Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každé velké město má jednu čtvrť s pochybnou pověstí. Obyvatelé 8. okrsku v Budapešti představují jakýsi nový multikulturní tavicí tyglík. Maďaři, Romové, Číňané, Arabové, Američané a Němci tu žijí společně s několika policisty, prostitutkami a zvířaty. V příběhu maďarsko-romské moderní verze Romea a Julie nahlédneme do dobrodružného života pouličního gangu a rodin jeho členů, který je plný humoru, zločinu, cti, lásky a sexu, přátelství i věčných vzájemných potyček. Problémy a sobecké zájmy dvou romských rodů tu nakonec přerostou v mezinárodní konflikt. Režisér Áron Gauder ve svém animovaném snímku přináší provokující, někdy drsnou vizi současné východní Evropy, předvedenou na mikrokosmu zchátralého světa. Nebere si servítky, nabízí ironii i přímočarou nadsázku, stejně jako ostrý vtip a "úletový" humor. Zajímavá a netradiční animace, přiznaně inspirovaná snímky fantasy a americkým seriálem Městečko South Park, je proložená kvalitní hudbou, hrdinové pocházející ze sociálně deklasované vrstvy tu tak mluví řečí hip hopu. Film byl oceněn řadou zahraničních uznání, v roce 2005 to byla Hlavní cena Křištál z Annecy, Velká cena za dlouhý film na 29. MF animovaných filmů v Ottawě či Grand Prix na 9. MF kreslených animovaných filmů v Soulu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (105)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Po animační stránce zcela originální záležitost. S tím zbytkem je to už trochu horší. Animace je výborná,hudba většinu času stylová a nápady tvůrcům rozhodně nechyběly. Jenže místy už je to až moc šílený a ke konci už tam vyloženě dávali, co je zrovna napadlo. A to co na začátku působilo vtipně a svěže už ke konci působilo spíše nuceně a už mě to začalo trochu unavovat. Ale o špatnej film se rozhodně nejedná a zkoušku rozhodně stojí, třeba zrovna vám styl tohoto filmu sedne víc. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Uf, tak to mě totálně minulo. Nezajímal mě příběh, nezajímaly mě postavy, nelíbila se mi animace, nenašel jsem humor. Kritika poměrů je doslovná a sázející na jistotu. Kdopak by se ve střední Evropě nezasmál tomu troubovi Bushovi, co hází atomovky na každej stát s ropou? A jak jsou ti Američani hloupí, haha. Srovnání se Southem Parkem? Probůh, ani náhodou, ten je totálně někde jinde!! ()

Reklama

dANo 

všechny recenze uživatele

Dávam plné hodnotenie na základe skvelej animácie, zaujímavej hudby a pomerne vydareného scenáru. Nechcem to porovnávať s ničím, aj keď je pravda, že viacero možností sa núka... Ja sa skôr teším z toho, že aj v našich končinách (keď beriem Maďarsko ako nášho blízkeho suseda) sa podarilo vytvoriť celovečerný animovaný film na vysokej úrovni, ktorého politická satira v kombinácii s klasickým príbehom Rómea a Júlie ma ako diváka nad očakávania pobavila a zaujala. Na záver už len vyzdvihnem osobu, ktorá robila k tomuto filmu české titulky, lebo tie ma takisto veľmi pozitívne prekvapili. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Skoro se mi zdá, jako by byl v porovnání s Distriktem! i South Park celkem korektní animák. Je nutno říci, že ač se v něm mluví a zpívá velice vulgárně, k postavám to perfektně pasuje, stejně jako hip-hop. Divná je ovšem animace, ve které se zcela ploché figurky (to neplatí o ženských tvarech:-) pohybují v trojrozměrném prostředí, občas se vyskytne i normálně natočené pozadí či digitálně animovaný prvek, a na kterou jsem si do konce filmu nezvykl. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Hloupý film, který se snaží vytvořit iluzi Maďarska jako země, kde se uživíte pouze prostitucí, popř. pasáctvím, přičemž všichni jsou hodně drsní hiphopeři. Tešil jsem se na animaci, ta mě přestala bavit po dvou minutách, kdy se postavám nesmyslně měnili obličeje, kdy mluvili, a vůbec to k sobě nepasovalo. Btw: Vrátíme se do minulosti, kde pomocí jaderné hlavice od Usámy zabijeme odbarvené mamuty, abychom získali na náměstí ropu, kterou prodáme prostřednictvím samostatně sestrojeného robota šejkům, abychom vydělali balík, abychom si mohli koupit spoustu děvek. Hmmm...za tenhle scénář (nápad) si někdo vyslouží Oscara... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Film bol vytvorený inovačnou metódou, ktorá mieša dvoj a trojrozmernú animáciu. Vzorom postavičiek boli nasnímané tváre a gestá skutočných hercov. (corona)

Reklama

Reklama