Reklama

Reklama

Fando a Lis

  • Mexiko Fando y Lis (více)
Trailer

Film vypráví příběh o Fandovi a jeho ochrnuté přítelkyni Lis, kteří spolu putují vyprahlou postapokalyptickou pustinou a hledají bájné město Tar – místo, kde člověk může poznat pravou podstatu věčnosti a dosáhnout osvícení. Na své cestě se setkávají s mnoha zvláštními lidmi a dostávají se do znepokojivých situací. Fando a Lis je mexický film z roku 1968, který natočil Alejandro Jodorowsky jako svůj celovečerní režijní debut. Jedná se o adaptaci stejnojmenné divadelní hry Fernanda Arrabala z roku 1962, který s Jodorowským na filmu spolupracoval. (Film Europe)

(více)

Diskuze

Angerr

Angerr (hodnocení, recenze)

Děj filmu je částečně založen na Jodorowského vzpomínkách na hru jeho úzkého spolupracovníka Fernanda Arrabala ze surrealistické skupiny Panique Alejandra (Arrabal Jodorowsky Topor).
Když byl film roku 1968 poprvé promítán na filmovém festivalu v Acapulcu, projekce se změnila v naprostý chaos. Jodorowsky musel utéci ze sálu zadním vchodem a nechat se odvézt v čekající limuzíně. Když ho diváci před kinem v autě uviděli, snesla se na auto sprška kamení. Další týden se film začal promítat v Mexiku, ale u diváků propadl a mexická vláda ho zakázala. Sám Jodorowsky byl téměř deportován a skandál se dlouho propíral v mexickém tisku.

Reklama

Reklama