Reklama

Reklama

Paměť stromů

(seriál)
Česko, 2003, 4 h 30 min (Minutáž: 18 min)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Paměti stromů navazuje na úspěch předchozího seriálu Rozhlédni se, člověče. Pozornost průvodce Luďka Munzara se tentokrát zaměří na památné stromy Čech, Moravy a Slezska. (oficiální text distributora)

Recenze (42)

hippyman 

všechny recenze uživatele

nezlobte se na mě, ale tohle je k čemu? k pravidelnému sledování? ne, to bych asi vážně nevydržel... Munzarovo předramatické filosofování a vyprávění je zdlouhavé, nudné, bezpředmětné... jako chvilka poezie dobré, ale jako seriál o něčem se to fakt nevyvedlo... a ta úvodní (průvodní) píseň... uff! oscilujíc nad odpadem, drží to jen těch několik hezkých záběrů a PÁR skutečně zajímavých informací... ale to je na dvacetiminutový dokument pro mě trochu málo, pardon. 20% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na začátku nebylo slovo, ale strom. Sebejistě se rozkročil v prázdné krajině. Tak ho objevil člověk. Poseděl pod ním, sešel se pod ním s jiným člověkem, zmínil se o něm v kronice, podepsal pod ním smlouvu, počal nový život, ano, i umíral. A strom trval. Přežil desítky lidských životů a stal se památným stromem - živým organismem, který nás všechny přesahuje, dominantou krajiny a času. Postůjme pod ním s vážností a respektem, zamysleme se nad jeho existencí a hodnotami, které nám přináší. Nejprve jsem sledoval Zpět k pramenům, poté Stromy a na závěr mám Rozhledny. Postupuji tedy přesně obráceně, než v jakém pořadí byly tyto dokumenty točeny. Paměť stromů je opět zdařilým počinem, jehož největší sílou je vedle samotné přírody průvodní slovo a provádění Luďka Munzara za tónů chytlavé melodie Bedřicha Ludvíka. Za největší vadu na kráse považuji extrémně rušivé prostřihy na letící vrtulník. Člověk se vždy pomalu lekne a nadskočí v křesle. Nechápu tento tvůrčí záměr. Pointou mělo být, že se štáb přemísťuje na jiné místo, ale takto hrozným způsobem? V porovnání s Prameny je tento cyklus o vlásek slabší, ale stále na vynikající úrovni. A nezapomeňte. Stromy se na nás dívají. Tam v korunách se člověku dech zatají. Tam v korunách se člověk a strom potkají. Tam v korunách má člověk nebe na dosah Tam v korunách tam člověk ztrácí z času strach! ()

Reklama

deac 

všechny recenze uživatele

Vezmu-li v potaz svůj intimní vztah ke stromům, nemohu hodnotit jinak. Ve vyšším hodnocení mi brání chorobné ambice pana Ludvíka oslovit populaci i jako folkový zpěvák, a zároveň i jakási neupřímnost, kterou na mě působí místy až přehnaně patetický projev pana Munzara. Ty rušivé akční scény během přesunů helikoptérou si taky mohli tvůrci odpustit. ()

Leptictidium 

všechny recenze uživatele

Přežil desítky lidských životů a stal se památným stromem – živým organismem, který nás všechny přesahuje, dominantou krajiny a času. Postůjme pod ním s vážností a respektem, zamysleme se nad jeho existencí a hodnotami, které nám přináší. Je opravdu neuvěřitelné, jak famózní tento dokument ve skutečnosti je! Spojení historie a stromů, které jí pamatují a jsou stále mezi námi, je opravdu strhující. Luděk Munzar se zde vážně překonal a z jeho vřelého a láskyplného vztahu ke stromům by si měl vzít ponaučení každý z nás. Stromy nejsou jen ubohou zásobárnou dřeva, jsou to živé bytosti, které mohou růst až tisíce let a stále se těšit dobrému zdraví. Jsou to útočiště pro mnoho živočichů, převážně hmyz, ale jsou klíčové i pro ptactvo a mnoho druhů savců. Úvodní znělka je opravdu srdcervoucí (v tom dobrém slova smyslu) až tak moc, že i vy se budete chtít k nějakému opravdu starému stromu podívat a možná si i najdete vlastní strom, který Vás potěší jen pouhým pohledem na něj. Výjimečné dílo. 10/10 ()

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tímhle mě pan Munzar totálně dostal!! Nevím, kdo je autorem oněch textů, které pronášel, ale jeho přednes byl tak fenomenální a přesvědčivý, že Shakespearův Hamlet je oproti tomu pouťový žvanil. Měl jsem pocit, jako by vyprávěl o mých významných předcích a já pocítil neuvěřitelnou hrdost, že s takovými stromy mohu sdílet stejnou planetu. A měl-li nějaký z těch stromů pohnutý osud, měl jsem pocit, jako by mně umřel člen rodiny. Jasně, trochu přeháním, ale tohle se zkrátka povedlo. Oddechový pořad plný rozjímání. A divák zjistí, že všechna ta klišé typu "jak jsme malí proti dlouhověkosti stromů, které toho tolik pamatují" opravdu platí :-) Třešničkou na dortu je nádherná titulní píseň. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (8)

  • Výrobní číslo ovšem cyklus dostal až v lednu roku 2002 a proto jsou v cyklu zastoupeny jen obrázky zimy, jara a léta, naopak podzimní barevnost v cyklu chybí. (Stocki)
  • Během 10. – 20. června natáčel kameraman Josef Nekvasil své záběry a celé dva dny prolétal společně s pilotem Petrem Černým ve vrtulníku. Vzniklo tak více než 54 hodin materiálu. (Stocki)
  • Samotné natáčení probíhalo na přelomu května a června roku 2002 a trvalo zhruba 30 dnů. (Stocki)

Reklama

Reklama