Reklama

Reklama

Harvie Krumpet

(festivalový název)
  • Austrálie Harvie Krumpet
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Drama
Austrálie, 2003, 23 min

Obsahy(1)

"Plastelínový“ životný príbeh retardovaného Harvieho Krumpeta od jeho narodenia až po smrť. Pretože ho deti v škole týrali, rozhodla sa jeho rovnako retardovaná mama zobrať synovo vzdelanie do vlastných rúk. Vtĺkala mu do hlavy rôzne nezmysly, ktoré si písal do zošita s názvom "Fakty“. Po svojom ťažkom detstve v Poľsku emigroval, kvôli 2. svetovej vojne, do Austrálie. Avšak ani tam sa jeho útrapy neskončili. Nielenže mu diagnostikovali astmu, ale ho aj v sérií jeho životných nešťastí zasiahol blesk, ktorý zmagnetizoval kovovú doštičku po operácii lebky a stane sa z neho živý magnet. Aj napriek tomu, že ho nestále sužujú zdravotné problémy, nestráca chuť žiť...

Režisérovi Adamovi Elliotovi tento tragikomický príbeh priniesol Oscara v kategórii Krátky animovaný film. (riske)

(více)

Recenze (166)

sona123 

všechny recenze uživatele

Nuže, bylo to zvláštní nezařaditelné dílko. Ani nijak zvlášť vtipné, ani nijak zvlášť poetické, s malým poselstvím, které však není nijak šokující. S krátkými filmy mám problém - mám asi vůči nim zvýšené očekávání, chci, aby mě něčím dostaly - byly vtipné, děsivé, alarmující, tragické, prostě nějaké, úderné nahuštěním myšlenky do krátkého časového úseku - a tady se mi zdá, že se to úplně nepovedlo. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Z počátku mě napadalo, kam tohle všechno směřuje - bude to nějaká šílenost či další přemoudřelá hovadinka? No nakonec to nebylo ani jedno, tahle filmová povídka vypráví sice poměrně neuvěřitelný příběh (vzhledem k vyššímu počtu životních neštěstí hlavního hrdiny) a nějaká ta životní moudra by se tam dala najít také, ale vzhledem k jemnému a plynulému vyprávění vás ani ten klidný nevzrušující konec nezklame. ()

Reklama

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Krásné motto na závěr zní: "Život je jako cigareta, vychutnej si ho až do konce!". Jsem absolutně ohromena! Je to tak nepozlacené, nezabalené nic do pěkného papíru, protože to vše krásné je ta samotná podstata, která to nepotřebuje. Škoda, že nemohu hodnotit víc než 5. Absolutně moje emoce vygradovaly a to všechno bez toho pozlátka v podobě "smutné doprovodné hudby". Humor zde byl tak chytrý a nepředvídavý. Ou, já jsem si to tak vychutnala. Ráda to doporučuji všem, kteří mají rádi čirou pravdu. ()

Innuendo1987 

všechny recenze uživatele

Sakra, ten Adam Elliot, to musí být fakt zajímavý člověk. V době kdy tohle dělal mu bylo asi tak třicet, ale do tohohle filmečku dal tolik moudra jako minimálně o dvě generace starší filozof. Animaci nemá smysl zmiňovat, ta je prostě tak škaredá, až je naprosto odzbrojujícím způsobem dokonale krásná. Skvěle vybraný hlas vypravěče, úžasný scénář. Přestože, nebo právě proto, že to je kraťas, tak pro mě snad ještě o chlup lepší než Mary a Max. Oskar naprosto zasloužený. Chvála Dadel za titulky. ()

jandula00 

všechny recenze uživatele

Harvie je moje srdeční záležitost. Je neskutečný, kolik úžasných myšlenek je možné vyjádřit za necelou půlhodinu. Krásný příběh s krásnou animací a hudbou a to vše doplněno podle mě naprosto excelentním Geoffreym Rushem. Tohle se prostě musí vidět! "Some are born great. Some achieve greatness.Some have greatness thrust upon them...and then..there are others". ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • Loď Dunera, ktorou sa Harvek plavil do Austrálie, skutočne existovala. V prevádzke bola v rokoch 1937-1967. (aesalus1976)

Reklama

Reklama