Reklama

Reklama

Zločiny budoucnosti

(neoficiální název)
  • Kanada Crimes of the Future

VOD (1)

Obsahy(1)

"Ve filmu CRIMES OF THE FUTURE vyprávím o světě, kde neexistují žádné ženy. Muži jsou nuceni absorbovat do sebe ženství, které zmizelo z celé planety. Muži začínají projevovat svoji ženskost, neboť dualita a rovnováha je nutná. Konečným důsledkem by pak bylo to, že muž by měl zemřít a narodit se jako žena, která by si byla vědoma své předcházející mužské podstaty. Byl by to zvláštní druh velmi fyzického spojení dvou lidských polovic." - David Cronenberg (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Aj Cronenberg nejako začínal a vôbec sa nečudujem, že zrovna tomuto svojmu filmu chcel dať nový šat, pretože sa nie je príliš na čo pozerať. Odosobnená architektúra vytvára celkom pôsobivú odľudštenú atmosféru, ale bez dialógov a s komentárom to pôsobí ešte viac chladne. Podobne bola nakrútená aj Rampa, ale keďže bola kratšia a ešte viac experimentálna, stala sa z nej klasika. Nápady a svojský autorský štýl je už jasne cítiť, len bez tej explicitnosti to proste ešte nie je ono. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Vize budoucnosti se světem, v němž přežili po nákaze planety pouze muži: Několik z nich na vlastní nebezpečí hledá v laboratoři nové způsoby rozmnožování, jiní také zkoušejí nové bizarní možnosti společného sexuálního vzrušení. Jde o hodně bizarní snímek, který mě upoutal svou komorní, minimalistickou atmosférou, stejně jako velmi propracovanou a originální výtvarní stránkou v rovině futuristických kulis i nevšední kamery. Je to dost pozoruhodná vize budoucnosti, která však v rukou tenkrát začínajícího undergroundového filmaře ani nechce být ničím jiným, než onou vizí – a tak celých 63 minut filmu téměř celovečerního působí spíše jako prodloužený úvod k filmu, který po nejnapínavějších okamžicích velmi brzy i skončí, ačkoliv se klidně v další hodince mohl překlopit do souvislého napínavého příběhu. Rozhodně velký potenciál na neotřelou sci-fi tak zůstal využit jen zčásti, zbyl experiment na jedno zhlédnutí a i kdybych rád udělil vyšší hodnocení, asi dvě zdlouhavě nudnější pasáže kdesi v polovině mi při tak krátké stopáži brání. Přesto mi tenhle raný kousek Davida Cronenberga sedl mnohem víc, než leckteré pozdější a zde lépe hodnocené filmy pana režiséra jako Videodrom či Nahý oběd. [70%] ()

Reklama

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Film s totálne uspávajúcim efektom a aj keď ma solídnych šesťdesiat minút, aj tak som pri nom zaspával. Čakal som podľa hodnotení všeličo, ale takú hlúposť a nezáživnosť veru nie. Postavy nesympatické a ich chovania neboli ako v ústave pre dermatológiu, ale ako z ústavu pre chorobomyseľných. Vôbec som nepobral čo to ako malo znamenať a vonkoncom nie, čo tým režisér asi myslel. Že je film často bez dialogov a sú tam len rozličné zvuky by som celkom neodpisoval, ale že film chcel zaujať svojim netradičným bizarom, odpíšem určite a to preto, že tento Cronenbergov experiment za vela nestal. Asi sa režisér potreboval odreagovať a z toho vznikol tento fetišistický des, ktorý nemá hlavu a ani patu. Aspoň, že to odreagovanie fungovalo a po tomto chaose a nezdare dal život kultovým filmom a na tento pokus sa už aj zabudlo. Slabe2*. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Podobne ako starší brat tohto filmu - Cronenbergov "celovečerný" debut Stereo - aj Crimes of future funguje ako zvláštny experiment - oproti Stereu pribudla farba a aj príležitostne zvuky - hoci tie sú tu používané veľmi experimentálne, nie sú synchrónne, častokrát sú to len akési efekty a spôsob narábania so zvukom a ruchmi je tu veľmi pozoruhodný. Do toho sa občas ozýva vnútorný monológ hlavného predstaviteľa - vedca. Námetovo film rozvíja (ako je uvedené hore v obsahu filmu a ako sa o tom rozširuje sám autor) veľmi zaujímavú tému. Znova sa tu objavujú tí istí herci ako v Stereo - väčšinou mladí (medzi 20 a 30) Cronenbergovi kamaráti, poväčšinou zle hrajúci, no typovo zaujímaví a znova dôležitú úlohu zohráva lokácia, miesto, ktorým si Cronenberg podobne ako v predošlom filme veľmi pomohol: dáva filmu punc artovosti, zároveň to je vďaka nemu akási "ne-sci-fi sci fi" lokalita a vizuálne je naozaj výborné - navyše tak rozľahlé a dômyselné, že sa celá hodina môže odohrávať iba tam. Pozoruhodný počin, ktorý je však akýmsi experimentálnym artovým sci-fi, akási filmová esej... no väčšinu divákov to bude, samozrejme, nudiť... réžia, scenár, produkcia, kamera a strih: cronenberg sám (vo veku 27 rokov). ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

S politováním jsem nucena konstatovat, že s tímto příběhem jsem se zcela minula a je to můj první Cronenberg, který mne nezaujal a po pravdě ani nebavil.. Svět mužů bez žen na mě působil cize, chladně, sterilně a prkenní herci tomu nepomohli.. Absence hudby mi nebyla příjemná a zvuky jsou vyloženě otravný.. Dávám jednu hvězdu za to, že jsem to přežila a neslezly mi vlasy.. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama