Reklama

Reklama

Nikdy viac

  • angličtina Never More
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dobově podmíněný dokument zatracuje členy Hlinkových gard, kteří zejména v době Slovenského národního povstání měli pronásledovat a vraždit bojovníky proti fašismu. Snímek vychází ze soudních procesů, které probíhaly v roce 1958, přinášejí výslechy někdejších gardistů, jejichž někdy obhajobná tvrzení zpochybňují autentické záběry, zvláště otevírání masových hrobů, průhledy do koncentračních táborů. Nikdy viac! se ani v nejmenším nesnaží pochopit složitou situaci na válečném Slovensku, vytváří zjednodušené, politickou objednávkou podmíněné konstrukce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

YURAyura 

všechny recenze uživatele

2/10 Prestoze se jedna o "dokumentarni" film o Hlinkovych gardistech pusobi to pred soudem jako secvicene ochotnicke divadlo. Zatocime s reakcionari a byvalymi fasisty, kteri ted stoji napriklad ve vedeni NATO a snazi se nasi republiku rozvratit. Smychali tam na objednavku hrusky s jabkama, kazdopadne opravdove dokumentarni zabery z radeni HG jsou pomerne silna kava i v rukou komunistu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nikdy viac je autorský projekt Ctibora Kováča a nedá sa nazvať inak ako len angažovaným príspevkom k zastrašeniu obyvateľov. Nikto nepochybuje, že ľudácky režim za Slovenského štátu kolaboroval a profitoval z paktu s Nemeckou ríšou. Dokument však skresľuje mnohé fakty, pozerá na udalosti zjednodušene, presne v duchu komunistickej ideológie. Spájať klérofašistický štát s americkými imperialistami a tajnými agentmi je bohapustá lož a svedčí, že tento projekt mal v úmysle niečo iné, ako pravdivo informovať divákov. Snímok používa autentické zábery z procesov s prívržencami Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy, ktorí síce pôsobia ako ochotníci, v každom prípade skutočne páchali zverstvá s nemeckými fašistami. V tomto je film hodný pozornosti. Horšie dopadli kvetnaté reči komentára ( opäť Kováč ) o spomínaných nezmyselných konštrukciách o američanoch a výdobytkoch socializmu, ktorí si nikdy nedáme vziať. Z tohto pohľadu sa mi natíska myšlienka: Nikdy viac. Ani fašizmus ani komunizmus. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ta ideologická omáčka je hodně výrazná a Kováč tu občas vrší nesmyslné konstrukce charakteristické pro bolševický režim, takž se to tu vedle nacistů hemží západními imperialisty, zrádnou domácí buržoazií a samozřejmě kolaborujícím klérem. Nicméně pokud dojde na pasáže ze soudního líčení s pachateli masakru v Kremničce, které jsou tu vlastně ústředním motivem, má film celkem zajímavou vypovídající hodnotu a to i přes tendenční vedení celého procesu. V některých momentech mi šel mráz po zádech. Bohužel ta negativa převládají a celkem bych uvítal, kdyby se daného tématu chopil někdo ze současných dokumentaristů nezatížených rudým pohledem na svět. 40% ()

backi odpad!

všechny recenze uživatele

Súdny proces s členmi POHG z roku 1958 naozaj pôsobí ako nacvičené divadlo. Bol zmanipulovaný, i keď niektorí z uvedených členov sa skutočne dopustili viacerých vrážd a ako takí si súdny proces určite zasluhovali. Napriek tomu proces i samotný film ukazuje skôr na podstatu komunistickej justície - za každú cenu obžalovaného obviniť a odsúdiť podľa vopred pripraveného scenára. Film plní aj dobovú "vychovávateľskú" úlohu, mieša zábery jeden cez druhý, s cieľom poukázať na zločinnosť fašizmu a ľudáctva (bohužiaľ medzi nimi vôbec nerozlišuje - ďalšia propagandistická fraška z dielne budovateľov krásnych zajtrajškov). Spojenie imperializmu, fašizmu, USA a západu pôsobí ako zlý žart. ()

Volodimir2 odpad!

všechny recenze uživatele

Obnovenie Československa bolo pre prívržencov organizácii spojených s ľudáckym režimom dobou neistoty. Je známe, že sa dopúšťali zverstiev, ale kto a v akej miere bolo verejným tajomstvom a tak aj dopadli prvé procesy s príslušníkmi 5. poľnej roty HG v roku 1947, kde bolo odsúdených len pár gardistov. Iný už bol politický proces s členmi POHG v roku 1958, ktorý svojou prepracovanosťou ponúka obraz o stave slovenskej justície, ktorá bola len poslušnou slúžkou režimu. ()

Zajímavosti (2)

  • Prvý slovenský celovečerný strihový film. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama