Reklama

Reklama

Přežili jsme Ardeny

  • USA Saints and Soldiers (více)
Trailer

V polovině prosince roku 1944 se Hitlerova armáda chystá na bleskovou válku u Ardenského lesa a hrozivou zimní ofenzívu známou dnes jako bitva o výběžek. Desátník Nathan Greer a jeho přítel Gordon Gunderson se octnou v pasti spolu s více než stovkou amerických vojáků na zasněženém poli. Střelba Němců vnese paniku a zmatek do jejich řad. Greerovi, Gundersonovi a hrstce dalších mužů se podaří uniknout před masakrem do blízkého lesa. Bez jídla a zbraní se vydávají do nemilosrdné zimy a pokouší se dostat zpátky na spojenecké území. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (170)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení a naprosto nezasloužené nízké hodnocení. Sice neobsahuje žádné přehnané násilí (což možná některým vadí - jde přece o válečný film), ale film není ani tak o akci jako o psychice vojáka a soudružnosti jednotlivců. Naprosto neznámé obličeje tentokráte filmu prospívají a působí tak v situacích věrohodněji. Z filmu je cítit, že autoři neměli příliš peněz a přesto díky svému nadšení dokázali např. získat více autentických dopravních prostředků než tvůrci vojína Ryana. Přežili jsme Ardeny má sice pár docela velkých kiksů (nechápu, kde se tam vzali členové 101. výsadkové divize), ale filmu jako celku to neškodí. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle spíše povídání než válčení je celkem snesitelné, i když právě akční scény mohou některým divákům asi docela chybět. Ale snímek se alespoň snaží něco říct. A i když to tak úplně nevyjde, tak se na to dá dívat bez toho, abyste se nějak moc nudili. Docela se ale divím, že jsou ještě další dva filmy. ()

Reklama

Siri69 

všechny recenze uživatele

Trochu mě překvapilo nízké hodnocení některých lidí. Ale když jsem se na chvilku zamyslel tak to chápu... Člověk,který je fanouškem válečných filmů bude po shlédnutí spokojen,ale ostatní bude nejspíše nudit moc povídacích scén a méňe válečné akce... Pro mě osobně byl film hodně velkým překvapením. Absolutně neznámí herci podali moc dobré výkony... Příjemně pochmurné,bez výrazných barev... Hodně povedené válečné drama !!! 5* ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Divák je varován, že se jedná o skutečný příběh. No to berte s rezervou. Jeden zásek za všechny: Poručík je bývalý misionář v Berlíně. A jak na potvoru jeho zajatec je žák jeho berlínské komunity. Přečtou si bibli a on předá klíče od vozidla a veškeré informace Amikům. To se vážně stalo? Scénárista si z nás vyloženě dělá prdel.  Američanům se daří zcela systematicky hrdinství jejich dědů v Ardénách pošlapat a zesměšnit! Myslí si totiž, že celá Evropa je stejně pitomá jako stát Arizona. ()

lucinka.md 

všechny recenze uživatele

Nechápu nízké hodnocení tohoto filmu, mně se líbil a moc... Ano, hodně se v něm mluví a přemýšlí, ale copak každý válečný film musí být krvavá lázeň, kde lítají vzduchem utrhané končetiny? Je to příběh o kamarádství, o soudržnosti lidí, jejichž osudy se protnuly za neuvěřitelných okolností.. A také o tom, jak strašně absurdní každá válka je. Vojáci na obou stranách mají své příběhy, každý má svou duši, své přání a sny. V normálním životě by spolu třeba mohli být i kamarádi, ale ve válce se musí zabíjet jen proto, že každý nosí jinou uniformu....? Kolik lidských životů, o kterých už se nikdy nikdo nedozví, asi vyhaslo podobně jako životy těch ubohých kluků v Ardenách? ,,Kdyby nebylo války, končil bych teď medicínu a sádroval nohu klukovi,co si ji zlomil, když spadnul z kola. Zato teď vytahuju střepinu ze střev sedmnáctiletému bláznovi, co lhal o svém věku, aby mohl sloužit vlasti..." ()

Galerie (10)

Zajímavosti (24)

  • Dvě z hlavních postav, Gordon Gunderson (Peter Holden) a Deacon Greer (Corbin Allred), mají na uniformách označení 101. vzdušné výsadkové divize. Ta se však v Bitvě v Ardenách účastnila obrany města Bastogne, a v oblasti Malmedy a St. Vith vůbec nepůsobila. Nadto do bitvy byla nasazena až několik dní po spáchání Malmédského masakru, kterého je ve filmu obětí. (ohinek)
  • Postava Gordona Gundersona, kterou ztvárnil Peter Holden, je pojmenovaná po jeho dědečkovi, vojenském veteránovi, který bojoval ve 2. světové válce v bitvě o Bulge. (ČSFD)
  • Závěrečná scéna, kde se Gould (Alexander Polinsky) kryje za džípem a střílí skopčáky samopalem MP40, je inspirována hrou „Medal of Honor“. (Gordy34)

Reklama

Reklama