Reklama

Reklama

Poslední traper

  • Francie Le Dernier Trappeur (více)
Francie / Kanada / Švýcarsko / Německo, 2004, 94 min

Obsahy(1)

Francouzský dokumentarista Nicolas Vanier putuje po těch nejmrazivějších krajinách jako jsou Sibiř, Laponsko, Aljaška a samozřejmě Kanada, kde podnikl skutečnou bílou Odyseu - 8 600 km přes Aljašku. Na této cestě se setkal s mužem, který ho inspiroval k natočení filmu Poslední traper. Padesátiletý Norman Winther žije se svou indiánskou ženou Nebraskou uprostřed kanadské divočiny. Zdá se, že je poslední, nebo jeden z posledních skutečných traperů. Má své psí spřežení, kterým loví i jezdí pro zásoby. Svůj dům si postavil vlastníma rukama a doufá, že se nebude muset přesunovut dál na sever, aby unikl hlučné civilizaci. Žije v rovnováze jak s přírodou tak sám se sebou. Má svou vlastní filozofii, své zásady. Ve filmu, který je na pomezí dokumentu a hraného filmu, představuje sám se, stejně jako jeho žena i přátelé, s nimiž se setkává jen zřídka. Traper není jen obyčejný lovec, je to (jak praví naučný slovník) potulný lovec lovící kožešinovou zvěř. Takový je Norman Winther. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (121)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Krásný napůl dokument napůl dramatický příběh z divokého kanadského severu. Tak nádhernou přírodu a soužití s ní jsem už dlouho neviděla. Tak nějak jsem si vždycky představovala splynutí s přírodou, kdy člověk trochu reguluje a hodně pomáhá. Psi byli taky úžasní a dobře to dopadlo i s novou fenkou Apache, o kterou jsem měla trochu strach. Aby si k ní její pán našel cestu. Kdo máte chuť trochu se zasnít a hodně kochat, doporučuji tento film. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

No nádhera! V poslednej dobe som mal výnimočné šťastie na pozoruhodné filmy, vďaka ktorým sa aj platenie koncesionárskych poplatkov zdá byť menej absurdné. Málokedy sa mi stáva, tak, ako v tomto prípade, aby som ľutoval, že film už končí. Ani neviem, čo skôr pochváliť. Predovšetkým to, že vôbec vznikol, že pôsobil úplne prirodzene, že predstavil výnimočného človeka, ktorý o prírode iba nekecá, ale v súlade s ňou aj žije. Vrátane vzťahu k svojej indiánskej žene, k svojim úžasným psom i ojedinelým priateľom. Príroda je vskutku nádherná a kameramani odviedli vynikajúcu prácu, aby ju divákovi priblížili. Celý film som aj intenzívne vnímal hudbu. Bola skvostná. Keď spieval Leonard Cohen, mal som dojem, že bola zložená práve pre tento film. A keď som si plný nadšených dojmov prečítal zopár komentárov, bol som zasa doma. Časť ľudí by mala radšej ostať analfabetmi. ()

Reklama

PanPes 

všechny recenze uživatele

Oslava života v přírodě nevšedním filmovým způsobem. Surová krajina, která dává i bere a pojem "trapper" je zde tak trochu oboustranný. Na jednu stranu je to příběh člověka jež si vydělává na svou obživu a svůj život lovem, sběrem a kladením pastí a na tu druhou - je to také život každodenních nástrah, kterým musí jedinec čelit a to často na pokraji vlastní smrti. Svět ve kterém není nic zadarmo a bez vlastní snahy vás budou leda tak okusovat lišky a vlci... ()

crjules 

všechny recenze uživatele

Zvlastne na mne pusobil tenhle film. Dokument , kde maji neherci napsane dialogy , jsou predem pripravene sceny a dej?! Jeste by mne zajimalo, jak to asi udelali s tim prejetym psem :) Abych ale nekrivdil, z filmu sala romantika, krasna priroda a jakesi poselstvi civilizaci a proto za shlednuti stoji. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Filmový dokument alebo dokumentárny film??? Vanier opäť vytvoril film, ktorému dominujú nádherné zábery prírody. A v porovnaní s jeho filmom Loup v Traperovy stojí na príbehu len veľmi malinkatá časť filmu. Skôr je to také zobrazenie života Normana Winthera. Ako lovec kožušín žije so svojou ženou v zrube, bez elektriky, internetu, namiesto auta má snežné sane a asi 7 krásnych psov. Jeho život však je tvrdý a ťažký. V zime klesá teplota pod 40 stupňov, všade plno medveďov, vlkov a strmých zrázov. Nie je to taká romantika ako to na prvý pohľad vyzerá. Osobne nesúhlasím s niektorými názormi užívateľov tu na CSFD, že príroda a otázka jej ochrany je zbytočne preberaná. Ak to považujú za zbytočné sú hlúpy. Ničíme a príroda nám to 100 násobne vráti. Treba sa zastaviť a myslieť na budúcnosť a nie na zisky... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Všetky psy, ktoré chová Norman Winther, sú plemena sibírsky husky. (Laslo)

Reklama

Reklama