky a dobrou náladu s sebou! Ano, změníme svět, navrátíme mu ztracenou krásu a harmonii, založíme Kult lidí s igelitkama na hlavách. Sdílejte, než to smažou! Namasté. Nescafé. ()

Anianna 

všechny recenze uživatele

Ne, dokument se mi nelíbil. Zaprvé byl hlavní protagonista stylizován do role člověka, který už prozřel a osvobodil se. On ale jako svobodný nepůsobil. Měl potřebu mluvit hodně o sobě. Co získal, jaké postavení v sektě měl, jak si později našel lásku... Myslím, že člověk jistý si sám sebou a svým sociálním ukotvením  nemluví o tom, co má nebo co získal, ale o tom, co může druhým dát. Zadruhé další stylizace - pouť kamsi nahoru, do skal, s batohem na zádech. Do háje, proč to aranžmá? Já bych tuto hru na rádoby symboliku odmítla. Zatřetí ta vztahová okázalost, až teatrálnost. Proč? Ne, třikrát ne. Dokument mě zklamal. Snad jen ty vstupy odborníků byly k věci. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Sekty jsou sekty a rozumný člověk jim nepropadne. Nakonec, je to každého volba, čím si okoření (zničí) život. Pravda ale je, že na to, jak jsou sekty u nás "populární" mi tenhle kraťas přijde trochu málo. Určitě by to chtělo zkušenosti více lidí a komplexnější pohled na problematiku. Tady jsme se spíše od psychologů dozvěděli, čím sekta člověka oblbne a zbytek byla love story mezi hrdinou a jeho přítelkyní. ()

Reklama

Reklama