Recenze (2 038)

Bílý lotos - Série 1 (2021) (série)
Tvůrce Mike White zaslouží pochvalu i poklonu, tohle je trefa do černého a využívá k tomu vše, co mi sedí, satiru, černý humor, pichlavý kritický osten a závěrečné vyznění s hořkostí v podstatě až k pláči... Nastoupila jsem zcela nepřipravená, ovšem hned po prvním dílu jsem měla naladěno a vtáhlo mě to mocnou silou, nedokázala jsem od toho odejít... Všechny postavy jsou svým způsobem zajímavé, některé parádně odporné, jiné k politování, nejvíce mě zaujala Belinda a zcela pochopitelně Armond... Skvěle natočené, úchvatně zahrané, krásně napsané.. Věcička k zastavení a zamyšlení..

La marcia su Roma (1962)
Tak na tohle nemám dostatek mozkových buněk, holt jsem z podstaty mimozemšťanka a italský humor mě zcela míjí.. Rvačky, mlácení po hlavě, křik a věčné hádky mě většinou nepobaví, tedy opětovně potvrzeno, nezasmála jsem se ani jednou.. Musela jsem se hecnout, abych to dokoukala do konce.. Byla-li to pro někoho komedie, pro mě v podstatě tragédie, šťastnějším divákům samozřejmě přeji a tiše závidím filmový zážitek..

Irský zázrak (2022)
Zcela upřímně musím přiznat, že začátek mě za srdce nevzal, bylo to zdlouhavé a v podstatě asi i nudné, nicméně cca v půlce snímku došlo ke zlomu a příběh zdravotní sestry a její malé svěřenkyně si mě získal.. Od chvíle, kdy se k divákovi dostanou informace o tom, co události předcházelo a v čem ta dívenka žije, mě měli na lopatě.. Za zmínku stojí nepochybně skvělá Florence Pughová, která zřejmě zvládne jakoukoli roli, vypadá velmi nadějně.. Celkový dojem dobrý, tedy ode mne slušné tři hvězdy..

Air: Zrození legendy (2023)
Nikdy by mě nenapadlo, že film o botách (míněno ve stručnosti) může být tak zábavný, poutavý a celkově velice příjemný.. Výsek z historie firmy Nike a zasazení do roku 1984 se zdařilo parádně, ta atmosféra na mě dýchla a dostala mě.. Ulovení Michaela Jordana, který stál tenkrát na prahu své mimořádně úspěšné kariéry, skrze jeho matku, byl výborný obchodní tah pro obě strany.. U mě filmová spokojenost, bavila jsem se..

Volejte Northside 777 (1948)
Pozoruhodná věcička z mnoha důvodů, novináři na základě inzerátu milující matky odstartují nové vyšetřování v případu vraždy policisty, ve vězení zřejmě sedí nevinný muž.. Bylo úžasné sledovat proměnu Jamese Stewarta od povrchního a laxního přístupu přes nejistotu a tápání až ke skutečnému „chci pomoct“.. V neposlední řadě pro mě bylo zážitkem sledovat technický pokrok té doby, to je něco fascinujícího, při čekání na přenos poslední fotografie jsem si málem okousala nehty..

Zabijáci (1946)
Zajímavě poskládaný příběh, začíná se koncem a postupné rozplétání toho, co se stalo předtím, mě vtáhlo a nepustilo.. Edmond O'Brien v roli vyšetřovatele zločinu ohromně sympatický, ta jeho zvědavost byla parádní, na všechny otázky chtěl najít odpověď.. Burt Lancaster jako Švéd skvělý, působil přirozeně a uvěřitelně, každé hnutí jeho mysli a každý pohled byl čitelný.. Mám ráda tyhle starší kousky, mají své nezaměnitelné kouzlo..

Křížem krážem (1949)
Hlavní postava v podání charismatického Burta Lancastera opětovně podléhá kouzlu svůdné krásky a Yvonne De Carlo je v roli osudové ženy lehce uvěřitelná.. Pomalý rozjezd mi nevadil, bavilo mě seznamování s postavami, no a v druhé půlce už se to rozjelo o poznání rychleji, zejména přepadení obrněného vozu bylo výživné a závěr má slušné grády..

To Catch a Killer (2023)
Mrazivá kriminálka s podmanivou atmosférou, drsná, napínavá, poutavě natočená, skvěle napsaná... Hlavní dvojka Shailene Woodleyová a Ben Mendelsohn mi byla nesmírně sympatická a držela jsem jim palce... Pozoruhodné vyvrcholení v matčině domě a v samotném závěru celkem děsivá realita - podepiš a mlč...

Nahý mezi vlky (1963)
Dostavilo se mírné zklamání, očekávala jsem strhující příběh o malém chlapci a bylo mi naservírováno válečné drama o komunistech v lágru, k tomu mě tvůrci táhli za vlasy, podsouvali mi „hodné komunisty“ a to se mi vždycky otevírá kudla v kapse.. Nicméně natočené je to pěkně, herci dobří, našlo se i pár míst s tísnivou atmosférou, oceňuji i množství jazyků (čeština, polština, němčina, ruština), s ohledem na samotný námět hodnotím za tři, bolavé události dějin nepřehlížím..

Jackie Brown (1997)
Vrátila jsem se k tomuto snímku po mnoha letech a dobře jsem udělala, sedlo mi to jako dětská prdelka na nočník.. Příběh sympatické letušky mezi dvěma mlýnskými kameny, tj. poldama a nebezpečným překupníkem zbraní, mě doslova vcucnul.. Pochvalu zaslouží styl vyprávění z různých úhlů pohledu a samozřejmě úžasný herecký ansámbl, všichni do jednoho skvělí.. Pam Grierová je v této roli nezapomenutelná a moc se mi líbil i Robert Forster.. Mimochodem ten střet Robert De Niro vs. Bridget Fondová nemá chybu..