Reklama

Reklama

Po Jantarové stezce

(TV film)

Obsahy(1)

Příběh filmu začíná v roce 1828, kdy byly v ostravských Vítkovicích založeny železárny. Byl to ojedinělý komplex od těžby uhlí, přes úpravnu, výrobu koksu až po samotnou výrobu surového železa. Na žádném jiném místě v Evropě nebyla tato procedura pohromadě na jednom místě. V roce 1998 výroba skončila, území osiřelo a stalo se Národní kulturní památkou a Evropským dědictvím. V loňském roce se tato naše největší industriální památka poprvé za téměř dvě stě let otevřela lidem a dostala zcela nové využití. Autorem vize je ředitel Vítkovického holdingu Jan Světlík a mužem, který tuto vizi zrealizoval, je špičkový architekt Josef Pleskot. Režisérka Jana Chytilová a kameraman Miroslav Vránek po tři roky sledovali a zachytili přeměnu tohoto unikátního komplexu v místo, které si lidé nepřicházejí jen pasivně prohlížet, ale kam se přicházejí vzdělávat, rozvíjet a bavit a kam se rádi vracejí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

mandlova 

všechny recenze uživatele

Světlíkovi světlík! A České republice více takových povedených realizací, rekonverzí...architektů jako Pleskot a investorů jako Světlík. Jeďte se podívat do Ostravy - nejen Dolní oblast Vítkovic, o jejímž osudu od Jantarové stezky až po Národni kulturni památku pojednává tento dokument, si tu pozornost zaslouží. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Hm, tak ještě že pan architekt vyprojektoval v plynosálu pro pana Světlíka velký světlík... ;-) . . . Formou vcelku fádní ale aspoň obsahem zajímavý filmek o stavbě, která sama o sobě je d.m.s.n. jen jedním obrovským klišé na téma, kterak "zacházet" s technickými památkami v tušašském pseudokapitalizmu. Docela by mě zajímalo, jací reální Ostravaci si celou tu krásu nakonec budou užívat (mmj. luxusní restaurace prý, hm, prý to Ostravě moc chybí...) a z jakých zdrojů (už vidím to fňukání že nejsou peníze na kulturu) se to celé bude provozovat. Tak ještě že se pan Pleskot nakonec po ramenou s panem továrníkem popleskal, držíme palce a těšíme se na pokračování v tom (jak pravil pan S.) "fjůčru Ostravy"... - - - - - (Poprvé viděno 18.5.2013 na >ostravackem prostoru< , hodnocení 7., komentář zde jako první - 18.5.2013) ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Taková delší reklama na projekt rekonstrukce železárny ve Vítkovycích pana architekta Josefa Pleskota a ředitele Vítkovického holdingu Jana Světlíka. Občas zajímavé konstrukční, technické či jiné poznatky, ale převážně se jedná o dokument, kterým nás provádí pan Světlík vychvalující vše do nebeských výšin, přesto je dobře že tento projekt na znovuoživení staré železárny pro účely jak kulturní tak i vzdělávací vznikl. 60% ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Formou nijak zajímavý, ale náplní výborný dokument o historii Vítkovických železáren a jejich konverzi na kulturní centrum Ostravy. V dokumentu je mimo jiné zaznamenána právě tato stále probíhající realizace přestaveb, nejzajímavější však jsou myšlenky a vize osvíceného investora a především architekta Pleskota při představování svého územně i obsahově rozsáhlého urbanisticko-architektonického projektu. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama